Je li istina da je s Bogom sve moguće?
Foto: Pexels

Čovjeku je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće“. (Matej 19, 26)

Matej 19 govori o tome kako je bogati mladić upitao Isusa: „Učitelju, koje mi je dobro činiti da imam život vječni“? Isus mu je odgovorio neka čuva zapovjedi (stihovi 16 i 17). Bogati mladić rekao je da je čuvao sve zapovjedi i zanimalo ga je što je još potrebno. Isus je odgovorio: „Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom“ (stih 21).

Isusovi standardi savršenosti su bili zastrašujući, čak i za Njegove učenike, koji su čuli razgovor. Kada su Ga upitali o čemu se radilo, Isus je rekao: „Čovjeku je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće“. (Matej 19, 26)

Savršenstvo nije bilo moguće ni za koga, osim za Krista jer „nema pravednika, niti jednog“. (Rimljanima 3, 10) Devi bi bilo lakše proći kroz iglenu ušicu, nego živjeti savršenim životom (stih 24).

Što je onda bogati mladić trebao učiniti? U takvim uvjetima nitko ne bi došao u raj. Samo je Sin Čovječji bezgrješan, bez krivice i savršen, ali ipak izgleda da se On sam sebi protivi kada govori da je „sve moguće s Bogom“. (Matej 19, 26) Što je pritom mislio?

VIDI OVO: Bog je u njegovom životu učinio nemoguće, a isto može učiniti i u tvom

Značenje

Zdravlje i bogatstvo su besmisleni bez vječnog odnosa s Bogom. Materijalno bogatstvo bogatog mladića bilo je prepreka između njega i spasenja; zbog toga je Isus rekao to što je rekao. (Matej 19, 21) Naš vlastiti put nas neće dovesti u raj; samo će nas dovesti put, koji je Krist osmislio.

„Mladi, bogati vladar učinio je sve što je mogao kako bi zaradio vječni život, ali to nije bilo dovoljno dobro. Samo po Božjoj milosti mi dobivamo vječni život“, napisao je Aaron Berry u svom članku za Crosswalk.

Spasenje za vječnost s Ocem je najbolji dar. Ipak, postoje i ostali dobri darovi.

7 nemogućih stvari koje je Bog postigao u Bibliji

Kroz Bibliju, Božji narod postigao je nezamislive zadatke.

1. Mojsije je izvukao vodu iz kamena. (Izlazak 17, 6)

2. Neplodna žena je začela. (Sara i Elizabeta)

3. Estera je spasila svoj židovski narod od istrebljenja. (Estera 3-9)

4. Djevica, Marija rodila je Sina Božjega. (Luka 1, 26; 2-7)

Mojsije, Estera, Sara, Elizabeta i Marija su razumjeli da Bogu ništa nije nemoguće.

5. U Sucima 4, Bog je Jabina i kanaansku vojsku predao Izraelcima, iako je neprijateljska vojska bila puno snažnija od izraelske.

6. U 2. Samuelovoj 5, David je upitao Boga treba li napasti Filistejce. Gospodin je obećao Davidu „dati Filistejce u njegovu ruku“; obećanje koje je ispunio.

VIDI OVO: Vjeruješ li da Bog može učiniti nemoguće u tvom životu?

Bog će poraziti naše fizičke neprijatelje, ali On isto tako pobjeđuje neprijatelje koje ne možemo vidjeti, kao što je John Piper rekao:

„Nema bolesti, ovisnosti, demona, loše navike, pogreške, poroka, slabosti, temperamenta, uzrujanosti, ponosa, samosažaljenja, svađe, ljubomore, perverzije, pohlepe ili lijenosti koju Krist neće nadvladati kao neprijatelja Njegove časti“.

7. Job je bio Božji čovjek, koji je izgubio sve, ali je prema ovom komentaruBog uspio učiniti u Jobovom životu ono što je bilo nemoguće učiniti ljudskim trudom“.

Samo Bog može postići sve ono što je vrijedno postizanja. Tada Bog najviše pokazuje svoju snagu.

3 stvari koje treba upamtiti sa „s Bogom sve je moguće“

1. Moć za postići nemoguće dolazi od Boga.

Isprva bi netko mogao glavnim likovima iz priče držati zaslužnima za pobjede, ali moć dolazi od Oca.

„Bog nas nikada ne poziva ni na kakvu odgovornost kraljevstva, za koju smo sposobni sami“, napisao je Jon Bloom u svojem članku.

2. Nemoguće se ostvaruje za Božju slavu.

Bog posebno odabire kako i kada će pokazati svoju moć. Niti jedan od tih podviga nije bio ”besplatan”. Bog je stvorio životvorno vodu, spasio je živote i stvorio život. Sve stvari su moguće, ali samo su neke stvari ”profitabilne” za Božju ekonomiju.

Bog se najviše proslavlja za vrijeme događaja, koji djeluju nemoguće, čime pokazuje da je samo Njegova moć dovoljna.

„Ništa nas bolje ne uči molitvenoj ovisnosti kao očaj, koji dolazi od zadataka koje trebamo obaviti, a koje ne možemo obaviti bez Boga“, rekao je Bloom.

3. Nemoguće se postiže za naše dobro.

Isus za svoje sljedbenike žele da iskuse više od običnog preživljavanja ili materijalnog bogatstva kao konačnog cilja. On je došao kako bi dao život u izobilju. (Ivan 10, 10); „Pokazat ćeš mi stazu u život, puninu radosti pred licem svojim, sebi zdesna blaženstvo vječno“. (Psalam 16, 11)

VIDI OVO: BOG JE VJERAN: On vas može izbaviti iz nemoguće situacije!

Kada mi molimo ”nemoguće”

Sve što Bog želi jest da Ga pozovemo u naše zbrke, kako bi nam On pokazao svoju moć. Kada se problem pogorša i kada molitva za rješenje djeluje besmisleno, Isus kaže: „Molite i dat će vam se. Tražite i naći ćete. Kucajte i otvorit će vam se“. (Luka 11, 9)

Zapamtite da je Bog vratio mrtve u život; kćer vlasnika sinagoge (Marko 5), udovičinog sina (Luka 7), Lazara (Ivan 11) i svog vlastitog Sina (Marko 16). Bog može poraz pretvoriti u pobjedu; ovisnost o drogi ili nekom ponašanju, brak koji je pred razvodom, odlutalo dijete koje izgleda kao da je otišlo predaleko da bi se vratilo kući.

Erik Raymond je napisao za The Gospel Coalition: „Molitva je krvlju-kupljena privilegija za sve one koji vjeruju i cijene Isusa“.

Kršćani su pozvani na molitvu, što nije isto što i to da ćemo dobiti odgovor ”da” od Boga na svaku molitvu. Možemo moliti, pitati i preklinjati Ga da ostvari naizgled razumljive i božanske želje, ali nema jamstva da će Bog učiniti ono što Ga molimo. Njegove svrhe se ne mogu pojmiti, niti izmanipulirati: „Jer tko upozna misao Gospodnju? Ili tko mu bi savjetnik“? (Rimljanima 11, 34) Ali, svaka dobra stvar dolazi od Boga. (Jakovljeva 1, 17)

Naš topao i blizak odnos s Bogom je dar. Sposobnost obratiti se izravno Ocu je jednom bilo nemoguće. Ali, kao što je Isus rekao: „Bogu je sve moguće“. (Matej 19, 26)

Autorica: Candice Lucey; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com