9 stvari koje vam ružan okus u ustima pokušava reći

Ružan okus u ustima može biti nešto posve nevažno, ali može biti simptom nečeg ozbiljnog.

Bio to okus metala, kiselosti ili gorkog, postoji razlog za to. Zbog toga je uvijek dobro razmisliti što ste jeli proteklih nekoliko dana, kako ste se osjećali te ima li u vašoj obitelji kakvih bolesti, piše Brightside.

S time na umu, ružan okus u ustima može ukazivati na:

1. Gljivičnu infekciju

Gljivična infekcija u ustima stvara bijele točkice na grlu i jeziku. Ona je uzrokovana bakterijom kandida albikans koja je normalan dio bakterija u ustima, a kontrolira ju imunološki sustav. No, ako vaš imunitet oslabi bakterija se može brzo razmnožiti i stvoriti infekciju. Drugi simptom infekcije je ružan okus u ustima.

2. Trudnoću

Osim umora i mučnine, mnoge trudnice se žale da osjećaju okus metala u ustima. To se događa zbog hormonalnih promjena kada tijelo stvara novi život. Hormoni mogu utjecati na osjet njuha i okusa te biste mogli zamrziti parfem koji ste voljeli, ali bi vam zato neki drugi miris postao privlačan. No, to se sve vrati u normalnu u trećem tromjesečju.

3. Manjak cinka

Ako u tijelo ne unosite dovoljno cinka ili imate problem s manjkom istoga, onda možete iskusiti neobičan okus u ustima. No, razlog nije jasan, i znanstvenici pokušavaju dokučiti zašto se to događa. Prema jednom istraživanju, cink povećava gustin – protein koji kontrolira okusne pupoljke.

4. Gripu ili običnu prehladu

Ako imate gorak okus u ustima, uz dodatak gripe ili prehlade, ne brinite, to je sasvim normalno. Riječ je o uobičajenim infekcijama te one aktiviraju vaš imunološki sustav i pripremaju ga za borbu tako što stvaraju proteine. Dok se to događa, u ustima možete imati okus gorčine. Ujedno, ako je infekcija u vašem grlu ili nosu, onda će bakterije biti uzrok neobičnog okusa, a tako i gripe.

5. Dijabetes

Ako vaše tijelo ima poteškoća s regulacijom šećera u krvi onda u ustima možete imati neobično slatkast okus. Istraživanje pokazuje da ako patite od dijabetesa onda se može pojaviti takav okus. Drugi razlog je što dijabetes smanjuje količinu cinka koje tijelo upija, a zbog toga dobivate neobičan okus u ustima.

6. Pinjole koje ste nedavno pojeli

Ni znanstvenici još nisu sigurni zašto ljudi imaju gorak okus u ustima nekoliko dana nakon jedenja pinjola. Taj okus može trajati oko dva dana do dva tjedna, a pojačava se sa svakim novim obrokom. Možda nećete osjetiti neobičan okus kada ih jedete, ali se on može pojaviti nakon nekog vremena. Ne morate brinuti, jer ovo nije znak bolesti, nego neobična posljedica jedenja pinjola.

7. Povećani stres

Stres i nervoza mogu uzrokovati suhoću usta, a to je smanjenje količine sline zbog čega dolazi do pretjerane suhoće u ustima. Slina igra važnu ulogu u našem zdravlju od trenutka kada jedemo do borbe protiv raznih bakterija u našim ustima. Ako tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu sline, onda ćete osjetiti neobičan okus. Kada ste nervozni, zabrinuti ili ste pod stresom, proizvodite manje sline te se javlja neobičan i ružan okus.

8. Lijekovi

Ako uzimate određene lijekove, onda ćete možda osjetiti neobičan okus u ustima. No, istraživanja objašnjavaju da je to posljedica uzimanja raznih vrsta lijekova, od lijekova za alergije do antibiotika i lijekova protiv upale. Čak i neki multivitamini mogu imati taj učinak. Na svu sreću, on traje samo dok tijelo ne probavi lijek.

9. Slaba oralna higijena

Vaša usta dom su raznim bakterijama, dobrim i lošim. Ako imate lošu oralnu higijenu, onda dopuštate bakterijama da se umnože što će dovesti do neobičnog okusa u ustima. Uz to, mogu se pojaviti problemi sa zubima i desnima što samo pogoršava stvari.

Najbolje je odlaziti na pregled kod zubara svakih 6 mjeseci i pripaziti na oralnu higijenu tako što ćete prati i čistiti zube nakon svakog većeg obroka, a posebno prije spavanja.

Neobičan ili ružan okus u ustima može, ali i ne mora biti simptom neke bolesti. Ponekad ukazuje na potrebu da nešto popravimo, da se smirimo i opustimo. Ujedno, za neke on može biti i nosilac dobrih vijesti. Najvažnije je pratiti promjene na svom tijelu i pozorno slušati što nam tijelo govori.