Shvaćali vi to ili ne, vašim životom upravlja jedna od ove dvije stvari

Shvaćali vi to ili ne, vašim životom upravlja jedna od dvije stvari: vaša grešna narav ili Duh Sveti. A u slučaju Duha Svetoga, On nije “stvar”, već Osoba.

Apostol Pavao je napisao: “Oni pak koji su u tijelu, ne mogu se Bogu svidjeti. A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov.” (Rimljanima 8,8-9).

Čovjekov zadani položaj je da ga kontrolira njegova grešna priroda. To ga sprječava da ima vjeru u Krista, što ga zauzvrat sprječava da ugodi Bogu. “Bez vjere nije moguće ugoditi Bogu” (Hebrejima 11,6).

I dok je nevjera najveći grijeh, postoje naravno mnoge druge opake osobine grešne prirode.

“A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično.” (Galaćanima 5,19-20).

Pavao je zatim dodao: “Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti.” ( Galaćanima 5,21 ).

Drugim riječima, oni koji teže zloći robovi su grijeha i neće ići u raj, osim ako se, naravno, ne “pokaju i povjeruju u radosnu vijest” (Marko 1,15). Jednom kada se osoba pokaje i “opravda vjerom” (Rimljanima 5,1) ona je “oslobođena grijeha i postala je rob pravednosti” (Rimljanima 6,18).

I dok vas čudo obraćenja ne sprječava da i dalje budete kušani, ono vas oslobađa tako da sada možete reći “ne” grijehu i iskušenjima koja su vas nekoć držala zarobljenim.

„Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu” (Titu 2,11-12).

Zamislite svoju grešnu narav kao podrumsku sobu svoje duše. Vaš život s Kristom odvija se u dnevnom boravku na glavnoj razini. Provodite vrijeme u podrumu samo kada se odlučite prepustiti nezdravim mislima, govoru bez ljubavi ili grešnom ponašanju.

Kad se pojavi iskušenje, morate odlučiti što učiniti

Kad god se pojavi iskušenje, morate odlučiti što učiniti. Ostati u dnevnom boravku s Isusom i moliti Gospodina za snagu da se tome oduprete, ili ići dolje i prepustiti se iskušenju?

Oni koji vjeruju u Krista nemaju mira u podrumu. Sve što radimo dolje žalosti Duha Svetoga. U međuvremenu, Isus željno iščekuje naš povratak u dnevni boravak gdje će naše zajedništvo s Njim ponovno biti radosno i osvježavajuće.

Jeste li kivni? Možda prihvaćate ljubomoru, seksualnu požudu ili osuđujući duh. Ovo su samo neki od načina na koje ljudi krše Božja savršena mjerila. A grijeh uvelike remeti vjernikovo zajedništvo s Gospodinom.

VIDI OVO: Kako razviti samokontrolu?

Što vas kontrolira?

Kontrolira li vas još uvijek vaša grešna priroda ili vas kontrolira Duh Sveti?

Pavao je napisao: “ Da, oni koji žive po tijelu, teže za onim što je tjelesno; a koji po Duhu, za onim što je Duhovo” (Rimljanima 8,5).

Je li vaš um usmjeren na grijeh ili na vašeg Spasitelja? Oni koji pripadaju Kristu žele zadržati svoj um na Njemu. Sveto pismo upućuje vjernike da “zarobe svaku misao kako bi je učinili poslušnom Kristu” (2. Korinćanima 10,5).

Tko kontrolira vaše misli? Vi ili vaša grešna priroda? Pravi vi ste ono što želite biti. Dakle, želite li biti kontrolirani grijehom ili Bogom?

Ako Duh Sveti živi u vama, tada želite da vas Bog kontrolira. Isto tako, ako ne želite da vas Bog kontrolira, tada Duh Sveti ne živi u vama. U tom slučaju volite grijeh mnogo više nego što vam je stalo do Spasitelja svijeta.

Zapravo, nemoguće je voljeti Isusa bez vjere u Mesiju. Nakon što povjerujete Kristu kao svom Spasitelju, počinjete ga voljeti. Isus je rekao: “Ako me ljubite, slušat ćete moje zapovijedi” (Ivan 14,15).

Kada se osoba obrati, ona počinje “hoditi po Duhu” (Galaćanima 5,16). Prije obraćenja nemoguće je hoditi po Duhu. Duh Sveti prvo mora doći živjeti u vama, što se događa kada se pouzdate u Isusa za oproštenje grijeha. Vjera u Krista postavlja vas na put učeništva, a taj put vodi u raj.

Dobivate oproštenje i spasenje na prednjem kraju vašeg odnosa s Bogom, a ostatak vašeg života provodite tražeći ugoditi Gospodinu koji vas je spasio Svojom milošću. Slobodni ste voljeti Onoga koji je platio cijenu za vaše grijehe na križu. Počinjete voljeti druge kao nikada prije. “Mi ljubimo jer je on prvi ljubio nas” (1. Ivanova 4,19).

Kontrolira li vas danas Duh Sveti? Treća Osoba Trojstva jedini je pravi Bog, uz Oca i Sina. Tri osobe u jednom Bogu.

Jeste li ono što želite biti? Je li vaš život u skladu s vašim ispovijedanjem vjere? Ako ste skrenuli s pravog puta, možete priznati svoje grijehe Isusu i vratiti se uživanju u odnosu koji ste započeli kad ste prihvatili Krista kao svog Spasitelja. Nema radosti ni mira za vjernika koji se zabavlja u grijehu.

Ako se danas nađete u podrumu, zazovite Isusa. Budite iskreni s Bogom i bit ćete zadivljeni Gospodinovom bezuvjetnom ljubavlju, dobrotom i milošću. Bog će vas rado izbaviti od dvoumlja.

Sotona želi vaš kompromis

Sotona je majstor u navođenju kršćana na kompromis. Đavao zna da ako nas uspije navesti na kompromis u samo jednom području, to će poremetiti naš molitveni život, našu radost i naše blisko zajedništvo s Ocem, Sinom i Duhom Svetim.

Ako ostanete neobraćeni, bit će potrebno prestati činiti grijeh nevjere. Kao što je Isus rekao Tomi: “Prestani sumnjati i vjeruj” (Ivan 20,27). Kad ste jednom spašeni, pozvani ste svakodnevno reći “ne” grijehu. Kad ne postignete cilj, Gospodin će vam ipak ostati odan jer ste njegovo dijete danas, sutra i zauvijek.

Izbjegavajte podrum pod svaku cijenu dok boravite u dnevnom boravku svoje duše, gdje vi i Isus uživate u slatkom zajedništvu jedno s drugim.

Ništa što ovaj svijet nudi ne može biti slično radosti koju doživljavate kada se prepustite kontroli Duha Svetoga i kada uživate u bliskom prijateljstvu s Isusom, Spasiteljem vaše duše.

Autor: Dan Delzell; Prijevod: Nenad A.; Izvor: Christian Post

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare