NaslovnicaŽivotBračni savjeti3 načina za rješavanje nesuglasica sa suprugom na Božji način

3 načina za rješavanje nesuglasica sa suprugom na Božji način

Svi parovi s vremena na vrijeme imaju određene nesuglasice u braku, no postoji Božji način kako ih riješiti. 

Svađali smo se cijelu vožnju. Bio je to tako glupa svađa da se ni ne sjećam u vezi čega je bila, ali se sjećam kako sam se osjećala.

Bila sam TAKO ljuta – ne onako ljuta da bih odmahnula rukom i zaboravila o čemu se radilo nekoliko sekundi kasnije. Nego ljuta na način da sam htjela izaći iz automobila i hodati ostatak puta.

Bili smo na putu prema malom okupljanju no nisam htjela ići jer sam osjećala prijezir između nas. Sjećam se da sam mislila: „Što s nama nije u redu? Kako možemo tvrditi da smo Božji par? Ovo je tako glupo.“

Tada sam se još više naljutila. Bila sam ljuta zbog činjenice da smo ljuti jedno na drugo. Bila sam ljuta što naša veza nije izgledala onako divno i krasno kao veze nekih drugih parova koje viđamo u crkvi ili na internetu.

Nije li to ludo? To je kao bacanje ulja u vatru!

Sigurna sam da znate na što mislim. Sigurna sam da ste i vi bili ljuti ili iritirani jer je zaboravio pokupiti svoje rublje s poda, a onda ste dali neki komentar sebi u bradu, on je taj komentar naravno čuo i stvorio se jedan vrlo kompleksan origami dizajn, kojeg nitko zapravo ne razumije – taj je dizajn poznat i pod nazivom svađa.

Nikada ne započnete ljutnjom, nego frustracijom. No frustracija se nakuplja i odjednom ste ljuti i postanete još više ljuti zbog činjenice da ste ljuti.

Možda se počnete zapitivati:

„Što s nama nije u redu?“

I, što da učinimo u ovakvim situacijama? Kako se možemo spustiti na zemlju kada želimo eksplodirati ili se ugasiti, a trebamo dostojanstveno riješiti naš problem?

Može biti jako teško ostati miran i staložen kada je riječ o našim emocijama. No umjesto da se ugasimo ili eksplodiramo, možda je bolje pozitivno djelovati i unijeti Boga u taj trenutak ljutnje kako bi porazili neprijatelja koji pokušava podijeliti i uništiti.

3 načina rješavanja nesuglasica s vašim suprugom

1. Čitajte Pismo na glas

Zadnji put kada smo se ja i moj suprug posvađali, primijetila sam da mi krv počinje vriti. Nakon nekoliko minuta sam primijetila da mi je Biblija u torbi, jako blizu mene. Dok smo se vozili u neugodnoj tišini, pomislila sam o tome da ju otvorim i pročitam Prvu poslanicu Korinćanima 13,4-8 na glas. Odbacila sam tu misao na nekoliko minuta, ali nisam mogla odoljeti gurkanju Duha Svetoga.

Pokušala sam. U sred svega sam samo počela čitati Pismo. Pročitala sam tek nekoliko redaka kada sam osjetila da nekako sve postaje bolje i da nam se raspoloženje popravlja. On me je pogledao, nasmijao se i uhvatio me za ruku.

Do zadnjeg retka smo bili tako smireni da smo uspjeli bez problema riješiti svoj problem.

Znam da se možda čini neprirodnim čitati Bibliju usred ljutnje, ali Bog je živi Bog – on nije rezerviran samo za tiho vrijeme promišljanja kada su sve kockice na mjestu. Morate se osloniti na Njegovu riječ kada stvari postanu teške. Njegova je Riječ živa i aktivna, oštrija je od bilo kojeg mača. Može srušiti bilo koji zid koji neprijatelj postavi između vas.

Na početku će vjerojatno biti čudno i neugodno. No svejedno to učinite.

2. Na glas recite što volite u vezi svog supruga

Ne znam kako je kod vas, ali kada sam ljuta na svog supruga, onda ne mislim o njegovim dobrim kvalitetama. Umjesto toga se usredotočim na njegove mane. Uhvatim se kako razmišljam o svemu što s njim nije u redu, umjesto o samo jednoj stvari koja me je zapravo naljutila.

Ako dopustim da moja ljutnja raste, onda se ne usredotočim na činjenicu da se ne slažem s njegovim načinom razmišljanja ili s njegovom pozicijom, nego počnem razmišljati o svim stvarima koje je prije krivo napravio i svim malim manama koje želim „popraviti“.

Kada to činim onda ga ne vidim kao cjelovitu osobu ili kao Božje dijete. U mom srcu mu uklonim pravi identitet i dopustim osjećajima da zamagle tko je on zapravo.

