NaslovnicaŽivotRužna navika koja uništava odnose s drugima

Ružna navika koja uništava odnose s drugima

Ogovaranje je način govorenja o nekoj osobi iza njezinih leđa. Ova ružna navika uništava naše odnose s drugima.

Ogovaranje uvijek stvara negativnu sliku o osobi koju ogovaramo. Biblija vrlo jasno ukazuje na opasnost i štetu uključenu u ogovaranje na bilo koji način.

Tko okolo kleveće, otkriva tajne: zato se ne miješaj s onim komu su usne uvijek otvorene. (Mudre izreke 20, 19)

Biblija oštro govori protiv ogovaranja iz više razloga. Kao prvo, narušava povjerenje među ljudima. “Izopačen čovjek izaziva svađe, a klevetnik razdvaja prijatelje (Mudre izreke 16, 28). Ogovaranje nije Božja osobina. Jednostavno rečeno, ništa dobro ne proizlazi iz toga.

Ogovaranje ne znači samo govoriti loše o drugima

Nekima je možda lakše suzdržati se od ogovaranja drugih, ali može biti vrlo teško nadvladati iskušenje slušati kako netko drugi iznosi najnovije sočne detalje o nekoj osobi. Slušati tračeve jednako je prenošenju istih.

Zločinac rado sluša usne prijevarne, i lažac spremno prisluškuje pogubnu jeziku. (Mudre izreke 17, 4)

PROČITAJTE: Ogovaranje, klevetanje i šaputanje: Što Biblija govori o ovim grijesima?

Prilično je lako prepoznati trač ako je sadržaj oštar i s jasnom namjerom naštetiti ugledu osobe o kojoj se govori.

A sad odbacite i vi sve to: srdžbu, ljutinu, zloću, psovanje, sramotne riječi iz usta svojih! (Kološanima 3, 8)

Ne ogovarajte, braćo, jedni druge! Tko ogovara ili sudi brata svoga, ogovara i sudi Zakon. A sudiš li Zakon, nisi vršitelj nego sudac Zakona. (Jakovljeva 4, 11)

Kološanima 3,8 i Jakovljeva 4,11 zapovijedaju nam da ne ogovaramo drugoga. Ostale vrste ogovaranja lakše je prepoznati. Započinjanje s nečim poput: “Nisam siguran je li to istina ili ne, ali očito ona …”, prije dijeljenja neke zanimljive “vijesti”, jednako je ogovaranju. Jakovljeva 4, 17 nam kaže: “Znati dakle dobro činiti, a ne činiti – grijeh je.”

Itekako moramo paziti što govorimo. Moramo biti oprezni. Ne možemo “poništiti” nešto što smo već rekli. Ogovaranje bi trebalo biti nešto što bismo trebali držati podalje od naših života i interakcija s drugima, za njihovu i našu dobrobit.

Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima. I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja! (Efežanima 4, 29-30)

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare