Samoubojstvo kod tinejdžera je sve češće. Dapače, ono je postalo vodeći uzrok njihove smrti. Jennifer Hartstein, klinička psihologinja koja se specijalizira za rad s mladima progovorila je o raznim simptomima samoubojstva kao i o načinima da se tinejdžerima pristupi. 

Samoubojstvo kod tinejdžera – simptomi koje možete primijetiti:

 • Značajne promjene u ponašanju
 • Bilo kakav razgovor o samoubojstvu – u šali ili ozbiljnim tonom
 • Gubitak interesa za aktivnosti u kojima je osoba prije toga uživala
 • Opraštanje ili povlačenje od obitelji i prijatelja 

Jennifer kaže da je jedan od najboljih načina za započinjanje razgovora o samoubojstvu i mentalnom zdravlju jednostavno prisutnost. Kaže: „Neka djeca znaju da ste tu, nemojte se bojati reći da izgledaju malo potišteno i pitati ih u čemu je problem. Što ste prisutniji to će biti veća mogućnost da će vam se otvoriti.“ 

VIDI OVO: 5 znakova potencijalnog samoubojstva koje trebamo prepoznati

Također preporuča da se takvi razgovori ne vode licem u lice, nego tijekom nekakve aktivnosti kao što je šetnja. Djeci je ugodnije otvoriti se kada ne osjećaju kao da je to nekakav veliki i ozbiljan razgovor. 

Prošetajte, vozajte se, bavite se nečime, sjedite pogledati televiziju dok razgovarate s njima – najvažnije – budite prisutni. 

Stopa samoubojstva kod tinejdžera stalno raste

U 2019. godini se povećala stopa samoubojstava osoba od 14 do 17 godina za 10%. Jennifer kaže da je tu riječ o pritisku. 

Tinejdžeri su pod većim pritiskom nego ikada prije da budu uspješni u školi, sportu, da se zaposle, da upadnu na dobar fakultet i slično. 

Sav taj pritisak bez popuštanja i mogućnosti razgovora i kompromisa vodi do izolacije i neprestanog osjećaja neuspjeha. 

Savjet roditeljima

„No, zašto je to tako važno? Zašto im je to tako važno?“, upitala je Jennifer, „Samo budite otvoreni, i dijelite… pokažite im kako da razgovaraju o svojim osjećajima“. 

Također, kaže da je važno da se roditelji ne boje razgovarati sa svojom djecom o samoubojstvu iz straha da im ne ubace tu ideju u glavi. 

VIDI OVO: 7 laži o samoubojstvu i riječi nade za kršćane koji se bore s depresijom

„Mislim da postoji stav da roditelji ne žele o tome razgovarati sa svojom djecom jer misle da će djeca dobiti krivu ideju“, dodala je Jennifer, „Ako netko ima samoubilačke misli, onda vi niste ti koji im dajete tu ideju. Ideja se javlja samo zato što sada postoji jasnija slika o raznim načinima samoubojstva“. 

Velik dio rješenja, kaže Jennifer, je učenje djece, a posebice mladih dečki, kako da pokazuju osjećaje. 

Ako razmišljaš o samoubojstvu:

 • Odgodi svoju odluku – daj si vremena prije nego što odlučiš oduzeti si život. Osjećaji i životne situacije su promjenjivi. Postoji mnogo mogućih rješenja. Daj priliku nekome da ti pomoć.
 • Potraži pomoć – nisi sam/a u ovome, postoje ljudi kojima je stalo i koji mogu pomoći.
 • Razgovaraj s članom obitelji, prijateljem ili drugom osobom od povjerenja.
  Nazovi liniju Hrabrog telefonabroj 116 111
 • Pazi na sebe – napravi listu stvari koje će ti pomoći da se odupreš porivu da se ozlijediš ili si naudiš; slušaj glazbu, izađi u šetnju, nabroji ljude kojima se možeš obratiti
 • NAJVAŽNIJE je da se MOLIŠ GOSPODINU koji te je stvorio i želi ti pomoći.