Seksualna napast
Foto: Pixabay

Seksualna napast je vrlo jaka i većina nas ima velikih problema u borbi protiv nje. Kako joj se uspješno možemo oduprijeti?

Moguće je zaustaviti spolnu nečistoću, premda je to za neke vrlo teško. Osoba koja je odlučila predati se Bogu, a imala je seksualne odnose sa svojom partnericom ili partnerom, imat će poteškoća objasniti zašto to više neće činiti.

Ta odluka može uzrokovati neprihvaćanje i povredu. Ali je moguće stvarno napredovati u kršćanskom življenju dok se takav seksualni odnos ne promijeni, jer ne možemo živjeti grešnim životom i u isto vrijeme biti Bogu predani kršćani.

Ako bi obje strane prihvatile Krista istovremeno, bilo bi puno lakše, ali još uvijek traži veliki samokontrolu. Sreo sam mnoge parove koji su uspjeli u ovome i vrlo su obogatili svoj odnos Bogom. Najčešće se vjenčaju i dožive blagoslove u obitelji.

Neki se boje da će izgubiti poštovanje od svojih prijatelja, ali se često dogodi suprotno. Ako bismo živjeli po ovim standardima, mogli bismo mijenjati društvo u kojem živimo, umjesto da ono nas oblikuje po svom uzoru.

Mnogi se plaše gubitka partnera i prijatelja

Mnogi se plaše da će njihov život postati prazan ako prestanu sa spolnim odnosima i da više neće biti bliski sa svojim partnerom. To međutim nije tako, osim u slučaju kada je seks osnova njihove veze – za koju je bolje da se prekine jer nema pravog temelja.

U stvari, ovo je jedna od opasnosti seksa prije braka: zamagljuje našu prosudbu o pravim odnosima. Mnogo je lakše spoznati jesmo li jedno za drugo ako bi naša moć rasuđivanja bila slobodna od utjecaja seksa.

Jedna dvadesetosmogodišnjakinja je rekla: ”Kad smo prekinuli imati seksualne odnose, shvatila sam da nemamo ništa zajedničko.” Ako je neki odnos ispravno postavljen, onda neće biti takve praznine, već dubina razumijevanja, poštovanja, povjerenja i dostojanstva.

Možda će doći do olakšanja. Jedna je druga žena rekla: ”Osjećala sam veliki pritisak za koji nisam ni znala da postoji, dok nije nestao.” Seksualni odnosi nisu jedini način iskazivanja ljubavi. Naprotiv, samokontrola pokazuje mnogo više ljubavi i postavlja dobar uzro za brak kada je, s vremena na vrijeme, bračnim supružnicima potrebna samokontrola. Ako je odnos ovako usmjeren, kod oboje olakšava prosuđivanje jesu li jedno za drugo.

Kako izbjeći upadanja u neprilike?

Kako možemo izbjeći upadanja u takve neprilike? Isus je naveo da sve započinje u našem srcu, pogledom i mislima. Rekao je: ”Svaki koji s požudom pogleda ženu već u svom srcu, s njom je učinio preljub” (Mt 5,28). Ovdje započinje naša samokontola. Svi smo ponekad kušani nečistim mislima – i Isus ih je isto imao – ali kušnje nisu grijeh.

Misli nisu same po sebi grješne – nego ih se trebamo suzdržavati. Što im dajemo više mjesta, više upravljaju nama. Što ih više kontroliramo, veću vlast nad njima postižemo. Jakov je napisao: ”Oduprite se đavlu pa će pobjeći od vas. Približite se Bogu, pa će se i on približiti k vama” (Jak 4.7-8). Odupiranje ili odbacivanje može biti ulazno – silazno.

Trebamo se međusobno pomagati sklanjajući kušnje s puta. Na primjer, teško je oduprijeti se seksualnoj napasti ako smo u istom krevetu s partnerom. Ponekad neoženjeni pitaju: ”Koliko daleko smijem ići?” Biblija ne postavlja određena pravila pa stoga ne trebamo niti mi. Ljudi i okolnosti su različiti. Znamo pak da se teže oduprijeti sljedeći put. Niti jedan bračni par koji znam nije požalio što se suzdržavao od seksa prije braka.

Masturbacija (samozadovoljavanje)?

Ako sve ovo uvelike frustrira, je li masturbacija (samozadovoljavanje) rješenje? Ovo može biti tabu tema, posebno kršćanima. Procjenjeno je da su 95% muškaraca i 50% žena masturbirali. Naravno, ono ne šteti tijelu i Biblija ga izravno ne osuđuje.

Međutim, postoje tri točke koje trebamo sagledati. Može postati opsesivnim. Drugo, umanjuje osobnost seksa, jer je spolni odnos namijenjen ostvarivanju zajedništva s drugom osobom suprotnog spola. Često je povezan s požudnim mislima.

Krivica zbog masturbiranja proizlazi iz njegovog srazmjera ozbiljnosti. Martin Luther ga je opisao kao ”slatki grijeh”. Jedan ga je pastor opisao kao ”grickanje noktiju” – nešto što mnogi čine u procesu sazrijevanja.

Autor: Nicky Gumbel; prema poglavlju iz knjige ”Odgovori na pitanja”

PROČITAJTE JOŠ: