Što Biblija kaže o samoozljeđivanju?
Foto: Pexels

Samoozljeđivanje je loše praksa i onima koji su ovisni o njemu nije lako prestati. Ipak, Bog nas želi osloboditi svega i ima rješenje za ovaj problem.

Mnogi se tinejdžeri, ali i odrasli fizički samoozljeđuju da pokušaju ublažiti povredu ili bol koja im preuzima život. Rezanje je ponašanje koje proizlazi iz depresije, što je puno dublji problem od tragova na koži.

Samoozljeđivanje je čin agresije prema sebi i nanošenje fizičke ozljede samom sebi. Ponekad to mogu biti manje ranice i ogrebotine koje s vremenom prođu, no nekad to mogu biti i dublje rane od koji će ostati trajni ožiljci, piše tportal.hr.

Bez obzira na uzrok samoozljeđujućeg ponašanja danas, biblijska istina je korisna i relevantna. Oni koji se samoozljeđuju i oni koji imaju prijatelja ili voljenu osobu koja se bori sa samoozljeđivanjem mogu pronaći istinu, nadu i ohrabrenje u Božjoj Riječi.

Samoozljeđivanje u Bibliji

Samoozljeđivanje je namjerno nanošenje štete čovjekovom tijelu kao način rješavanja emocionalne boli, ljutnje ili frustracije. Neki opisuju osjećaj utrnulosti i nanose štetu sebi da barem nešto osjete. Za neke fizička bol izazvana samoozljeđivanjem djeluje kao kratko oslobađanje emocionalne boli ili druge emocionalne energije. Za druge je fizička bol odvraćanje od emocionalne boli koju osjećaju.

Što se tiče onoga što Biblija kaže o rezanju i samoosakaćivanju, u Starom se zavjetu rezanje kože koristilo uglavnom u praksi lažnih religija. Prva Knjiga o Kraljevima 18, 24-29 govori o štovanju Baala. Ilija je pozvao štovatelje da iskušaju svog lažnog boga, ali kad Baal nije dokazao nikakvu moć počeli su “parati se noževima i sulicama, kako je u njih običaj, sve dok ih nije oblila krv.” Ponovljeni zakon 14, 1 spominje rezanje kože kao čin žalosti za mrtvima. Iako je to bilo “normalno” u Starom zavjetu, Bog je uspostavio pravilo protiv takve prakse.

“Ne urezujte zareza na svome tijelu za pokojnika; niti na sebi usijecajte kakvih biljega. Ja sam Jahve!” (Levitski zakonik 19, 28)

Neki mogu iznijeti argument da je samoozljeđivanje rezultat posjedovanja demona, na temelju Marka 5, 2-5, gdje se govori o čovjeku kojeg je Isus iscijelio, a koji je “po cijele noći i dane u grobnicama i po brdima vikao i bio se kamenjem.”

Kako reagirati na samoozljeđivanje?

Jasno je da samoozljeđivanje nije opravdano postupanje i nije Božja volja za ljude. Samoozljeđivanje ne rješava i neće riješiti osnovne probleme koji potiču na takvo ponašanje. Pa, što će pomoći?

Za ljude koji se bave samoozljeđivanjem važno je potražiti pomoć (na primjer od dušobrižnika). Iako može biti zastrašujuće, oboljelom može biti korisno povjeriti se pouzdanom prijatelju koji može biti podrška (kroz molitvu, ohrabrenje, razgovore) i pomagati u izlječenju. Ako se, primjerice, vaše dijete bori sa samoozljeđivanjem, možda ćete i vi kao roditelj trebati potporu. Pokušajte ne shvaćati djetetovu borbu osobno. Proširite suosjećanje i milost prije bijesa i razočaranja. Ne ustručavajte se obratiti ljudima koje smatrate pouzdanima, a koji vas mogu ohrabriti dok uzdržavate svoje dijete.

Ako poznajete nekoga tko se reže, sažalite se (Efežanima 4, 32). Oni se muče i ne znaju kako se drugačije nositi sa svojom boli. Nisu oni “krivi” ili nešto što oni čine da bi vas povrijedili. Bog ih želi izliječiti, a vi možete pomoći. Galaćanima 6, 2 kaže da “jedni drugima nosimo terete”. Kako možeš voljeti svoje bližnje i pokazati im da su važni i tebi i Bogu?

Samoozljeđivanje je često simptom nemogućnosti adekvatnog suočavanja s vlastitim osjećajima ili rezultat prošlih zlostavljanja ili traume. Može biti i simptom duhovnog ugnjetavanja. Bog je više nego dovoljno velik za naše emocije. Vidi i razumije našu bol. Vjera u Njega pomaže nam da se krećemo životom u palom svijetu. Bog je također dovoljno moćan da nas oslobodi svakog duhovnog ugnjetavanja. Zapravo, samo On to može učiniti i zato je okretanje Njemu najvažnije. U Njemu naši životi imaju smisao i svrhu. Još uvijek trpimo teškoće ovoga svijeta, ali znamo da će jednog dana Bog svijet učiniti novim (Otkrivenje 21-22). Imamo nadu da ćemo biti s Njim cijelu vječnost. Također znamo da je On s nama svaki dan našega života. Nismo sami!

Kako reagirati na samoozljeđivanje?
Foto: Pexels

Molitva za prevladavanje samoozljeđivanja

Nebeski Oče, dolazim pred Tebe u potpunosti se predajući Tvojoj volji, jer sam umoran od svega lošega što sebi činim. Molim Te oprosti mi svaki grijeh i ovaj koji činim nad svojim tijelom.

Oče, predajem Ti svoj život i molim Te da preuzmeš potpunu kontrolu nada mnom. Moje tijelo, dušu i duh predajem Tebi i molim da me očistiš krvlju Isusovom.

Piše u Psalmu 50, 15: “Zazovi me u dan nevolje: izbavit ću te, a ti ćeš me proslaviti.” Oče, izbavi me od ovog zla. Obnovi moje srce i um da ne budu ovisni ni o čemu drugom, osim o Tvojoj Riječi. Molim Te, ispuni me puninom Duha Svetoga. Gospodine nad Vojskama izbavi me svakog duha samouništenja. Ti si me odredio za Tvoju slavu i pomozi da mogu proslavljati Tebe svojim životom. U Isusovo ime, amen!

PROČITAJTE JOŠ: