5 savjeta za odgoj zdrave djece u svijetu prerađene hrane

Što roditelji mogu učiniti u ovo doba brze i prerađene hrane kako bi odgojili zdravu djecu? Donosimo nekoliko korisnih savjeta!

Novo medicinsko istraživanje iznosi alarmantne podatke: dvije trećine kalorija u prehrani djece i tinejdžera dolazi iz ultraprerađene hrane. Ovaj trend nije teško uočiti ako promatrate police u trgovinama ili redove u restoranima brze hrane, no što je još važnije, postaje izrazito zabrinjavajući.

Čvrsti dokazi upućuju na to da konzumacija veće količine ultraprerađene hrane povećava rizik od pretilosti za 55%, poremećaja spavanja za 41%, dijabetesa tipa 2 za 40% i depresije za 20%.

Ultraprerađena hrana definirana je kao industrijske formulacije prehrambenih sastojaka koje često ne sadrže cjelovite namirnice, već se baziraju na uljima, mastima, šećerima, škrobu i izolatima proteina, uz dodatak raznih kozmetičkih aditiva kao što su arome, bojila i emulgatori.

Iako zvuči primamljivo, istina je da se konzumira često, čak i bez svjesnosti. Najčešći krivci u kategoriji ultraprerađene hrane uključuju gazirana bezalkoholna pića, pakirane grickalice, slatkiše, sladoled, masovno proizvedeni kruh, kolače, peciva, žitarice za doručak, zapakiranu pizzu, pileće nuggetse, hrenovke, kobasice i drugo prerađeno meso.

Nekoliko savjeta za odgoj zdrave djece

Što roditelji mogu učiniti u ovo doba brze hrane? Autorica Megan Moore je na portalu Christian Post podijelila nekoliko korisnih savjeta:

1. Budite uzor!

U dobru ili u zlu, vaša djeca gledaju! Istraživanja pokazuju da su djeca sklona modelirati prehrambene navike svojih roditelja. Promatraju i uče (čak i ako to još ne rade). To je za mene dobra vijest jer se često osjećam kao da zdrava hrana koju poslužujem ostane nepojedena ili zbog toga dobivam mnogo jadikanja i uzdisaja.

Ali dugoročno gledano, kuhanje zdrave hrane i jedenje zdrave hrane kasnije će utjecati na izbore moje djece. Ponekad nije ono što kažemo, već ono što modeliramo ono što puno govori!

Napomenut ću da će modeliranje loše prehrane ili nove “modne dijete” svaki drugi mjesec jednako utjecati na odnos vašeg djeteta s hranom. Većina liječnika i dijetetičara ne preporuča stavljanje djeteta na “dijetu”. Korištenje riječi dijeta i pretjerano ograničavanje unosa hrane ili kalorija može dovesti do doživotnog ciklusa nezdrave prehrane.

Umjesto toga, usredotočite se na ono što jedete tako što ćete unositi više zdrave cjelovite hrane umjesto prerađene hrane. Pripremite što više obroka kod kuće s cjelovitim sastojcima, ograničite slatke napitke i koristite porcijske posude za grickalice.

“Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega.” (Izreke 22,6)

2. Planirajte unaprijed!

Drugi način modeliranja zdrave prehrane je uključivanje vaše djece u proces planiranja obroka. Dopustite im da pomognu u odabiru recepata za tjedan, osmislite opcije zdravih zalogaja, zajedno napravite popis namirnica i dopustite im da izaberu svoje omiljeno voće i povrće u odjelu s proizvodima ili na tržnici.

Foto: Canva

3. Pripremajte obroke zajedno!

Određeno “vrijeme za pripremu obroka” svaki tjedan učinit će vaš tjedan lakšim. Odvojite nekoliko sati da nasjeckate svježe povrće ili pripremite zdravu kuhinjsku posudu, ekspres lonac ili smrznuta jela, što može učiniti veliku razliku u prehrani vaše obitelji sredinom tjedna.

Još bolje, zamolite djecu da vam pomognu! Obavljanje pripremnih radnji unaprijed omogućuje vam brzo zagrijavanje i posluživanje zdravih obroka usred pretrpanog rasporeda.

4. Jedite zajedno!

Obiteljski obroci su vrijeme kada odrasli i djeca mogu razgovarati. Nastojte pružiti mirnu, ugodnu atmosferu u kojoj se djeca osjećaju potaknutom da probaju novu hranu i izmijene svoja mišljenja. Obiteljski obroci poboljšavaju prehranu, promiču jedinstvo obitelji i poboljšavaju uspjeh u školi.

Ne mora biti otmjeno, samo pokušajte poslužiti nemasne proteine, jedno ili dva povrća (ili vrtnu salatu) i cjelovite žitarice ili svježe voće. Odaberite realan cilj za broj obiteljskih večera koje možete jesti zajedno svaki tjedan.

5. Ostanite aktivni!

Zdrava djeca ostaju aktivna. Ne mora biti strukturirano, iako neki roditelji preferiraju dobrobit da budu odgovorni prema utvrđenom rasporedu. Međutim, slobodna igra vani, ležerne obiteljske šetnje nakon večere i zabavni video snimci fitnesa za djecu u dnevnoj sobi također funkcioniraju.

Kao roditelji, imamo kontrolu nad time koliko ćemo daleko parkirati automobil i hoćemo li ići stepenicama umjesto liftom. To zahtijeva predanost s naše strane, ali također smo dobili privilegiju odgajati zdravu djecu na Božju sliku.

Još jedan važan čimbenik u odgoju zdrave djece je ograničenje vremena ispred ekrana. Studije su pokazale da je stopa pretilosti 8,3 puta veća za djecu koja gledaju televiziju pet sati dnevno u odnosu na djecu koja gledaju televiziju dva sata ili manje dnevno. (Ovo uključuje video igre!)

“Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti!” (Galaćanima 6,9).

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!