Isus nije učenicima rekao samo to da mole u skrovitosti. Rekao im je da mole iskreno: ”Ne blebećite.” Čuvajte se otrcanih fraza. Nemojte upasti u zamku besmislenih ponavljanja.

Kako je lako u molitvi upotrebljavati posvećeni žargon! Određene fraze zvuče tako prikladno, tako duhovno i tako pobožno da mnogi ljude nauče kako ih nizati, pa to onda nazivaju molitvom. Možda čak i ne razmišljaju o značenju onoga što govore.

Na primjer, pokatkad čujem zrelog kršćanina kako vrlo usrdno govori: ”Dragi Gospodine, molim te budi sa mnom dok budem išao na razgovor o novom poslu”, ili: ”Molim te, budi sa mnom dok idem na ovo putovanje.” Kad to prvi put čujete, ta molba zvuči vrlo sveto. Na nesreću, ona nema smisla. Često sam bio u iskušenju da takvom molitelja upitam: ”Zašto tražite od Boga da radi ono što već radi?”

U Mateju 28,20 Isus kaže: ”Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.” U Hebrejima 13,5 Bog kaže: ”Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti.” Isus u Ivanu 14,18 govori svojim učenicima: ”Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama.” Jedno od Isusovih imena, Emanuel, znači ”Bog s nama”. Ako smo članovi Njegove obitelji, ne trebamo tražiti od Boga da bude s nama. Umjesto toga, trebamo moliti da budemo svjesni Njegove prisutnosti, da budemo puni pouzdanja zbog toga. Traženje od Boga da bude s nama onda kada On to već jest vrsta je ”blebetanja”.

Još jedna vrsta besmislenog ponavljanja često se može čuti za stolom. Čovjek sjedne da bi pojeo obrok koji je s prehrambenog stajališta noćna mora. Mast ključa, sol se ljeska, a zašećereno piće spremno da sve to zalije. ”Dragi Gospodine”, moli ta osoba, ”blagoslovi ovu hranu za naša tijela i podari nam po njoj snagu i okrjepu da možemo činiti tvoju volju.” Božja bi volja mola biti da ta osoba kaže ”Amen”, makne se od stola i hranu da psu. Jedini je problem što je Bogu stalo i do pasa!

Apostol Pavao nam u Prvoj poslanici Korinćanima 6,20 kazuje Božju volju: ”Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!” To znači u tijelo unositi zdrave sastojke. Nemojte tražiti od Boga da blagoslovi lošu hranu i da je čudesno preobrazi tako da dobije prehrambenu vrijednost. Činiti to znači ponašati se kao dječarac u petom razredu osnovne škole koji se nakon ispita iz zemljopisa molio: ”Dragi Bože, molim te da glavnim gradom države Michigan učiniš Detroit” (umjesto Lensinga). Bog to ne radi.

Autor: Bill Hybels; iz knjige ”Molitvom do duhovnog zdravlja” (Stepress Zagreb)