Koji su simptomi visokog krvnog tlaka?

Ako ne znate koji su simptomi krvnog tlaka, ne brinite. Vrlo često njih uopće i nema. Mit je da ljudi s visokim krvnim tlakom postaju nervozni, znoje se, imaju problema sa spavanjem ili se lako zacrvene. 

Istina je da je visok krvni tlak većinom prisutan bez ikakvih simptoma te da je „tihi ubojica“. Ako ignorirate vaš krvni tlak jer mislite da će vas simptomi upozoriti na njega, onda se doslovno igrate sa svojim životom, piše Heart.org.

Preporuča se da se NE pokušavate sami dijagnosticirati. Uvijek se obratite liječniku. Također je važno poznavati brojeve povezane s vašim krvnim tlakom kao i njihove promjene, jedino tako možete zaštititi svoje zdravlje. 

Krvni tlak ne izaziva uvijek glavobolje i krvarenje iz nosa

U većini slučajeva visok krvni tlak ne uzrokuje glavobolje, kao ni krvarenje iz nosa. Kada vam je krvni tlak 180/120 ili viši te imate glavobolje ili krvarenje iz nosa te se loše osjećate, pričekajte par minuta. Ako ostane na tom broju ili se poveća, odmah zovite hitnu pomoć.

VIDI OVO: Ako imati visoki krvni tlak, ova jednostavna aktivnost ga može sniziti

U slučaju jakih glavobolja ili prevelikog krvarenja iz nosa nazovite liječnika jer je u pitanju neki drugi problem sa zdravljem. 

Drugi mogući, ali ne isključivi, simptomi krvnog tlaka su: 

Crvene pjege u očima koje se javljaju kod dijabetičara ili osoba s visokim krvnim tlakom. Te pjege ne moraju nužno značiti da osoba ima visok krvni tlak. No, tada je potrebno posjetiti oftalmologa koji će moći odraditi uzrok pjega, kao što je oštećenje optičkog živca. 

VIDI OVO: Namirnice koje snižavaju visoki krvni tlak

Rumeno lice se javlja kada se krvne žile u licu prošire. Može se dogoditi iznenadno ili kao odgovor na određene vanjske utjecaje kao što je izloženost suncu, vrući napitci, ljuta hrana, vjetar i proizvodi za njegu kože. Rumeno lice se može javiti i kao posljedica emocionalne promjene, a to može dovesti do privremenog rasta krvnog tlaka. 

Vrtoglavica može biti posljedica uzimanja nekih lijekova za visok krvni tlak, ali nije uzrokovana samim visokim krvnim tlakom. No, vrtoglavicu ne treba ignorirati jer može ukazati na druge ozbiljne probleme. Ujedno, visok krvni tlak je rizični faktor za moždani udar.

NAJNOVIJE!