stvari koje Bog mrzi
Foto: Stocksnap.io

U društvu postoje mnoga pravila. Većinu tih pravila izmislio je čovjek. Sada ta pravila mogu pokriti sve, od svakodnevnih do najtežih situacija. Međutim, najvažnija pravila stvorio je Bog. I ta pravila nadilaze svako pravilo koje je uspostavio čovjek. Mnoga ljudska pravila preispitujem, i ponekad ih ne razumijem. Isto tako, preispitujem i mnoga Božja pravila, pa čak mi ni ona ponekad nisu jasna.

Postoji nekoliko stvari koje nam je Bog predočio, koje mogu drastično i negativno utjecati na naš život. Zašto? Zato što su te stvari loše, i nikakvo dobro iz njih ne može proizaći.

I ljudska pravila i Božja pravila uspostavljena su za naše dobro. Razlika je u tome što su čovjekova pravila uspostavljena s „najboljim namjerama“ za opće dobro ili zato što oni koji su odgovorni vjeruju da je tako najbolje za sve ostale. Međutim, Bog je uspostavio svoja pravila sa znanjem i 100%-tnom sigurnošću da je Njegov put najbolji. Nema nagađanja kada je riječ o Božjim pravilima. A kada slijedimo i provodimo Njegova pravila, Njegova je namjera da društvo ima najbolje šanse za preživljavanje.

U Izrekama 6, Bog navodi sedam stvari koje „mrzi“, ne da im samo nije naklonjen, već da ih mrzi. Tako znam da je mržnja snažna riječ. No, Bog ju je koristio za ilustraciju strašnih stvari koje se mogu dogoditi kada se ne slijede Njegova pravila. A Bog je specifičan s razlogom. Da je koristio slabiju riječ, značilo bi da Bog nekako tolerira neposlušnost. I premda je Bog pun ljubavi i milostiv, moramo znati i razumjeti da je ozbiljan u svemu što nam govori. Stoga, moramo slijediti Njegovu riječ i učiniti ju dijelom našeg svakodnevnog života.

Merriam-Websterov rječnik definira mržnju kao „namjerno neprijateljstvo i averziju“. Istražimo ovo još detaljnije.

Tijekom svog kratkog života, ponekad sam se borio s nekim od ovih sedam stvari koje Bog mrzi. I ponekad se još uvijek borim… jer sam čovjek. A čovjek je slab. Ali trudim se, i hvala Bogu što mi oprašta. Stoga pogledajmo tih sedam stvari koje Bog mrzi.

„Ovih šest stvari mrzi Gospodin; jest, njih sedam su njemu gadost: oholi pogled, lažljiv jezik, i ruke koje prolijevaju krv nevinu, srce koje smišlja zle zamisli, noga koja je hitra na zlo, lažan svjedok koji govori laži i onaj tko sije neslogu među braćom“ (Izreke 6,16-19).

1. Oholi pogled je ponekad teško kontrolirati. Kada nešto postignem ili učinim nešto briljantno, želim odmah preuzeti zasluge za svoj trud. Ne želimo li to svi? Čak postanem malo dramatičan i udaram se po prsima poput Tarzana iz džungle. S ispravnim stavom i duhom, ovaj čin može biti dobar za mene. No, u pravilu, stav i duh u kojem se ponašam poput Tarzana nisu dobri za mene. Zapravo je više hvalisavo i… usudio bih se reći… ponosno. Potrebno je izvježbati kontrolu nad ponosom i hvalisanjem. A nekima je to potrebno više negoli drugima.

2. Lažljivi jezik je štetan i za mene i one koji me okružuju. Tako je lako izgovoriti malu „bijelu“ laž i racionalizirati da je najbolje lagati svakome tko se brine. Istina je da nije. Ustvari, nikada nije najbolje lagati. Nijedna aktivnost ili neaktivnost nikada neće biti važnija od govorenja istine. U svojoj ljudskosti, borim se s tim konceptom već mnogo godina – iako svakodnevno težim biti pošten čovjek.

