7 riječi na kojima treba graditi brak

Nijedan brak nije savršen, jer ga čini dvoje nesavršenih ljudi. Ipak, na ovih 7 riječi treba graditi brak.

Kako bi brak trajao zauvijek, dan za danom ga treba graditi na ovih sedam riječi.

1. OPROST

Muž i žena su dva nesavršena bića koja često jedno drugo vrijeđaju grubim i sebičnim riječima, gestama i djelima. Svaki put kada se međusobno uvrijede trebaju imati poniznosti da jedno drugome iskreno kažu: „Oprosti mi” i „već sam ti oprostio/la”. Brak je škola ljubavi. Tko ne zna tražiti oprost i tko ne želi praštati, ne zna ljubiti.

2. NJEŽNOST

Tko ljubi, nije agresivan, nasilan i prepotentan. Obilježje ljubavi je nježnost. Jedan nježni dodir, poljubac i zagrljaj govore i znače mnogo više od seksualnog čina koji se upražnjava bez nježnosti. Nježnost je ganutost u prisustvu drugog. Jeste li svjesni koliko joj znači kada je držite za ruku?

3. HVALA

Tko ljubi, zna reći hvala. Ljubav nije dar koji se podrazumijeva. Zahvalnost za ono što se prima je božanska.

4. VJERNOST

Ne samo u trenucima radosti i blagostanja, već i u trenucima kušnje, bolesti i nerazumijevanja. Vjernost ne samo u djelima, već i u mislima, pogledima i riječima. Bračni drug koji se hrani pornografijom je preljubnik. Preljub je teška uvreda dostojanstvu sakramenta braka.

PROČITAJTE: 10 znakova zdravog braka

5. PLODNOST

Supružnici koji se zatvaraju daru djece čine teški grijeh protiv Boga Oca i Stvoritelja. Tražena i željena neplodnost čini brak slabim u uzajamnoj ljubavi. Pobačaj je uzrok tolikim razvodima.

6. ČAST

Ogovarati svog supružnika s prijateljima ili rodbinom znači činiti da izgleda loše i učiniti ga/ju predmetom suda i osude. Iako joj je muž imao mnogo poroka, Sveta Monika, Augustinova majka, nikad ga nije ogovarala; niti s najboljim prijateljicama.

7. MOLITVA

Bez molitve nema oprosta, nježnosti, vjernosti, plodnosti, zahvalnosti, ni časti. Ako muž i žena ne mole zajedno, njihovo jedinstvo postaje teško, nemoguće, rekao bih. Ljubav dolazi odozgor. I treba ju tražiti od Boga koji je beskrajna ljubav. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo; Izvor: Sjeme

NAJNOVIJE!