NaslovnicaDuhovnostSedam Isusovih izjava „JA SAM“: Koje je njihovo značenje?

Sedam Isusovih izjava „JA SAM“: Koje je njihovo značenje?

Koje je značenje sedam Isusovih izjava ”JA SAM”? Isus koji je vječni nepromjenjivi Bog svemira otvara nam širom ruke za intimni, osobni i izravni odnos s nama.

„JA SAM trs, vi mladice. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo ploda. Jer bez mene ne možete činiti ništa“ (Ivan 15,5).

Isus nam daje sedmu i posljednju izjavu o svom Božanskom odnosu s nama. U Božjoj Riječi sedmodijelna istina je dovršeni set. Isus kaže da je JA JESAM sve što trebate ili ćete ikada trebati. A u Ivanu 15 objašnjava – kako dobiti i zadržati sve što nam je obećao.

Počeo je u Ivanu 6,35 otkrivajući sebe govoreći: JA SAM kruh koji trebamo da nikad ne propadnemo; zatim u Ivanu 8,12 navodi: JA SAM svjetlo koje trebamo za život.

VIDI OVO: Isusovi citati: 10 najpoznatijih Isusovih izreka

U Ivanu 10 nam otvara istinu da je povezan s nama na dva načina: „JA SAM vrata“ koja trebamo za ulazak u Božju prisutnost; kao i „JA SAM dobri Pastir kojeg trebamo – da nas voli, vodi, daje nam se i brine o nama.

Na grobu svoga prijatelja Lazara u Ivanu 11,25-27, Isus nam govori: JA SAM uskrsnuće i život – sve što trebamo za život u miru i sigurnosti. Kao što autori jedne himne pišu: „Nema krivnje u životu, nema straha u smrti, Isus je odredio moju sudbinu!“

U Ivanu 14,6, Isus je u gornjoj sobi tješio svoje uznemirene učenike s trostrukim užetom koje se ne može pokidati i obećao: „JA SAM Put, Istina i Život. Put za danas, istina za sutra i život za vječnost.

Autor: John Barnett; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christianity.com