3. Ruke koje prolijevaju nevinu krv nije nešto što sam iskusio u doslovnom smislu. Ali Božja nakana nije uvijek doslovno tumačenje Njegovih riječi. Vidite, ponekad sam toliko ljut ili obuzet da poželim zadaviti nekoga. Hvala Bogu, nikada to nisam sproveo u djelo. No, Božja svrha iza tih riječi, kao što sam rekao, nije toliko doslovna. Ono što kažemo i činimo ponekad može izazvati lavinu rezultata koje nikada nismo namjeravali ili predvidjeli. I premda nemamo uvid, Bog uvijek ima. Mislim da se ovaj koncept može primijeniti na glasanje i mnoge druge manje aktivnosti. Poslanica Rimljanima kaže da ćemo dati račun za svaku radnju. Znači da moramo odgovarati za svako pojedino djelo i samima sebi i ljudima oko nas, kao i Bogu.

4. Srce koje smišlja zle zamisli je loše. Ono što izlazi iz usta dolazi iz srca. Naše srce određuje raspoloženje našeg života i naši postupci se izlažu u svakodnevnom životu. Stoga, ako je naše srce zlo, smišljat će zle misli. To je u izravnoj suprotnosti s pokazivanjem Kristove ljubavi prema svima. Također nas sprječava da od Boga primimo blagoslove. Kada ta ideja odmazde uđe u vaš um ili vam se misao samo nazire, morate se oduprijeti. Ne smišljajte zle planove.

5. Noga koja je hitra na zlo uključuje više od kretanja. Na primjer, nastojim se kloniti ogovaranja ili širenja glasina. Vidite, ogovaranje i širenje glasina ne uključuju vaše noge, ali se te radnje mogu brzo u to pretvoriti. Moram priznati da je ponekad teško pobjeći ili izbjeći napast da se okomimo na nekoga. Međutim, Bog kaže da postupajući pod tim utjecajem postajemo zli.

Ovih prvih pet stvari koje Bog mrzi odnose se na svaku pojedinačnu osobu i njezine postupke. To su stvari koje osoba kod sebe može kontrolirati. Sljedeće dvije stvari koje Bog mrzi odnose se na osobne radnje prema drugima.

6. Lažno svjedočenje jest čin izgovaranja laži o drugoj osobi bilo iz razloga da ju povrijedite ili sebi date prednost. Još jedan primjer bio bi laganje policijskom službeniku ili svjedočenje pod zakletvom na sudu u korist promjene ishoda slučaja… ili varanje na poslovnom području. To nije samo izmišljanje male bijele laži. Namjerno pomoću laži nastojite promijeniti ishod neke situacije. To je pogrešno. Dakle, i lažljivi jezik i lažno svjedočenje oblik su laganja. Međutim, lažno svjedočenje stvara domino efekt, to jest niz posljedica koje se ne bi dogodile da smo bili iskreni i govorili istinu.

7. Posljednja stvar koju Bog mrzi jest onaj koji sije neslogu među braćom. Svi poznajemo takve ljude. Primamo poziv u obliku molitvene potrebe i to ide ovako: „Zovem te da ti kažem o bratu Nathanu i bratu Steve. Trebaju im naše molitve.“ Ovo je mjesto gdje bi poziv trebao završiti, zar ne? No, pozivatelj često nastavlja i opisuje svaki detalj glasina koje je čuo. Čak ubaci i nešto svojega. Dok priča okruži cijelu crkvu, već je iskrivljena i izokrenuta na toliko mnogo načina! Biblija kaže da ako imate neki problem s nekime, IDETE izravno k njima i to riješite, a NE da zovete svakoga u crkvi ili objavljujete na društvenim mrežama.

Na kraju, Božja riječ drži ključ za plodonosan i blagoslovljen život. Duhovni ključ primjenjuje to znanje i mudrost u našem svakodnevnom životu.

Autor: Nathan Tabor; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com/Nathantabor.com