rak jajnika
Foto: Flickr
Simptome raka jajnika je teško otkriti jer je tih, a trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, a čak i krvni testovi često daju lažne negacije.

Rak jajnika nastaje kada stanice jajnika postaju maligne i počnu se razvijati u tumore. Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubojica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven s rendgenom, prenosi Narodni lijek.

Iako je najčešći u žena u pred menopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u 30-im i 40-im godinama, možda čak i mlađim. Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka može drastično povećati šanse za opstanak, stoga obratite pažnju na svoje tijelo i redovito posjećujte svog liječnika.

Stvar je u tome da rak jajnika ne šuti, ali je jako tih. Trenutno nema nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog crijeva).

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a kao žene, moramo biti pažljive i znati kada djelovati.

Ova četiri simptoma mogu biti znakovi raka jajnika:

Uporna nadutost

Ako primijetite stalnu nadutost trbuha, koja traje dulje od tri tjedna, može biti rani simptom raka jajnika, iako ovakvi simptomi mogu upućivati ​​na mnoge želučane probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vrijeme, javite se liječniku.

Bol u donjem dijelu trbuha i zdjelici

Razmislite o svim područjima bola, moguće je da osjećate menstrualne grčeve u donjem trbuhu, prsnoj regiji, možda čak i na donjem dijelu leđa. Dok je ista bol za vrijeme menstruacije normalna, uporna bol koja vas prati i nakon menstruacije opet, duže od tri tjedna ili više, može biti rani znak raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene prije menopauze jer menstrualne tegobe mogu trajati duže nego inače.

Gubitak apetita / brzi osjećaj sitosti

Ako primijetite značajan pad vašeg apetita dulje od tri tjedna, razgovarajte sa svojim liječnikom. Iako to može biti znak cijelog niza želučanih problema, crijeva i crijevnih problema, to također može značiti i rak jajnika.

Pojačana potreba za mokrenjem

Ako se nađete u posjeti prijateljima, i bez obzira što niste unosili nikakvu tekućinu, ili ste u redu jednu minutu i hitno trebate mokriti sljedeću, možda imate rane faze raka jajnika.

Svi ovi simptomi mogu lako i često biti zabluda za ove probleme i bolesti probavnog trakta. Ako vam se bilo koji od ovih simptoma javi, a niste ih imali prije, važno je pratiti njihovu učestalost i ustrajnost. Ako oni ne nestaju nakon tri tjedna ili dulje, napravite pregled sa svojim liječnikom i razgovarajte o uzimanju brisa za rak jajnika.