Gdje u Bibliji piše da je seks prije braka grijeh?

Seks je dio predivnog Božjeg stvaralaštva, i stvoren je da se u njemu uživa na način kako je to Bog zamislio. Je li seks prije braka grijeh?

Bog je izumitelj braka. Kada je Bog stvorio Evu, Adam je bio jako sretan. Oni su, očito, pripadali jedno drugome. Zaključak jest:

“I reče: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo.” (Matej 19, 5)

Jedno tijelo” odnosi se na seksualno jedinstvo, ali isto tako i na dublje, duhovno jedinstvo između muža i žene u braku. Te dvije stvari dolaze zajedno. Seks je stvoren za brak i brak je stvoren za seks.

Što Biblija kaže o seksu? Zašto je seks prije braka grijeh?

Seks je dio predivnog Božjeg stvaralaštva, i stvoren je da se u njemu uživa na način kako je to Bog zamislio: unutar braka. Već prvo poglavlje Biblije nam to čini jasnim.

U ostatku Biblije, Božja zamisao da se u seksu uživa samo u braku, uvijek se uzima u obzir. To je naročito jasno iz zakona po kojem muškarac mora platiti kako bi spavao sa nevjenčanom djevicom (Knjiga Izlaska 22, 16-17) i iz zahtjeva da žena mora biti nevina na svoju prvu bračnu noć (Ponovljeni zakon 22, 13-21).

Što Biblija kaže o seksu?
Foto: Pexels

Novi Zavjet također jasno uči da je seks prije braka grijeh. U Evanđelju po Marku Isus nam daje listu grijeha. Među njima su bludnost i preljub.

Još dometnu: “Što iz čovjeka izlazi, te onečišćuje čovjeka. Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.” (Marko 7, 20-23)

PROČITAJTE: 7 biblijskih stihova koji nas uče da je seks prije braka grijeh

Očito postoji bludni grijeh koji ne znači nužno preljub. Bludnost se, između ostalog, odnosi na seks prije braka. Sveti Pavao kaže isto u Prvoj poslanici Korinćanima 7, 2: “Ipak, zbog bludnosti, neka svaki ima svoju ženu i svaka neka ima svoga muža.” Pa eto, ukoliko želite imati seksualni odnos, postoji samo jedan način na koji nećete pasti u grijeh bludnosti, a to je ako imate svoga muža ili ženu.

Biblija pozitivno gleda na seks unutar braka

Pjesma nad pjesmama na žudnju muškarca i žene jedno za drugim gleda kao nešto dobro. Seks se ne bi smio prikrivati zato što se smatra prljavim, nego se treba zaštititi upravo zato što je dragocjen. Brak je zaštita tog predivnog dara od Boga.

Poslanica Hebrejima 13, 4 potiče da “ženidba bude u časti u sviju i postelja neokaljana!” Slijedeći radije Božja pravila nego naše vlastite želje je najbolja garancija za našu dugotrajnu sreću, pa tako i na području naše seksualnosti.

Autor: Marten Visser; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE!