NaslovnicaŽivot10 znakova zdravog braka

10 znakova zdravog braka

Kako izgleda zdravi brak? Kroz naše bračne godine, naučili smo da ovih deset kvaliteta mogu biti snažni znakovi zdravog braka. 

Sjedila sam s Becky dok je dijelila osjećaje čistog užasa, šoka i zgroženosti od četvrtka ujutro. Tresla se dok su suze tekle niz njezino lice. Njezin suprug upravo je najavio kako želi razvod nakon 20 godina braka. Zajedno su podignuli troje djece. Tijekom dva desetljeća izgradili su kuću, dom. Becky nije radila izvan doma otkako su u braku. Što će sada raditi kako bi zaradila? Što će s prijateljstvom? To je bio, najblaže rečeno, šok. 

Idućih nekoliko tjedana započeo je razgovor između Becky i njezinog supruga u vezi toga što su propustili tijekom godina. To je rezultiralo tolikom boli da su se pitali: „Zašto o ovome nismo razgovarali ranije? Kako je došlo do ovoga“? Voljela bih kada bih vam mogla reći da je Beckyina priča rijetka i da je ona jedina žena koju poznajem da je tako povrijeđena. Nažalost, to nije slučaj. Istraživanja procjenjuju kako će gotovo 50% današnjih brakova završiti razvodom ili razdvajanjem. 

Moj suprug je takva radost za moj život i naš brak zaista je bio partnerstvo tijekom posljednjeg desetljeća. Kroz naše bračne godine, naučili smo da ovih deset kvaliteta mogu biti snažni znakovi zdravog braka. 

1. Komunikacija 

Niti jedna tema ne bi trebala biti nedopuštena. Kao životni partneri, otvorena linija komunikacije je ključ. Kada su moja prijateljica Becky i njezin suprug počeli s postupkom razvoda, bilo je mnogih tema koje su godinama bile netaknute. Nemogućnost iskrenog komuniciranja unutar braka mogla bi značiti kraj braka. 

Osjećate li kao da postoje teme koje je najbolje ne spominjati u braku? Nosite li povrede iz prošlosti zbog nečega što vam je supružnik rekao ili učinio i u vezi čega niste komunicirali? Postoji li potreba (emocionalna, tjelesna, itd.) koju imate unutar braka, a o kojoj niste komunicirali sa supružnikom? To su pitanja koja trebate razmotriti dok procjenjujete svoj brak. 

2. Sukob

Sukob ne ukazuje automatski na nezdravi brak. Svi mi smo drugačiji. Imamo svoje izazove, drugačije poglede i stare povrede. Takve stvari čine sukob poprilično neizbježnim. Ključ za snažan brak je sposobnost rješavanja sukoba. 

Posjedovanja plana sada (kada nema sukoba) utjecat će na to kako se krećete naprijed. Matej 5, 9 kaže: „Blagoslovljeni su mirotvorci, jer oni će biti djeca Božja“. To ne znači da nikada neće biti sukoba. To znači da smo blagoslovljeni ako radimo prema održavanju mira. 

Neuspjeh u komuniciranju ne znači da sukoba ne postoji. To znači da ste nespremni reći da on postoji. Problem u tome jest da će on rasti. Uzmite vrijeme kako biste razgovarali o izazovima i budite spremni raditi na njima. 

3. Financijska transparentnost 

Kao što ste vjerojatno čuli, novac je jedna od važnih stvari za bračni uspjeh ili neuspjeh. Ljudima je smiješno to što si suprug i ja rijetko kada kupujemo darove za rođendane, Valentinovo, obljetnice i slične dane. Rano u našem braku, odlučili smo da to nije važno za nas. Obično ćemo kupiti čestitku ili napisati pismo jedno drugome i postojala su povremena iznenađenja. No za nas, financijski ciljevi koje smo ustanovili važniji su od poklona na dan obljetnice. 

S obzirom na to, to je bio naš izbor. Mnogi parovi ne vode razgovor o financijama. Obično, postoji primarna osoba koja plaća račune i koja vodi evidenciju o financijama. To je u redu. No, potrebno je složiti se u vezi toga kako trošite, vaših financijskih ciljeva te koji troškovi su razumni, a koji nerazumni. 

4. Povjerenje 

Nevjerojatan mir dolazi s povjerenjem. Godinama ranije, bila sam u vezi s muškarcem kojem nisam vjerovala. Slomio je moje povjerenje ranije u vezi i nažalost, nastavio je donositi loše odluke godinama kasnije. Čak i danas ne mogu reći zašto mi je trebalo toliko dugo, no najblaže rečeno bila sam jadna. 

