Koje je biblijsko rješenje za seksualnu slomljenost?

Seksualna slomljenost može se definirati kao seksualna aktivnost ili iskustvo koje obeščašćuje Boga. Tema seksualnog zlostavljanja počela je biti tema javnih rasprava nakon što su poznate osobe progovorile o zlostavljanjima koja su ona trpjela u tišini. Živimo u seksualno slomljenoj kulturi koja žanje žetvu seksualne revolucije.

Seksualna slomljenost nije ništa novo. Stari zavjet sadrži primjere seksualnog nasilja, silovanja, preljubništva i svakog drugog oblika seksualnog grijeha. (Ezekiel 33, 26; 2. Samuelova 13, 1-20; Hošea 4, 1-2) Biblija također nudi rješenje iscjeljenja za one koji su iskusili seksualnu slomljenost.

Seksualna slomljenost nastala je zbog čovjekova odbacivanja Božjeg autoriteta. Kada kultura makne Boga kao konačnog autoriteta i kada Ga zamijeni situacijskim pravilima i osobnim slobodama, nastaje kaos. Seksualno izražavanje često je prva meta kada sotona napada osobu ili narod.

VIDI OVO: 4 seksualna grijeha koja bi svaki kršćanin trebao izbjegavati

Oni koji odbace biblijske vrijednosti i zahtijevaju prava da sa svojim tijelima čine što god im požuda nalaže, rađa cijeli spektar društvenih bolesti: AIDS, djecu bez očeva, silovanja, homoseksualnost, perverzije, pedofiliju, izvanbračnu djecu, pobačaje, zlostavljanje djece, itd.

Seksualnu slomljenost može se promatrati sa dvije razine: nacionalnoj i osobnoj. Psalam 33, 12 kaže: „Blagoslovljen je narod čiji je Bog Gospodin“. Seksualna slomljenost naroda može se okrenuti ako se narod okrene Bogu. (Zaharija 1, 3) Kada se vrate božanski zakoni, utemelje se kazne za seksualne prekršaje, vođe postaju modeli integriteta i moralnosti, narod se vraća u kolektivnu normalnost. Seksualna slomljenost počinje iscjeljivati dok poštovanje, čast i čistoća postanu društvene norme. Djeca rođena u takvom svijetu mogu odrasti kao cjelovita i sretna, bez ožiljaka koje su nosili njihovi roditelji i djedovi i bake.

Pojedinci koji shvate da su njihovi životi seksualno slomljeni isto tako mogu potražiti iscjeljenje od Gospodina. Psalam 23, 3 govori o Gospodinu kao našem Pastiru: „Krijepi dušu moju. Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega“. Bog je Obnovitelj slomljenih ljudi. Obnoviti znači učiniti da stvari budu kao nove i postoji nekoliko načina kako Bog čini seksualno slomljene ljude novima:

1. On obnavlja naše umove kroz Njegovu Riječ. (Rimljanima 12, 1-2) Bog zamjenjuje stare obrasce razmišljanja svojom istinom. Laži koje su nas nekoć držale u okovima sada su prepoznate kao laži i odbačene. (2. Korinćanima 10, 5) Destruktivno razmišljanje koje je vodilo do depresije, ovisnosti ili promiskuiteta, dok se biblijska istina ukorjenjuje i raste, može biti zamijenjeno božanskim mislima o vlastitoj vrijednosti.

VIDI OVO: 4 načina kako doživjeti iscjeljenje nakon seksualnog grijeha

2. Bog iscjeljuje naše stavove o vlastitim tijelima. Kada svoje živote predamo Bogu, tijelo koje je nekoć bilo izvrgnuto sramoti postaje hram Duha Svetoga. (1. Korinćanima 6, 19-20) Kada shvatimo da smo stvoreni za Božju svrhu i užitak, a ne da budemo nečije igračke, počnemo cijeniti naša tijela. (Kološanima 1, 16)

3. Bog obnavlja odnose. Dok smo za vrijeme seksualne slomljenosti možda obeščastili mnoge odnose, sada učimo kako se odnositi s drugima kroz čistoću. (1. Timoteju 5, 1-2) Nudimo odštetu za bilo što gdje smo možda sudjelovali u održavanju slomljenosti, moleći za oprost kada je to prikladno i opraštajući svim koji su sagriješili protiv nas. (Matej 18, 21-35)

4. Jednom obnovljeni, postavljamo zdrave granice po pitanju vlastite seksualnosti. Prepoznajemo da je seks dobar dar od voljenog Stvoritelja i da bi, kada se pogrešno koristi, mogao raniti naše duše. Poslušni smo zapovjedi koja kaže da ”bježimo od seksualnog nemorala” (1. Korinćanima 6, 18) Posvećujemo se održavanju tjelesne čistoće tijela i duše i postavljamo mudre granice kako ne bismo „dali mjesta tijelu i njegovim požudama“. (Rimljanima 13, 14)

Dio iscjeljenja od seksualne slomljenosti je dopuštanje Božjoj Riječi, a ne kulturi, definiranje seksualnog nemorala. Ako smo Kristovi sljedbenici, onda tražimo Njega za smjer. (Hebrejima 12, 2) Nije važno što kultura kaže, što čine poznate osobe ili ono što bližnji odobravaju. Samo je važno ono što Bog kaže, a Njegovo odobravanje tražimo ako želimo ostati seksualno iscjeljeni.

VIDI OVO: Jesu li seksualni grijesi u redu ako se odmah pokajemo?

Moramo prihvatiti činjenicu da smo slomljeni na puno načina. Svijet nas lomi. Zlo nas lomi. Bol u srcu, patnja, izdaja i zlostavljanja nas mogu slomiti. Ožiljci ostaju dugo nakon što je došlo do iscjeljenja, a ostaci ”starog čovjeka” i dalje se mogu boriti za pozornost. Oni koje privlači isti spol mogu uvijek voditi tu borbu. Žrtve silovanja mogu uvijek ustuknuti kada ih se dotakne na određen način. Oni koji su prošli zlostavljanja kao djeca, žrtve seksualne trgovine i drugih seksualno-povezanih zločina mogu nositi ožiljke osude društva ostatak njihovih zemaljskih života. No bez obzira na sve, dolazi do unutrašnjeg iscjeljenja. Učenje kako pronaći potpuno ispunjenje u vitalnom odnosu s Isusom daje snagu potrebnu za nadvladavanje seksualne slomljenosti.

Mi smo „više nego pobjednici u Onome koji nas voli“. (Rimljanima 8, 37) Govoreći o ponovnom, nanovo izgrađenom hramu Bog kaže: „Slava ovoga drugog Doma bit će veća nego prvoga` – riječ je Jahve nad Vojskama. `I na ovom ću mjestu dati mir` – riječ je Jahve nad Vojskama“. (Hagaj 2, 9) Kada su naša tijela posvećena Gospodinu kao Njegov hram, ovo obećanje možemo i sami dobiti. S Božjim, nebeskim vojskama na našoj strani, možemo pobijediti seksualnu slomljenost. (Izaija 41, 10; Jeremija 1, 19)

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.