To može biti jako opasno ako se namjerno ne riješi. Jedna stvar koju učim jest da počnem IZGOVARATI ili PISATI stvari koje volim u vezi njega i da nabrojim darove koje mi je Bog dao… dok sam još uvijek ljuta.

Na primjer, ako s njim podijelim kako se osjećam u vezi nekog problema, a on se ne složi ili se počne braniti, odmah se počnem ljutiti. Mislim, koja žena ne želi da ju suprug razumije?

Ponekad se to pretvori i manju svađu koja završava na dva načina: neugodnom šutnjom ili namjernom potvrdom.

Čak i ako se ne slažem sa svojim suprugom, mogu odabrati potvrditi kvalitete koje znam da ima. Na primjer, ako podijelim s njim da smatram da bi trebao više pomoći u kući, a on odgovori da radi puno radno vrijeme i da nema vremena, to bi me povrijedilo. Čak bih i rekla da i ja radim i još sređujem kuću.

Tada bi se on možda počeo braniti, a moj bi um podivljao. Počela bih razmišljati o svakom trenu kada sam morala nešto pospremati iza njega te bih zaključila da je lijen. Odjednom bih vidjela lijenost svaki put kad ga pogledam čak iako on uopće nije lijen. Možda je imao nekoliko trenutaka zaboravljivosti, ali oni ga nisu odjednom pretvorili u lijenu osobu – na to se moram podsjećati.

Kada primijetim što se događa, trebam na glas izgovoriti njegove vrline kako bih nadglasala neprijateljeve laži.

Možda ću reći nešto kao: „Znam da si zreo i odgovoran muškarac. Znam da si Božji i da si dobar muž. Frustrirana sam u vezi nekoliko nedavnih situacija, ali znam da ti inače nisi takav te dijelim ovo s tobom jer znam da si sposoban i da možeš bolje“.

To pomaže umiriti ga i ujedno smiriti mene i podsjetiti me da ga gledam u cjelini, a ne da se usredotočim samo na njegove pogreške. Pokušajte ovo slijedeći put!

3. Počnite se glasno moliti

Ovo je nešto novo što pokušavam i s time treba biti oprezan kako ne bi ispalo da ignorirate svog supruga i da mu se rugate usred svađe.

Nedavno smo se ja i Matt svađali te sam osjetila da ću reći nešto što ću kasnije požaliti. Tako da sam samo pokrila svoja usta i počela se moliti umjesto da sam rekla što stvarno mislim.

Iako sam imala dobre namjere, on je mislio da mu pokušavam nešto dokazati te se naljutio.

Sada sam naučila da u teškim svađama najbolje djeluje da ga pozovem da se moli sa mnom. Mnogo je učinkovitije uzeti ga za ruku i reći: „U redu, u redu. Pričekaj malo. Ovo nigdje je ide. Možemo li se samo moliti i smiriti? Tada možemo ponovno razgovarati“.

Kada s njim podijelite što ćete učiniti i pozovete ga da se moli s vama, onda mu iskazujete poštovanje te dobivate priliku zajedno se predati Bogu umjesto da jedno drugo pokušavate natjerati na predaju u svađi.

Okretanje molitvi nam dopušta da sve ružne riječi pretvorimo u divne riječi molitve. Tako ćete malo pauzirati, pustiti osjećajima da se smire, posložiti prioritete i završiti svađu na miran, ponizan i Božji način.

Srce mi se slama, kao i vama, prilikom svađe s mužem. Mrzim kada se ne slažemo. Mrzim osjećati da nismo sretni kako bi trebali biti jer tada počnem vjerovati laži da nismo dovoljno Božji. Osjećam se kao da se ne mogu mjeriti sa drugim naočigled savršenim i Božjim parovima koje viđam oko sebe.

No istina je da pravi parovi nisu savršeni, a savršeni parovi nisu stvarni.

Dišite. Slijedeći put kada se nađete usred svađe iskušajte jedan od ovih savjeta. Nije stvar u savršenstvu, nego u zajedništvu.

Zapamtite, neprijatelj želi uništiti, zavaditi i ubiti (Ican 10,10). Ozbiljno ovo shvatite: neprijatelj želi UNIŠTITI vaš brak. Kada ne želite pričati sa svojim suprugom ili se derete na njega vi dajete neprijatelju točno ono što želi.

Nemojte bježati kada imate nesuglasice, ali uvijek imajte na umu da su one dio neprijateljevog plana da vas razdvoji i uništi dobru, Božju vezu. Nemojte skrivati stvari pod tepih. Kada je teško, okrenite se Bogu.

Vaš brak nije toliko mural, koliko je mozaik. Svaki dio koji dodate se računa. Sagradite ga da bude predivan.

Autorica: Jordan Lee; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithit.com