Mnogim roditeljima je teško pronaći vrijeme za Boga kada imaju malu djecu. Što takve majke i očevi mogu učiniti kako bi bili nasamo s Bogom? Donosimo nekoliko korisnih savjeta jedne majke:

Povezivanje s Bogom za mnoge od nas nije jednostavno. Imali mi malu djecu, karijere ili dane ispunjene potrebama onih unutar sfera našeg utjecaja, nije lako pronaći vremena odvojiti se od svakodnevnih zahtjeva kako bismo se susreli sa srcem našeg Nebeskog Oca. 

Bilo da imate petero djece mlađe od 6 godina ili ste nemirni te se mučite da odvojite vrijeme za Boga, unatoč činjenici da je vaše gnijezdo prazno, nekoliko rutina vam mogu pomoći da se povežete s Bogom na redovnoj bazi: 

Pojednostavnite jutarnju rutinu koliko god je to moguće

Iako često čujemo da ako želimo tiho vrijeme s Gospodinom se trebamo probuditi prije naše djece. Iako se slažem da mi se lakše povezati s Bogom kada je kuća tiha, jednostavno postoje razdoblja kada ustajanje prije djece nije opcija: kada sam radila u ljetnom kampu i često se morala buditi prije 5 u jutro, kada sam radila kao učiteljica i trebala jako rano ići na posao kako bi se pripremila za ispunjene dane i kao majka koja doji bebu koja me budi svakih 90 minuta cijelu noć te je spremna započeti dan u pola pet u jutro. 

VIDI OVO: Molitva za djecu: 7 stvari za koje roditelji trebaju moliti

Čak i kada bebe narastu, shvatim da ne funkcioniram dobro bez sna. Od pomoći mi je bilo prisvajanje dva različita stanja uma kada je riječ o jutrima: 

Prvo, uvijek uključujem Bibliju u jutarnju rutinu. Za to nema pregovora, kao što nema pregovora za pranje zubi i jutarnje obaveze. Čak i ako je to samo jedan citat, svako ću jutro pročitati nešto iz Biblije. 

Drugo, našu obiteljsku jutarnju rutinu nastojim pojednostaviti što je više moguće kako bi mogla ukrasti malo vremena koje mogu provesti s Gospodinom ako djeca uspiju izaći iz kreveta prije nego sam otvorila Bibliju. Većinu doručka i ručka nastojim pripremiti večer prije. Izvadim odjeću za školu te svako od moje djece zna što očekivati u jutro. 

Dam im da malo gledaju crtiće kako bih ja mogla čitati i moliti se te utišati svoju dušu. Oni uče kako biti neovisni, a ja prigrlim početak dana koji nije odmah u punoj brzini. 

Odredite vrijeme za tišinu poslije podne

Mnoge majke koriste popodnevni sat za odmor za čitanje vjerske literature i povezivanje s Bogom. Priznajem da mi je teško oduprijeti se nagonu da pospremim rublje, obrišem podove i počistim kuću dok još imam malo tišine. 

Čak i kada su djeca prestara za popodnevni odmor, mi nastojimo održati naviku da imamo makar jedan sat tišine poslijepodne. Djeca se tiho igraju u svojim sobama, a ja odem u svoju sobu s Biblijom, zanimljivom knjigom ili dnevnikom. Koristim to vrijeme kako bih se povezala s Bogom. Tako obnavljam svoju dušu, a „predah“ od zaposlenosti i razgovora tijekom dana mi daje odmor umu. 

Prigrlite pauze od dvije minute

Postoje trenuci kada je teško pronaći više od minute ili dvije kako bi se povezali s Bogom. Postoji milost za takve trenutke. Bog zna da vaša beba zahtjeva 99% vaše pažnje. To je Njegov poziv za vaš život. 

U tim razdobljima, naučite prigrliti dvominutne pauze za tišinu i samoću s Bogom. Molite se dok perete suđe, u tišini kupaonice, ili otvorite Bibliju (ili aplikaciju za Bibliju) u trenutku kada kuća iznenadno postane tiha. 

VIDI OVO: Kako treba izgledati vaše vrijeme nasamo s Bogom?

Neka razgovor teče

Pismo nas ohrabruje da se molimo bez prestanka. Samo življenje u neprestanoj svijesti da je Bog s vama tijekom svih vaših ispunjenih trenutaka može biti najsnažniji način da se sretnete s Njim i da Ga iskusite. 

Pokušajte se sjetiti kakav je osjećaj zaljubiti se. Kada ste zaljubljeni, onda mislite na objekt vaše ljubavi bez prestanka. Želite da je on s vama kada prolazite kroz nove stvari. Mislite na njega dok idete u trgovinu i dok se vozite cestom. Vaš mu se um iznova vrača. 

To je molitva bez prestanka. Mi odabiremo učiniti Isusa najvišom misli u našim umovima i ljubavnikom naših duša. Mi Mu uvijek iznova vračamo naše umove. Uskoro shvatimo da razgovaramo s Njim, tražeći njegovo vodstvo i prijateljstvo tijekom cijelog našeg dana. 

Mi Ga naučimo susretati u našim bolnim trenucima, naučimo Ga štovati kada smo uplašeni i sumnjamo i naučimo Mu zahvaljivati čak i kada naše okolnosti nemaju smisla. 

Autorica: