12 rečenica koje štete psihi vaše djece

Roditelji bi trebali dobro paziti što govore svojoj djeci. Neke rečenice štete psihi vaše djece, a i psiholozi ih zabranjuju.

Nema sumnje da savjesni roditelji žele svojoj djeci sve najbolje. Zbog toga, oni kontroliraju svaki korak svog djeteta i pokušavaju ga podučavati i motivirati. Međutim, neke fraze za koje odrasli kažu da su bezazlene, mogu naštetiti (nezreloj) psihi njihove djece.

To su riječi koje obično izgovaramo automatski, bez ikakvog razmišljanja – uglavnom jer smo ih vjerojatno čuli od vlastitih roditelja.

Bright Side je u suradnji sa psiholozima došao do fraza koje mogu utjecati na principe života naše djece u budućnosti.

“Možeš postati tko god želiš”

Podrška djeci u njihovim hobijima i ciljevima za budućnost je dobra, međutim, njihova prekomjerna ambicija također može imati i negativne učinke, pokazuju istraživanja. Važno je svom djetetu reći da trebaju imati i plan B, u slučaju da ne uspiju ostvariti svoje snove o budućoj karijeri. Ne može svako dijete postati talentirani kirurg, astronaut ili nogometna zvijezda, čak i ako nastavi naporno raditi na postizanju tog cilja. I to je apsolutno normalno.

Zadatak je roditelja naučiti svoje dijete da bude realno i da postavlja ostvarive ciljeve, kao i da ga upozore da može doći do razočaranja u životu.

VIDI OVO: 3 rečenice koje djeci trebamo govoriti svaki dan

“Napravi to, čak i ako ne možeš”

Kada su u pitanju fizička opterećenja, ovakve rečenice mogu naštetiti djetetu. Ova fraza najčešće dolazi od roditelja koji preko svog djeteta pokušavaju ostvariti svoje neostvarene snove (kao što su: postati balerina ili sportska zvijezda). Jako intenzivne vježbe nekada završavaju traumom koja može zapečatiti budućnost vašeg djeteta. Naučite dijete da sluša svoje tijelo i na vrijeme reagira na bol i nelagodu.

“Isti si kao tvoj otac/majka”

Nema ničeg lošeg u usporedbi djece s roditeljima, u pozitivnom smislu. Nažalost, ove fraze obično imaju negativnu konotaciju i njima se kritizira ne samo ponašanje djeteta, već i ponašanje roditelja. To djecu zbunjuje, tjera ih da stranu ili na očevu ili na majčinu stranu, i na kraju pokušavaju udovoljiti nekome od njih.

“Ti si najbolji. Nitko ti nije ni blizu”

Čak i ako izgovarate ove izraze s ljubavlju, znajte da idealiziranje djeteta može imati negativne posljedice za njihovo samopoštovanje. To dovodi do situacije u kojoj se djeca ne usuđuju probati nešto novo, bojeći se da neće uspjeti i da neće ispuniti očekivanja roditelja.

“Jedi brokolu/špinat/cvjetaču, to je jako zdravo”

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Chicagu, za djecu riječ “zdravo” s vremenom postane sinonim za “nije ukusno”. Zbog toga mogu odbijati jesti bilo koju zdravu hranu, a da je i ne probaju. Ako želite da vaše dijete pojede, na primjer, cvjetaču, bolje je reći da je ukusna i hrskava.

“Ne udaraj brata/sestru”

Apsolutno je normalno biti preplavljen negativnim emocijama prema određenoj osobi. I djeci i odraslima je katkad teško kontrolirati svoje osjećaje, ali postoji način da se kontroliraju. I to je upravo ono što moramo naučiti svoju djecu – da prihvate emocije i kontroliraju reakcije. Fraze “ne tuci brata” ili “ne vrijeđaj sestru” često nisu dovoljne ako ne objasnimo razlog. Nijedno dijete nikada neće odgovoriti: “U redu, neću!”

VIDI OVO: 4 mentalno štetne rečenice koje često govorimo svojoj djeci

Pokušajte objasniti svojoj djeci da ne bi trebali potiskivati emocije, ali i da je pogrešno očitovati ih kroz agresiju prema drugim osobama. Ohrabrite svoje dijete da izbaci negativne emocije na jastuk ili igračku, da nacrta sliku koja odražava njegove osjećaje ili da jednostavno opiše svoje osjećaje riječima.

“Ne uzrujavaj se zbog gluposti”

Nemojte podcjenjivati probleme svog djeteta. Možda to za njega nije glupost, čak i ako se samo radi o izgubljenoj igrački. Ako zanemarujete probleme djeteta, na kraju možete izgubiti njegovo povjerenje. To znači da vam se dijete možda neće obratiti za savjet ili pomoć kada bude imalo zaista veliki problem.

“Pusti da ti pomognem”

Sposobnost djeteta da samo odredi kada mu je zaista potrebna pomoć sa strane, a kada se samo može izboriti s problemom, jedna je od najvažnijih vještina koju moramo steći u ranoj dobi. Mnogi roditelji i previše pomažu svojoj djeci. Na primjer, kada su u pitanju domaće zadaće koje bi dijete moglo napraviti i samo. Kasnije, kada odrastu, ovim je ljudima teško pokrenuti nešto novo jer se boje neuspjeha.

“Ne diraj to, slomit ćeš”

Ako stalno ponavljate ovakvu frazu, vaše će se dijete početi osjećati ograničeno i ne samopouzdano. Nakon što čuje ovu rečenicu, dijete će vjerojatno zaista i polomiti predmet koji vam je drag jer ste ga pripremili na takav scenarij. Kada odraste, ova će se osoba možda bojati graditi karijeru jer će biti sigurna da će doživjeti neuspjeh pa onda ne vrijedi ni započinjati. Ako se bojite da bi vam dijete moglo slomiti ili pokvariti neki dragocjeni predmet, bolje je reći: “Budi oprezan. Bojim se da bi se moglo slomiti.”

“Ti si tako pametan!”

Na prvi pogled ova fraza može izgledati kao dobar način da pohvalite dijete. Međutim, zapravo ga može natjerati da misli kako nije potrebno ulagati puno napora da bi postiglo uspjeh jer ima prirodan talent ili pamet. Bolje je poticati rad i napore djece, a ne njihove osobine. Na primjer, “Vrijedno si radio na tom projektu.” ili “Vjerovao sam da ćeš uspjeti jer si uložila puno vremena i truda.”

VIDI OVO: 4 stvari koje govorimo, ali djeca čuju drugačije

“Mama ne plače. Sve je u redu”

Pokušavajući zaštititi svoje dijete od briga, neki roditelji stavljaju sretnu masku i pretvaraju se da je sve u redu. Djeca, međutim, osjećaju lažne emocije i boje ih se. Ako potisnete negativne emocije i glumite pozitivne, to će pogoršati ne samo vaše zdravlje, već i odnos s djetetom. Ne morate svom djetetu govoriti detalje, ali je važno da mu pokažete svojim primjerom da se ne trebaju sramiti vlastitih osjećaja.

“Ne razgovaraj s nepoznatima”

Ovaj je koncept previše kompliciran da bi ga dijete razumjelo. Štoviše, možda će početi držati distancu od svih nepoznatih ljudi, računajući i one koji pokušavaju pomoći (poput vatrogasaca ili policajaca, na primjer). Umjesto da zabranite svom djetetu da razgovara s bilo kojim strancem, bolje je objasniti mu kako se treba ponašati u određenim situacijama. Na primjer, ako mu neki sumnjiv čovjek ponudi slatkiše ili ga pozove da s njim ode do automobila ili kuće.