Neki od vas prošli su kroz posebno razarajući dio braka koji je uzrokovao slomljeno povjerenje. Dobra vijest je da postoji nada. Kada obje strane ulože se u brak, Bog može iscijeliti, obnoviti i otkupiti slomljena mjesta, uključujući i slomljeno povjerenje. 

Za razliku od prošlih veza, ne trebam dva puta provjeravati gdje je moj suprug, društvene medije ili druge detalje njegovog života. U potpunosti smo transparentni i znam da je iskren. Povjerenje je kritično za odnos. Ako nemate povjerenja, razgovarajte o tome i započnite proces rada na onome što brine svakog od vas. 

5. Rast 

Nikada ne prestajemo rasti. Produktivan i zdrav život znači život ispunjen rastom u našem duhovnom putovanju s Bogom, naše tjelesno zdravlje, financijsko upravljanje, tehnike roditeljstva i naše brakove. Rastemo u bliskosti. Zdravi brakovi su između pojedinaca koji rastu. 

Trebalo bi postojati puno milosti za vrijeme procesa rasta, jer on može biti izazovan. Posvetite se rastu. Borite li se s nesigurnošću? Naljutite li se brzo? Razgovarate li mirno ili običavate vikati? Koja su područja u vašem odnosu borba za vas? 

6. Spremnost 

Zdrav brak uključuje dvoje ljudi koji su spremni rasti, spremni učiti, spremni pokušati i spremni riskirati. Ne možete se izvući iz teških razdoblja ako je jedna osoba nespremna komunicirati, promijeniti se i ustrajati u teškim razdobljima. Zdrav brak je rezultat toga da se par trudi kako bi imao ispunjen odnos. Zdravi brakovi nam ne padaju s nema; oni se rađaju kroz spremna srca. 

7. Strast 

Rane godine obično su ispunjene strašću. No zbog roditeljstva, zdravstvenih problema, mogućeg dobivanja na tjelesnoj masi željom za samozadovoljstvom, mnogi izgube žar za svojim supružnikom. Zajedništvo, u tjelesnom smislu, kritička je komponenta zdravog braka. 

Strast se naravno, ne prikazuje samo kroz seks, već i kroz zajedničke stvari. Pišete li si ljubavna pisma? Šaljete li si sladunjave tekstove? Držite li se za ruke i grlite li se dok gledate film? Smijete li se njegovim šalama? Žurite li se kući kako biste stavili svježu šminku jer ne možete dočekati da ga vidite na kraju dana? 

Sigurno ne predlažem da se ovakve stvari događaju svakodnevno, jer se životne okolnosti znaju naći na putu. No zajedničke večeri uz poljupce i činjenje onih stvari koje su nekoć bile uzbudljive može biti ono što braku treba kako bi se vratio na pravi put.

8. Molitva 

Molite li svakodnevno sa svojim supružnikom? Podižete li ga tijekom dana dok razmišlja o tom teškom sastanku ili velikom projektu? Držite li se za ruke i molite li zajedno o velikim (i malim) problemima života? Posvećujete li se redovito molitvi s obitelji? 

Molitva je srž braka. To je ljepilo koje vas povezuje kada su vam osjećaji povrijeđeni, kada su srca bolna i kada se ljutnja skupila. Molitva povezuje srca zajedno na poseban način. 

9. Trud 

Dobro, priznajem: u prvim godinama braka više sam se trudila nego što to činim u posljednjih nekoliko godina. To se pokazalo. Nosila sam spavaćicu s rupama u njoj. Samo sam ponekad popravljala frizuru i stavljala šminku ili bih samo povremeno pitala supruga kakav je bio njegov dan. 

Počela sam osjećati osudu zbog toga što sam u naš brak ulagala vrlo malo truda. Uzimala sam ga zdravo za gotovo. Skrivala sam se iza toga koliko sam bila umorna. No istina je, ulagala sam trud u druge stvari, poput dječjih projekata, planova službe i prijatelja. Imamo vrijeme za ono za što si uzmemo vremena. Nemojte svog supružnika uzimati zdravo za gotovo. 

10. Zabava 

Zabavite se. Budite spontani. Plešite u dnevnoj sobi. Pjevajte karaoke vikendom navečer. Smijte se, puno. Idite planinariti. Vozite bicikle. Zajedno vježbajte. Pokušajte novu aktivnost. Razvijte hobije koje možete raditi zajedno. Ovo putovanje bi trebalo biti zabavno. Nemojte da vam vaš brak bude samo obaveze, bez zabave. 

Autorica: Jennifer Maggio; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: