seksualno zdravlje supružnika
Foto: Unsplash

Seksualno zdravlje supružnika se bazira na poslušnosti jednom biblijskom stihu. U Prvoj Poslanici Korinćanima postoji ključna zapovijed: 

Apostol Pavao je napisao: ‘‘Jedno se drugomu nemojte uskraćivati, osim možda po dogovoru, na neko vrijeme, da se posvetite molitve; zatim se opet sastajte da vas Sotone ne bi dovodio u napast, ako se ne biste mogli suzdržavati.” (1. Kor 7,5).

Tjelesni odnos kao slika duhovnog jedinstva

Pročitao sam gomile knjiga o seksu, ali ništa nisam našao o ovom navodu. Ipak, mislim da je ono što u njemu stoji od ključne važnosti za seksualno zdravlje supružnika. Zašto? Zašto što je vaš tjelesni odnos od Boga namijenjen za to da bude slika vašeg duhovnog jedinstva.

Ništa ne zbližava parove više od molitve. Obzirom na to da Bog to zna, on kaže da jedino vrijeme kada se trebate uzdržavati od seksa jeste kada se oboje dogovorite da ćete se posvetiti molitvi, pojedinačno, ili kao par.

VIDI OVO: 5 razloga zašto se najbolji seks prakticira u braku

Žalosna je istina da većina muškaraca rijetko moli sa suprugama. Nisam siguran zašto. Možda zbog toga što se osjećaju duhovno slabijim od svojih supruga. Vjerojatno misle da njihove molitve ne zvuče tako duhovno. Možda su samo zauzeti i ne misle da imaju vremena.

Svake noći prije nego odete spavati – molite sa svojim supružnikom

Bez obzira imate li običaj moliti sa suprugom ili ne, izazvao bih vas da eksperimentirate jedan mjesec. Svake noći prije nego odete spavati – molite s njom. Ne mora to biti duga molitva, ali neka je stvarna. Drugim riječima, nemojte recitirati molitvu koju ste kao dijete naučili. Sa svojom suprugom obratite se Bogu. Govorite o potrebama u vašem životu, u vašem braku i obitelji. Ako to do sada niste činili, bit ćete zapanjeni koliko će vas zbližiti.

Sljedeće je to da izdvojite vrijeme uzdržavanje od seksa kako biste se zajedno mogli posvetiti molitvi. Period uzdržavanja treba biti u skladu s tim koliko često imate seks. Ako imate seks svaki dan, ne imati ga pet dana bilo bi značajno vrijeme. Ako imate seks jednom tjedno, dva tjedna bi bio izazov. Nemojte pristajati na period koji je dug toliko da ćete biti u iskušenju zadovoljiti se, ili negdje drugdje potražiti užitak.

Ovo vrijeme molitve će usmjeriti vaš život prema Gospodinu, približiti vas dvoje, i pojačati vašu želju za seksom. Očistit će vas od svake gorčine i obnoviti vašu ljubav. Kada se ponovno sastanete, osjećate se kao tek vjenčani.

Autor: Bill Perkins; iz knjige ”Kada se dobri muškarci nađu u iskušenju”