Savjeti za molitvu Isus

Isus nam daje najbolje savjete za molitvu! Nitko nije više od Njega vjerovao u moć molitve i nitko nije molio kao On. 

Kako, dakle, možemo usvojiti molitvene navike koje oblikuju srce, običaje koji proširuju našu slobodu i daju nam duhovna krila?

Prema dobro poznatome poslovnom aksiomu: ”Ako nešto želiš znati, pitaj stručnjaka.” Ako želite saznati nešto o košarci, pitajte Michaela Jordana. Ako želite saznati kako voditi intervju, pitajte Billa Gatesa.

Prema tome, želite li učiti o dobrim molitvenim navikama, ima smisla o tome upitati prvorazrednog stručnjaka, samog Isusa Krista.

U cijeloj povijesti nitko nije tako dobro kao Isus shvaćao molitvu. Nitko nije više od Njega vjerovao u moć molitve i nitko nije molio kao On. Učenici su prepoznali Njegovu stručnost. Jednom su slučajno naišli na Njega dok se u tajnosti molio (Lk 11,1).

”Hoćeš li nas naučiti moliti?”

Bili stu toliko dirnuti Njegovom usrdnošću i predanošću da Ga je, kada se konačno podigao s koljena, jedan od njih plaho upitao: ”Hoćeš li nas naučiti moliti?” Znali su da su u usporedbi sa svojim Gospodarem obični početnici, prvašići u školi molitve.

Isus nije prigovarao njihovu pitanju, već je iskoristio priliku da ih nauči kako moliti. Evo što je rekao:

”Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica se pokažu ljudima… Ti, naprotiv, kad moliš, uđu u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.

Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će zbog mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete. Vi, dakle, ovako molite:

‘Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše Kako i mi otpustimo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!”’ (Mt 6,5-13)

Savjeti o molitvi koje je Isus dao svojim učenicima vrijede i za nas danas

Nijedan drugi odlomak u Svetome pismu ne govori nam tako izravno o tome kako moliti, a savjet što ga je Isus prije dvije tisuće godina dao učenicima i danas vrijedi za sve nas:

  1. Molite redovito. Isus je rekao: ”Kad molite”, a ne ”ako molite”.
  2. Molite u skrovitosti. Boga ne mogu impresionirati javna očitovanja pobožnosti.
  3. Molite iskreno. Boga ne zanimaju formule. On želi čuti ono što nam je na srcima.
  4. Molite određeno. Uzmite molitvu koju nazivamo Gospodnja molitva ili Očenaš kao uzor.

Autor: Bill Hybels; iz knjige ”Molitvom do duhovnog zdravlja” (Stepress Zagreb)

PROČITAJTE JOŠ: