Može li Bog oprostiti moju užasnu prošlost?

Biblija kaže da Bog oprašta svima koji priznaju svoje grijehe i vjeruju u Kristovu žrtvu. Može li Bog oprostiti moju prošlost?

Smetaju li vam loše stvari koje ste učinili? Sva povreda i bol koju ste drugima nanijeli svojim nepromišljenim riječima i neopreznim postupcima? Da ne spominjem sve skrivene grijehe za koje samo vi znate … Osjećaj je kao da na svojim ramenima nosiš cijeli svijet.

A što kažete na ovo: Bog može oprostiti svaku stvar koju ste ikad učinili. Daje novi početak! Zvuči predobro da bi bilo istinito, ali je li to stvarno tako?

Može li Bog stvarno oprostiti moju prošlost?

Kao ljudima, nije nam potrebno puno da bismo postali ogorčeni. Lako se uvrijedimo i spremni smo za ljutnju. Opraštanje drugima često ne dolazi u obzir! To bi bilo poput pretvaranja da se stvari nikada nisu dogodile – često mislimo.

A što je s Bogom? Bog ipak nije kao mi. On je svet i pravedan. I Stari i Novi zavjet objašnjavaju što smo, kao grešnici, zaslužili. Apostol Pavao to kaže ovako: “Jer ako po tijelu živite, umrijeti vam je, ako li pak Duhom usmrćujete tjelesna djela, živjet ćete” (Rimljanima 8, 13). Stvari ne izgledaju lijepo – očito svi zaslužujemo smrtnu kaznu.

Ipak, Bog je mislio na nas prije postanka svijeta … i stalo Mu je da ne propadnemo za vječnost.

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. (Ivan 3, 16)

Isus Krist – otkupnina za čovječanstvo

Ovo je završetak koji bismo dočekali: umrli bismo u svojim grijesima da nije bilo Božje ljubavi.

Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek – Krist Isus, koji sebe samoga dade kao otkup za sve. (1. Timoteju 2, 5-6)

Isus Krist dao je sebe kao otkupninu za čovječanstvo! Dobrovoljno je sišao na zemlju i u cijelosti platio ono što je Bog tražio. Isus je umro nevin samo za nas! Umro je za sve nas, plativši za naše grijehe vlastitom dragocjenom krvlju i pritom otvorio put ka Bogu. Pavao opisuje veličinu ove žrtve:

Zbilja, jedva bi tko za pravedna umro; možda bi se za dobra tko i odvažio umrijeti. A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije. (Rimljanima 5, 7-8)

Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega. (Ivan 3, 18)

Pokajte se dakle i obratite da se izbrišu grijesi vaši. (Djela 3, 18)

Svi koji u pokajanju dođu Bogu, priznaju Mu svoje grijehe i prihvate Isusa za svoga Spasitelja, primaju oprost svih grijeha prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. I, ako Mu ostanu vjerni do kraja života, imaju sigurno mjesto u Njegovom Kraljevstvu.

Svatko može primiti oprost od Boga
Foto: Unsplash

Svatko može primiti oprost od Boga

To bi svakoga od nas trebalo potaknuti na duboku, trajnu zahvalnost i žarku ljubav prema Isusu Kristu, koji je za nas platio otkupninu. Na sebe je uzeo tijelo i krv, kako bi mogao biti poput onih koje je došao spasiti. Želi da ljudi žive kao On; želi da pobijede grijeh i slave Boga. To je i razlog zbog kojeg nam želi oprostiti grijehe: nakon što nam je oprošteno, možemo započeti novi život i pokazati svoju ljubav i zahvalnost slijedeći Ga. Možemo biti među onima koje se On ne srami nazvati svojom braćom (Hebrejima 2, 9-18).

Dok razmišljate o ovome, prisjetite se ljubavi koju je Isus imao kad je umro za vas – nepravedne – i nikada ne zaboravite da ste očišćeni od starih grijeha.

Ne postupa s nama po grijesima našim niti nam plaća po našim krivnjama.
Jer kako je nebo visoko nad zemljom, dobrota je njegova s onima koji ga se boje.
Kako je istok daleko od zapada, tako udaljuje od nas bezakonja naša.
Kako se otac smiluje dječici, tako se Jahve smiluje onima što ga se boje. (Psalam 103, 10-13)

PROČITAJTE JOŠ: