Riječi depresije
Foto: Unsplash

Znanstvenici su otkrili da neke riječi kod osoba mogu otkriti pati li od depresije. Izgovarate li vi često ove riječi?

Ovisno o tome kako spavate ili kako stupate u interakciju s ljudima iz okoline, pažljivi promatrač može iščitati jeste li u depresiji. Depresija mijenja kompletno ponašanje osobe.

Depresiju može odati i način govora i pismeno izražavanje. Ponekad ovaj ‘jezik depresije’ može imati snažan učinak na druge. Dovoljno je razmotriti utjecaj pjesama i tekstova Sylvie Plath i Kurta Cobaina koji su se zbog depresije ubili.

Znanstvenici su dugo pokušavali odrediti točan odnos depresije i načina izražavanja, a tehnologija nam pomaže približiti se punoj slici.

Nova studija, objavljena u kliničkoj psihologijskoj znanosti, sada je otkrila vrstu riječi koje mogu točno precizirati pati li netko od depresije.

Tradicionalno, lingvističke analize na ovom području provode istraživači koji čitaju i rade bilješke. Danas, analize tekstova računalnim metodama omogućuju obradu izuzetno velikih banaka podataka u nekoliko minuta. To može pomoći u pronalaženju jezičnih značajki koje bi ljudima mogle promaknuti, jer se kompjutorski može izračunati i postotak učestalosti pojedinih riječi i skupova riječi, leksičke raznolikosti, prosječnu duljinu rečenica, gramatičke obrasce i mnoge druge parametre.

VIDI OVO: Molitva protiv depresije: 3 molitve za pomoć u depresiji

Dosad su osobni eseji i dnevnički zapisi depresivnih ljudi bili korisni, kao i djela poznatih umjetnika kao što su Cobain i Plath. U izgovorenu riječ uvid su pružili i isječci prirodnog govora osoba s depresijom. Zajedno, rezultati takvih istraživanja otkrivaju jasne i dosljedne razlike u jeziku između onih sa i bez simptoma depresije.

Usmjerenost na sebe

Jezik se može razdvojiti u dvije komponente: sadržaj i stil. Sadržaj se odnosi na ono što izražavamo – to jest značenje ili predmet izjava.

Osobe s simptomima depresije koriste pretjeranu količinu riječi koje prenose negativne emocije, osobito negativne pridjeve i priloge – poput “usamljen”, “tužan” ili “bijedan”. Još zanimljivije je korištenje zamjenica. Oni sa simptomima depresije koriste znatno više osobnih zamjenica za prvo lice jednine – poput “mene”, “ja” i “sebi”, a znatno manje zamjenice za drugo i treće lice jednine ili množine- poput “on”, “oni” ili “ona”.

Ovaj uzorak korištenja zamjenice sugerira da su osobe s depresijom više usmjerene na sebe, a manje povezane s drugima, prenosi Express.hr.

Pročitajte cijeli članak.