7 savjeta za poboljšanje cirkulacije

Svako ponekad osjeti utrnulost u prstima. No, ako se to događa svaki dan, onda trebate potražiti medicinsku pomoć. To je znak da vam je cirkulacija loša što može dovesti do problema s bubrezima, krvnim žilama i drugim bolestima. 

Kako biste poboljšali cirkulaciju možete poduzeti ovih 7 stvari:

Nabavite kućnog ljubimca

Kućni ljubimci smanjuju rizik od srčanog udara. Povezivanje s vašim ljubimcem smanjuje pretjeran rad srca te ste pod manjim stresom. Ujedno je veća mogućnost da ćete ih šetati po vani i tako vježbati zbog čega će vam cirkulacija postati bolja.

Odaberite vino prije piva

Istraživanje je pokazalo da bi pijenje vina moglo poboljšati zdravlje vašeg srca. Ono sadrži antioksidante i druge spojeve koji su korisni. No, ključno je biti umjeren. Ženama se preporučuje ne više od 1 čaše dnevno, a muškarcima ne više od 2.

VIDI OVO: 8 upozoravajućih znakova loše cirkulacije

Jedite začinjenu hranu

Ljuta paprika i papar šire krvne vene i pospješuju protok krvi. Pomažu vašem kardiovaskularnom sustavu da bolje funkcionira, a i reguliraju krvni tlak. Ujedno vam griju ruke i noge koje budu hladne zbog loše cirkulacije. Ako vam je paprika previše ljuta začinite svoju dijetu češnjakom ili lukom.

Pažljivo odabirite odjeću

Liječnici preporučuju da ne nosite usku odjeću cijelo vrijeme. Uske traperice i haljine smanjuju protok krvi tijelom i uzrokuju varikozne vene. Odjeća koja prati liniju tijela ili malo šira odjeća mnogo će bolje djelovati na vaše tijelo.

U prehranu dodajte hranu bogatu folnom kiselinom

Folna kiselina ključna je jer pospješuje rast i obnavljanje stanica. Folna kiselina igra ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica i prevenciji anemije. Nedovoljna količina folne kiseline uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka. Prisutna je u tamnom zelenom lisnatom povrću, avokadu, brokulama, citrusnom voću, grahu, leći, grašku, orašastim plodovima, mrkvi, cvjetači, cikli i kukuruzu.

VIDI OVO: RJEŠENJE ZA HLADNE RUKE I NOGE: Ovo obavezno radite kako biste poboljšali cirkulaciju!

Podignite noge

Podizanje nogu iznad razine srca je jako važno za cirkulaciju jer se pritisak uklanja s vena i nogu. Ujedno ćete se osjećati opuštenije, krv će vam bolje teći i bit ćete manje pod stresom. 

Također možete pomicati prste na nogama i kružiti podignutim nogama kako bi vam se cirkulacija dodatno poboljšala.

Idite na masažu

Dobra masaža povećava cirkulaciju i stimulira protok krvi u mekim tkivima. Čvrsti, ali nježni pokreti trebaju ići u smjeru srca kako bi se pospješila cirkulacija. Prilikom masaže koristite kokosovo, bademovo ili maslinovo ulje.