seksualno zlostavljanje u braku
Foto: Pixabay

Seksualno zlostavljanje u braku nije nešto što je lako otkriti i razgovarati o tome. Težak je osjećaj priznati, čak i sebi, da tvoj vlastiti muž gleda na tebe kao na seksualni objekt.

Christy je ostala iznenađena kada je shvatila da joj njen muž u pola noći na silu širi noge. Pokušala ga je odgurniti od sebe, ali je on bio previše jak, a na to ju je prisilio svom težinom.

Ovo nije bio prvi put da ju je napastovao, ali je za nju bio najgori. Ovog puta Greg je bio grublji nego inače i Christy je osjećala kao da nikada neće završiti. Grizla je usne samo kako ne bi vrištala. Njezin mali sin je bio odmah pored nje u krevetu i sve što joj je moglo pasti na pamet jeste “Molim te Bože, ne daj da se on probudi i da vidi ovo.”

Sljedećeg dana Christy je imala otečene usne, boljela su je leđa, a osjećala je da su joj unutarnji organi u modricama. Kasnije te večeri pokušala je razgovarati s Gregom o tome, ali je on za to okrivio nju.

Rekao joj je da nije tako izvještačena, možda bi imali normalniji seksualni život. Christy nije vidjela sebe kao seksualnu vješticu, ali je mislila da bi ona trebala imati nekakav izbor. Mislila je da se nije trebala bojati vlastitog muža niti spavanja u krevetu pored muža. Mislila je da nije trebala imati modrice poslije spolnog odnosa. Christy je bila u pravu.

Seksualno zlostavljanje u braku nije nešto što je lako otkriti i razgovarati o tome. Težak je osjećaj priznati, čak i sebi, da tvoj vlastiti muž gleda na tebe kao na seksualni objekt koji mu pruža zadovoljstvo kad i kako on to hoće. A to nije ni bila Božja namjera za ženu i za suprugu.

Kao biblijski savjetnici moramo početi shvaćati pojavu seksualnog iskorištavanja u braku i početi je rješavati. Mnoge žene su mi pisale, žene koje su dobile pogrešne savjete i informacije kada su se raspitivale za seksualno iskorištavanje.

Njihovi savjetnici često su citirali Prvu Poslanicu Korinćanima 7 “tvoje tijelo nije tvoje,” implicirajući da Bog mužu daje pravo da sa ženinim tijelom radi što hoće. A to je laž.

Prijatelji, Bog je stvorio seksualne odnose u braku kako bi odražavali čisto jedinstvo i nesebičnost, sigurnost, i uzajamnu ljubav. Nažalost, neki brakovi često ne odražavaju ovu sliku. Umjesto toga prisutno je sebično zapovijedanje, potpuno nepoštivanje ženinih osjećaja, koji vode u iskorištavanje, sram, pa i strah.

Ispod su tri načina na koje su žene često iskorištavane u brakovima.

Natjerana je da radi seksualne stvari koje ona ne želi.

Kao i Christy, ona je možda prisiljena na spolne odnose, ali je možda prisiljena i na analni seks, oralni seks, da gleda pornografiju, da sudjeluje u degradirajućim ritualima, ili da ima seks s drugim partnerima (muškog ili ženskog spola), dok je njezin muž gleda ili fotografira.

Ona se priklanja seksualnim zahtjevima samo zato što je uplašena i boji se posljedica koje može izazvati ako odbije.

Čak iako nije fizički prisiljena da radi ovakve stvari, možda joj se prijeti razvodom braka, govori joj da će pronaći nekoga drugoga ili potražiti prostitutke; njoj se prijeti da će zlo biti učinjeno ili njoj ili njezinoj djeci ili čak duhovno laganje govoreći da Biblija govori kako njezino tijelo nije zaista njezino — tako da, ona nema prava da kaže ne.

Njezini osjećaji nisu bitni.

Na primjer, ona mu izravno kaže da joj se ne sviđa kada ju pipka u javnosti, ali on to čini i dalje. Ona se osjeća neugodno kada nosi odjeću s dubokim dekolteom, kratke suknje, i/ili push up grudnjake, ali on inzistira da ona to sve nosi.

On želi seks u prostoriji za pranje rublja, ali djeca se igraju u susjednoj sobi. Ona kaže ne, ali on stalno pobijedi. Ili on inzistira kako trebaju imati seks tri puta dnevno, sedam dana u tjednu, iako je ona umorna, ali to za njega nema veze.

Svaki od ovih faktora signaliziraju da je muž uvjeren kako može dobiti što god želi bez osvrta na ženine osjećaje, vrijednosti, ili potrebe. Ako je dobro za njega, to nema veze vrijeđa li ili omalovažava nju. Sve je o njemu i njegovim potrebama. Njezina uloga je da mu služi i da ga služi. Njezini osjećaji i potrebe su stavljene na drugo mjesto. Za njega supruga predstavlja stvar, koja se posjeduje, a ne ženu koja se voli.

Ovo nije Božja želja za nju, za njega, niti za njihov brak. Bog ne brine više za muža od žene niti o muževim seksualnim potrebama više od ženinih osjećaja.

Biblija je jasna. Slika prikladnog seksualnog života u braku je opisana u Pjesmi nad pjesmama. Ono je uzajamno, ono je recipročno, i odobreno od strane oba partnera.

Biblija ima puno toga za reći o pogrešnoj upotrebi seksa. Na primjer, Pavao kaže: “A bludnost i svaka nečistoća ili pohlepa neka se i ne spominje među vama.” (Efežanima 5, 3-4). On nastavlja i upozorava, “ Nitko neka vas ispraznim riječima ne zavarava: zbog toga dolazi gnjev Božji na sinove neposlušne. Nemajte dakle ništa s njima.”

Seksualno zlostavljanje u braku je seksualna pohlepa i požuda. Nemoralna osoba želi više i više, bez obzira škodi li ili boli drugu osobu. Kao biblijski savjetnici nikada ne trebamo pokušavati sakriti niti opravdati ovakvo ponašanje. Niti da ohrabrujemo žene da trpe ovo i ne poduzimaju ništa. Umjesto toga, Pavao kaže kako trebamo razotkriti i predstaviti to kako zaista jeste (Efežanima 5,11-4).

Association of Biblical Counselors; Prijevod: Vladan C.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: