Zašto je seksualno iskušenje veći problem za muškarce nego za žene?

Iako žene ni u kojem slučaju nisu imune na seksualno iskušenje, muškarci se bore sa seksualnim iskušenjem puno češće. Muškarci puno češće čine preljub od žena. U izvanbračnim vezama, muškarci češće traže seks od svojih partnerica nego žene.

Ovo je možda nagoviješteno u Mateju 5,28, gdje se isključivo govori o muškarcima koji imaju požudu prema ženama. Iako je požuda grešna i za muškarce i za žene, činjenica da odjeljak govori samo o muškarcima koji čine preljub u srcu ukazuje da je seksualno iskušenje prvenstveno muški problem.

Zašto je to tako? Zašto je seksualno iskušenje veći problem za muškarce nego za žene? Biblija ne odgovara na ovo pitanje “zašto”. Umjesto toga, Biblija uvijek jasno naglašava da je seksualna nemoralnost uvijek grijeh (Djela 15,20; 1. Korinćanima 5,1; 6,13; 10,8; 2 Korinćanima 12,21; Galaćanima 5,19; Efežanima 5,3; Kološanima 3,5; 1 Solunjanima 4,3; Suci 7).

Činjenica da je nadvladavanje seksualnog iskušenja teže muškarcima nije izgovor. “Teško je odoljeti” nije opravdanje koje će Bog prihvatiti od muškaraca, ili od žene. Stoga, seksualno iskušenje se mora nadvladati (1. Korinćanima 6,18), bilo da je iskušenje jako ili slabo, i bilo da je kušana osoba muško ili žensko.

Budući da Biblija ne daje konkretan odgovor zašto je seksualno iskušenje veća borba muškarcima nego ženama, možemo pogledati u biologiju / fiziologiju za odgovor. Fiziološki, muškarci imaju veći nagon za seksom od žena. Muškarci prirodno misle o seksu češće i žele seks češće od žena. Posebno kada u skorije vrijeme nisu imali seksualne odnose, muško tijelo ima veću želju za olakšanjem koje seks pruža.

Ovo podržava činjenicu da se muškarci mnogo lakše uzbuđuju vidom od žena (što objašnjava zašto su muškarci skloniji gledanju pornografije). Jednostavan pogled u privlačnu ženu je ponekad dovoljno da se upali muški seksualni nagon. Ako se seksualna misao ne zaboravi odmah (s Božjom pomoći), može postati slap seksualnog iskušenja, kome je vrlo teško odoljeti.

Opet, muški seksualni nagon je činjenica, ne izgovor. Ako čovjek popusti pred kušnjom, ne može nikoga drugog kriviti osim sebe. 1. Korinćanima 10,13 objavljuje: “Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati.”

Ako ne iskoristimo prednost božanski osiguranog” izlaza “, nemamo izgovora. Seksualna kušnja može biti moćna, a seksualni grijeh je među najtežim (1. Korinćanima 6,18). Ali, s Božjom pomoći, seksualno iskušenje može biti pobijeđeno. Ovo jednako vrijedi i za muškarce i za žene.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.