5 savjeta za hodanje za djevojke
Foto: Unsplash

Želim s vama podijeliti pet savjeta za hodanje za djevojke iz perspektive svog muškarca za koje vjerujem da će vas ohrabriti.

Možda želite čvrstu, kršćansku vezu, ali ste trenutno obeshrabreni. Današnja kultura upoznavanja je tako čudna da izgleda kao da su oni ”dobri” svi već zauzeti. Možda ste već u vezi koja je malo problematična. Niste sigurni kako u to sve uključiti Boga. Želite to, ali niste sigurni niti odakle početi. Ili ste možda u odličnoj vezi, ali primjećujete da vam postaje sve teže i teže kao kršćanin svoju vezu ”uklopiti” u koncept modernog svijeta.

Znam da postaje sve teže i teže znati što je u redu i što se uopće smatra danas hodanjem. Imamo razgovore, hodanje i veze. Koja je razlika? Gdje se vi nalazite?

Čini se kao da sve veći broj ljudi odabire onaj status ”komplicirano je” umjesto jasnog. No ne zaslužujete li vi povjerenje i jasnoću umjesto zbunjenosti i nesigurnosti? Želim s vama podijeliti pet savjeta za hodanje iz perspektive svoga muža za koje vjerujem da će vas ohrabriti.

1. Budite pozitivne.

Dečkima ne smeta ako se tu i tamo ”ispušete” jer svatko od nas ima loš dan. No zapamtite da nije dobro ako dečka koristite kao svoj emocionalni koš za smeće. Momak neće uvijek znati što pitati i što reći i neće se uvijek ponijeti kao što bi i trebao. On je osoba, nije savršen. Idite Bogu, nazovite svoju majku ili upitajte prijateljicu, ali nemojte sav teret staviti na jednu osobu.

VIDI OVO: 7 znakova da je vaša veza potvrđena od Boga

Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja da budete besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu“. (Filipljanima 2, 14-15) 

2. U svome životu poštujte sebe i častite Boga.

Nemojte očekivati to da on poštuje vas, a da vi ne vratite uzajamnim poštovanjem. I u javnom i u privatnom životu imajte iste standarde. Nikada ne mijenjajte svoje poglede, vrijednosti ili granice samo kako biste ga impresionirali ili ga zadržali. Kada žena poštuje sebe i kada njezina ljubav prema Gospodinu sjaji, to je čini deset puta više privlačnom.

Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu“. (Izreke 31, 30)

3. Vodite računa o svome izgledu, ali nemojte pretjerivati.

Nas ne zanima izgleda vaša kosa savršeno ili to mislite li vi da vas ova haljina čini debljom. Momci će cijeniti kada djevojka uloži truda u to da izgleda lijepo, ali ako neprestano gledate u ogledalo i ako stalno brinete kako vaša kosa izgleda, to nas itekako može odbiti. Budite zadovoljne s time kako vas je Bog stvorio.

Vaš nakit neka ne bude izvanjski – pletenje kose, kićenje zlatom ili oblačenje haljina. Nego: čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno“. (1. Petrova 3, 3-4)

4. Budite izravne.

Ako niste sigurne kako se on osjeća ili kamo ova veza ide – pitajte! Nemojte igrati šašave igrice tako što nećete pitati samo zato što se bojite da nećete dobiti onaj odgovor kakvog ste očekivali. Ako vas on pogrešno navodi, ili ako se ponaša kao da hodate, ali se ne želi skrasiti, time što nećete pitati ništa će samo potvrditi da je takvo ponašanje prihvatljivo, a problem će se samo produbljivati. Ako vam ne može dati precizne odgovore, prekinite s njim. Ali ako je obrnuto i ako vi ne možete dati precizan odgovor, ako igrate igrice ili ako namjerno ne želite biti iskrene, nemojte se iznenaditi ako on ostavi vas.

Odgovor zgodan jest kao cjelov na usne“. (Izreke 24, 26)

5. Gledajte ga u oči.

Gledanje u oči odaje poštovanje, zanimanje, pouzdanje i namjeru. Razgovor o teškim stvarima umjesto da govorite ”o tim stvarima ćemo razgovarati kada do njih dođemo”. To ne znači da na drugom spoju trebate biti naporne ili pretjerano ozbiljne. Ipak, pogledajte ga u oči i imajte namjeru kada razgovarate o važnim stvarima prije nego što stvari postanu previše ozbiljne. Ako on nije takav čovjek koji ne može podnijeti vašu namjeru, tada je on čovjek koji ne može podnijeti ženu koja ima osobnost i pouzdanje. Ne gubite svoje vrijeme s dječakom.

VIDI OVO: Ovako Bog definira ljubav kakvu On želi da iskusimo u vezama

A mudrost odozgo jest najprije čista, onda mirotvorna, čedna, popustljiva, poslušna, puna milosrđa i dobrih plodova, nepristrana, nelicemjerna“. (Jakovljeva 3, 17)

Momci i djevojke

Znamo da kultura oko nas nalaže da trebamo igrati igrice, ali to ne znači da je to ispravno. Mi zaista vjerujemo da, jednom po jednom odlukom, možemo promijeniti društvo. Razmislite o tome. Svaka nova osoba koja odabire ne igrati igrice, to znači jedna osoba više koja se ne želi prilagođavati društvu na takav način. Postoje dobri i snažni, bogobojazni muškarci i žene. I moguće je u vezu unijeti i božansku dimenziju i namjeru, unatoč tomu što društvo kaže da nije. Nastavite voditi dobre bitke.

I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu. U ovom je savršenstvo naše uzajamne ljubavi: imamo pouzdanje na Sudnji dan jer kakav je on, takvi smo i mi u ovom svijetu“. (1. Ivanova 4, 16-17)

Autorica: Jordan Lee; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithit.com