Kako nadvladati požudne misli?

Požudne misli dovode do požudnih djela, a takva djela uvijek vode do razočarenja.

Eva je žudila za ukusnim voćem za koje je Bog rekao „da nisi jeo!“ (Postanak 2, 16-17). Njezin čin jela i davanja voća mužu otvorio je vrata grijehu koji je tada ušao u savršeni Božji svijet.

David je žudio za Bat-Šebom, ženom drugog muškarca. Kada je djelovao povodeći se za tom žudnjom, to je dovelo do ubojstva i smrti njegovog novorođenčeta, što je bilo dio Božje osude (2. knjiga o Samuelu 11, 2-4, 14-15; 12, 13-14). Izopačena djela počinju za požudnim mislima, pa je važno da se takvih misli riješimo čim se ona jave.

Što moramo učiniti kako bi nadvladali požudne misli?

Kako bismo nadvladali požudne misli, prvo moramo otkriti koja su područja naše najveće požude. Požuda nije uvijek seksualne prirode. Pohlepa je požuda za novcem ili moći.

Zavist je požuda za popularnosti ili položajem koji pripada nekome drugome. Žudnja je požuda prema bilo čemu što nemamo. Žudnja počinje mišlju. Iako nismo odgovorni za svaku misao koja nam se pojavi u glavi, odgovorni smo s onime što činimo s tim mislima.

2. Knjiga o Samuelu 13 prepričava tragičnu priču o tome kako su se požudne misli pretvorile u okrutna djela.

Amnon, sin kralja Davida, bio je opsjednut svojom polusestrom Tamarom. Budući da se nije riješio svojih požudnih misli, one su ga nastavile konzumirati dok nije počinio grozno djelo i silovao ju. Nakon što je njegova požuda zadovoljena nije više mario što će se dogoditi Tamari te ju je odbacio kao da je smeće.

VIDI OVO: Što je požuda tijela?

Požudu zanima samo udovoljavanje nagona; ona ne mari za ljude koji će biti povrijeđeni. Žudna misao mora biti promatrana kao neprijatelj prije nego zavlada našim životima.

Kada se držimo misli za koju znamo da nije po volji Boga, tada ona može brzo postati grešna požuda. Želja raste dok ne stvori odbojnost prema trenutnoj situaciji. Žudnja u nama stvori vjerovanje da su sreća i zadovoljstvo nemogući dok ne dobijemo ono za čime žudimo.

Požudne misli trebamo zamijeniti mislima iz Filipljanima 4,8

Jakov 1, 13-15 opisuje razvoj od požudne misli do požudnog djela: „Neka nitko u napasti ne rekne: »Bog me napastuje.« Ta Bog ne može biti napastovan na zlo, i ne napastuje nikoga. Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću.“.

Možemo nadvladati požudne misli tako da ih zamijenimo mislima koje su: „Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu!“ (Filipljanima 4,8).

Moramo ukloniti „i svaku oholost koja se podiže protiv spoznanja Boga i zarobljujemo svaki um na pokornost Kristu“ (2. Korinćanima 10, 5). Moramo se pokajati za požudne misli i trebamo zamoliti Boga da nam pomogne da svoje misli usmjerimo drugdje.

Ako požudne misli kojih se želimo riješiti uključuju i drugu osobu, možemo otkloniti njihovu moć tako što ćemo te misli pretvoriti u molitvu za dobrobit te osobe. Ako tu osobu predamo Bogu, oslabit ćemo snagu požude koja tu osobu objektivizira.

Moramo prepoznati da svaka osoba ima vrijednost kao Božje stvorenje te se trebamo sjetiti da Bog ima više planove za tu osobu u kojima nama nema mjesta. Kada djelujemo u skladu s Božjom voljom, naučimo se gledati tu osobu kao što On gleda, a ne kroz požudu.

Prekidanje požudnih misli podrazumijeva i filtriranje informacija koje puštamo u svoj um kroz svoja osjetila. Naše su misli uglavnom proizvod onoga što vidimo, čujemo, dodirujemo i kušamo. Ako kontroliramo ono što unosimo u sebe, značajno možemo smanjiti materijal koji potiče požudu.

Požudne misli mogu izgubiti snagu

Ako su u naš um zapečaćene pornografske slike kroz njihovo gledanje, možemo zamoliti Boga da ukloni te slike tijekom vremena. Kada odbijamo gledati stvari koje bude požudu, kada eliminiramo glazbu i govor koji potiču na požudne misli, kada protjeramo požudna sjećanja iz našeg sjećanja, tada ćemo izgladnjeti požudne misli koje će izgubiti snagu.

Pamćenje i razmišljanje o Svetog pismu isto je dobar način da se izbjegnu požudne misli i da se obnovi um, kao što nas poslanica Rimljanima 12, 1-2 savjetuje. Slušanje duhovne glazbe isto nas tako drži zaokupljenim onim što je dobro, čisto i lijepo.

VIDI OVO: Kako pobijediti zle misli i bludna maštanja za vrijeme molitve?

Kršćanski je život život stalnog predanja. Dok se svakoga dana predajemo Kristu, on nam pomaže da grešni misaoni život pretvorimo u onaj koji teži Njemu.

Požudne misli nas svako malo napadaju, ali ako se postavimo s autoritetom nad njima i odbacimo ih prije nego se ukorijene, poglavito uz Božju pomoć, tada je pobjeda moguća.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.

NAJNOVIJE!