NaslovnicaŽivot4 savjeta kako ostaviti prošlost iza sebe

4 savjeta kako ostaviti prošlost iza sebe

Ovo su četiri odlična savjeta koja vam mogu pomoći da ostavite prošlost iza sebe. 

Zaboravite ono što je iza vas

Pavao piše crkvi u Filipima: “Braćo, ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio. Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem…” (Filipljanima 3,13) Ako osoba gleda naprijed, ona nije toliko zabrinuta zbog onoga što je bilo.

Netko tko gura naprijed ili teži onome što je naprijed, nema vremena gledati unatrag. Nitko ne vozi automobil sigurno ako je opsjednut gledanjem u retrovizor.

Ustvari, ako netko previše obraća pozornost na ono što je iza, može zanemariti ono što je pred njim… na njihovu nesreću.

Fokus na cilj

Pavao nastavlja misao koju je započeo u Filipljanima 3,13: “K cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu.” (Filipljanima 3,14) Ako danas živimo s krajem na umu, a to je višnji poziv Božji u Isusu Kristu, imat ćemo malo vremena za razmišljati o jučer.

Postoje mnoge stvari zbog kojih žalim, ali ne živite sa žaljenjem zbog onoga što je bilo jučer zato jer ćete žaliti radeći to danas i kada sutra dođe. Koji je gubitak energije brinuti zbog stvari koje ne možemo promijeniti. Znam… Činio sam to.

Prošlost je nepromjenjiva

Čak i ako smo fokusirani na prošlost, kako je uopće možemo promijeniti? Činjenica je da ne možemo, ali ako se usredotočimo na sadašnjost i naš prioritet traženja Njegova kraljevstva u prvom redu (Matej 6,33), tada sutra možemo pogledati na ovo danas i promijeniti što je bila naša prošlost.

Drugim riječima, prošlost možemo promijeniti samo čineći Krista, Njegovu slavu i Njegovo kraljevstvo našim prioritetom danas, jer sutra, gledajući unatrag, naša prošlost će biti produktivnija za Boga. Zašto brinuti o onome što nikada ne može biti promijenjeno i zašto ne trošiti energiju na danas. Danas je dar…

Sve stvari činite za Boga

Jedan od najboljih stihova u Bibliji je stvarno Božje obećanje u Rimljanima 8,28: “Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.” Ne kaže da su sve stvari dobre i da će samo dobre stvari raditi za naše dobro ali “sve stvari” znače naše prošle greške. Ustvari, više sam naučio iz svojih grešaka nego iz stvari koje sam ispravno učinio.

Iskoristite prošlost da vas nauči za budućnost i vjerujte Bogu da je sve što se dogodilo bilo sa svrhom, ali ne samo našom svrhom, nego “po svojoj svrsi”. Meni je to u redu.

Zaključak

Život je putovanje, tako da ne pokušavajte gledati unatrag, osim da biste ono što ste naučili koristili za danas. Fokusirajte se na Krista i Njegovo Kraljevstvo za Njegovu slavu. Ne brinite zbog nečega što ne možete promijeniti. Znajte da će sve stvari, dobre i loše, biti savršene za Božju svrhu i to je sve što je doista važno.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Blaženka Š.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ: