10 savjeta kako iz Biblije izvući ono najbolje

Evo na koji način izvući iz Biblije ono najbolje:

1. Redovno je čitaj. Poput hrane i tjelovježbe, načelo ‘malo i često’ je najbolji pristup. Ako ti je moguće, koristi jedno kraće vrijeme u danu da pročitaš po jedan odlomak iz Biblije.

2. Čitaj sustavno. Ako otvoriš nasumce i počneš je čitati gdje ti oko zapne, zbunit ćeš se.

3. Čitaj je kao cjelinu. To ne znači da ju moraš odmah pročitati od početka do kraja, već da ti čitanje bude uravnoteženo, kao i hrana. Čitaj oba Zavjeta. Čitaj raznolike vrste pisanja. Nastoj uočiti kako pojedini odjeljci osvjetljavaju smisao drugih dijelova. Vidjet ćeš kako se neke teme pojavljuju na mnogim mjestima na razne načine. Nemoj protumačiti jedan odlomak na takav način da se suprotstavlja drugome. Radije potraži smisao oba odlomka, jer je sve to Božja riječ.

4. Čitaj maštovito. Pokušaj si dočarati stvarne prilike, kao da si novinski izvjestitelj. Postavi se u misli i osjećaje stvarnog pisca, u položaj opisanih osoba ili onih koji su prvi pročitali tekst. Postavljaj pitanja na pročitani tekst, neka ona potiču tvoju znatiželju.

5. Odgovori na ono što si pročitao. Dok čitamo Bibliju, zahvalimo Bogu za prednost što ga možemo čuti kako nam govori. Ali u tome je i velika odgovornost. Kad smo jednom čuli Božju riječ, tada se suočavamo s odlukom da joj se pokorimo i da je pošteno primijenimo u životu. Prava provjera naše iskrenosti nije u tome koliko smo pročitali, već koliko smo Boga poslušali.

6. Ne pokušavaj pročitati Bibliju odmah od početka do kraja. Sjeti se da je Biblija jedna čitava knjižnica – a ni u knjižnici ne bi počeo čitati odmah sve knjige. Čitaj odabrane odjeljke.

7. Ne budi zabrinut ako odmah ne shvatiš neki odlomak. Kada shvatiš jedan dio, uživaj u njemu. Biblija je poput golema oceana. Tu su pjeskovite plaže s plićacima, gdje se mogu djeca igrati na sigurnom. Ima i dubina u kojima plivaju odrasli. Ali ima i neizmjernih dubina koje nikad nećemo izmjeriti.

8. Ne traži zapetljana i nejasna tumačenja. Traži jedan smisao, čitajući ga onako kakav jest. I ako neki odlomak sadrži mnogo simbolike, ne daj se smutiti tumačenjima nekih oštroumnih ljudi i njihovim neobičnim teorijama.

9. Ne služi se Biblijom kao horoskopom ili knjigom za traženje sreće, nasumce je otvarati očekujući u njoj neku magičnu riječ. Biblija je živa riječ živoga Boga i moramo je čitati ozbiljno i pažljivo.

10. Ne zaustavljaj se samo na ‘zlatnim obećanjima” i na ‘blagoslovljenim mislima’. Biblja je, svakako, puna velikih obećanja koja nam daju snagu, nadu i utjehu. Ali Bog ima još mnogo toga da nam kaže kroz Bibliju. Tu su i riječi opomena, ukora i poticaja – koje ne smijemo izostaviti.

Autor: Chris Wright; iz knjige ”Vodič za čitanje Biblije”

NAJNOVIJE!