Jedan bračni par iz Idaha nije previše pažnje pridavao malenom crvenilu na njihovom sinu dok se situacija nije pogoršala. Sada ovi roditelji koriste društvene mreže kako bi proširili riječ o vrsti streptokoka koji se javlja u sinusima.

Kada ljudi čuju za streptokok odmah pomisle na upalu grla. No postoji 20 različitih vrsta te bakterije koje se manifestiraju na razne načine.

Streptokok nije ograničen samo na grlo

Tijekom razdoblja gripe i prehlade, nije neobično da se infekcija streptokoka proširi. Roditelji Arden i Ashlee Hawley su saznali da trebaju paziti na streptokok i na drugim mjestima osim grla.

Sve je počelo kada se na licu njihovog sina Coopa pojavilo neobično crvenilo.

„Mislili smo da je to od toga što se stalno gnjavi sa svojim malim bratom“, rekao je Arden.

No kako se crvenilo nastavilo pogoršavati oni su odveli svog sina liječniku.

https://www.facebook.com/ardenh/posts/10218467141740426

Liječnici su ga poslali kući sa steroidom. No to je samo pogoršalo osip koji je do tada zauzimao veći dio njegova lica. Roditelji su ga odveli na hitnu.

Tada su liječnici otkrili uzrok – streptokok u sinusima.

„Da ga nismo odveli u hitnu moglo je biti jako loše“; podijelio je Arden na društvenim mrežama, „Rekli su nam da bi infekcija nastavila put preko očiju do mozga da nije na vrijeme otkrivena.“

Coop je sada dok kuće te se oporavlja. No Arden je htio upotrijebiti društvene mreže kako bi upozorio druge roditelje na opasnosti koje se javljaju sa streptokokom.

„Molim vas pročitajte i dijelite što više možete“, napisao je, „Ta informacija može spasiti nečije dijete.“

Roditelji upozoravaju jedni druge

Ardenova objava je podijeljena preko milijun puta i čini točno ono što je Arden i namjeravao – upozorava i pomaže drugim roditeljima.

Nakon što je vidjela tu objavu, još je jedna majka podijelila svoje iskustvo sa streptokokom.

Gripa je zahvatila njezinu kući. Kada je njezino najmlađe dijete dobilo vrućicu ona je mislila da je i on podlijegao gripi kao i ostatak obitelji.

LONG POST BUT PARENTS NEED TO READ!I wanted to share something with you all that happened to my son in hopes that it…

Objavljuje Simply Real MomsPetak, 8. ožujka 2019.

No tada se počelo pojavljivati crvenilo. Najprije je majka krivila gripu. No kako je osip nastavljao rasti, onda se sjetila Ardenove objave te je odvela sina liječniku. Ispalo je da ima i gripu i streptokok.

„Liječnici su rekli da su osip i crvenilo česti simptomi. Nisam imala pojma da se to može dogoditi – a nije znao ni itko drugi koje sam rekla za to prošlih nekoliko dana“, napisala je mama. Kao i Arden, i ona je odlučila upozoriti druge roditelje, „Osjećala sam da moram upozoriti druge roditelje o tim nepoznatim indikatorima da njihovo dijete ima streptokok.

Streptokok može imati ozbiljne komplikacije

Candance Reeves McMahan jedna je od osoba koja upozorava roditelje nakon lošeg iskustva sa streptokokom.

Njezin je sin, Luke, isto tako imao gripu i streptokok. Kada su mu oči počele naticati, Candace se zabrinula. Prije nego su se stvari počele popravljati simptomi su mu postali gori, nekoliko su puta išli i bolnicu te je čak morao na hitnu operaciju.

„Budući da je streptokok bio u njegovim očima bio je jako blizu mozgu“, napisala je Candace, „To je jako strašno.“

Many people have asked me exactly what happened to Luke. I just said he got an infection in his eyes because it was…

Objavljuje Candace Reeves McMahanSrijeda, 27. veljače 2019.

Na svu sreću, Luke se oporavlja i dobro mu je. Imat će neke manje ožiljke od operacije, ali će biti dobro – to je pravi blagoslov.

„Izgleda gotovo normalno te se vratio na staro. Vjerujem u moć molitve i ne mogu dovoljno zahvaliti na svim molitvama“, rekla je Candace.

Kao i drugi roditelji, Candace je podijelila svoje iskustvo na internetu kako bi pomogla drugima:

„Molim vas da podijelite fotografije Lukeovih očiju. To je moglo biti spriječeno da je dijagnoza došla ranije.“

Modrice uzrokovane streptokokom

3-godišnja kćer Jennifer Schmid, Emerson, je dobila streptokok u grlu. No imala je jako lošu reakciju koju je Jennifer morala podijeliti.

Nakon što joj je dijagnosticiran streptokok u grlu, djevojčica je pila sve propisane lijekove te se činilo da je potpuno dobro.

No tjedan dana nakon što je popila sve lijekove na njezinim nogama su se počele pojavljivati modrice. Njezini su to roditelji pripisali uobičajenim modricama od igre. No tada su se počele umnažati i povećavati.

„Imala je modrice po cijelim nogama i leđima – to nije bilo normalno – bile su podignute te su imale malene kvržice u sredini“, objasnila je Jennifer.

Liječnici su sumnjali na poremećaj u kojem krv iz žila curi do površine kože. No, njezino se stanje počelo poboljšavati.

No, Jennifer je ipak osjećala da treba upozoriti druge roditelje.

„Želim upozoriti druge i reći da, nakon što je osoba popila sve lijekove za streptokok i čini se potpuno izliječena, još uvijek može biti posljedica koje mogu uzrokovati druge opasne bolesti“, rekla je, „Pazite na svoje malene. Nikada nisam znala da streptokok može nešto ovakvo učiniti tako da samo želim upozoriti druge koliko on može biti opasan, čak i kada se čini da je prošao.“

I'm sure everyone has seen the post being shared about the little boy getting strep in his sinus's and the warnings. I…

Objavljuje Jennifer SchmidČetvrtak, 28. veljače 2019.

Pravi je blagoslov što su ove obitelji sada dobro i što dijele svoja iskustva kako bi pomogli drugima. Hvala Bogu što je zaštitio njihovu djecu od ozbiljne štete.

Obratite pozornost na simptome streptokoka na vašoj djeci te ih odmah odvedite liječniku.

IZVORGodupdates.com