NaslovnicaŽivotRuski pedagog: Najbolji način kako naučiti dijete da vas poštuje!

Ruski pedagog: Najbolji način kako naučiti dijete da vas poštuje!

Ruski pedagog dr. Komarovski daje savjete roditeljima kako da se izbore s roditeljstvom i ne pogriješe na najvažnijem životnom putu.

“Naš stariji sin ima 7 godina. U posljednje vrijeme je dosta drzak i grubo nam se obraća, ponekad se svom ocu obraća s visine … Ne želim jako kažnjavati, ali bih htjela da shvati kako se s ocem i majkom mora ophoditi s više poštovanja. Koji je, molim vas, najbolji recept za to?”

Dr. Komarovski je ovoj majci dao izvrstan savjet:

Da bi se djetetu usadilo poštovanje prema ocu, treba ga stalno stavljati u situacije u kojima će ono jasno vidjeti: tata je pametniji, tata je jači, tata može! Tata može ono što ja ne umijem, ali tata će me naučiti.

Vrlo je teško staviti dijete u takve situacije ako je tata s njim u kontaktu jednom dnevno, i to tek kada umoran dođe s posla, a tu mu dođe večera, pa ovo pa ono … Ali je zato vrlo lako dobiti poštovanje kada ste s djetetom na pecanju, kada s njim zajedno nešto radite, zajedno gradite … kada ste primjer djetetu.

Teško je teoretski biti lider. Suvremeni način života nas ometa da postanemo lideri. Zato dijete za ruku i pravac pecanje, priroda, sport, poslovi u dvorištu … BU-DI-TE-MU-PRI-MJER! Eto, to je glavno!