NaslovnicaZdravljeAko imati visoki krvni tlak, ova jednostavna aktivnost ga može sniziti

Ako imati visoki krvni tlak, ova jednostavna aktivnost ga može sniziti

Tjelesna aktivnost će vam pomoći da smanjite krvni tlak!

Hodanje i trčanje su idealni u borbi protiv visokog krvnog tlaka! 

Žustra šetnja također može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola i dijabetesa jednako kao i trčanje, zaključili su znanstvenici iz američkog Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley iz Kalifornije.

Naime, željeli su ispitati je li trčanje zaista superiorno u odnosu na hodanje ako želimo utjecati na rizik od razvijanja srčanih bolesti.

VIDI OVO: Ruski liječnik preporučuje vježbe koje zauvijek liječe visoki krvni tlak

Hodanje i trčanje mogu sniziti krvni tlak

Usporedili su dobrobiti redovitog trčanja i hodanja kod 48.000 osoba i ustanovili da su pozitivni učinci na zdravlje podjednako zastupljeni.

‘I hodanje i trčanje pružaju idealan test zdravstvenih dobrobiti jer uključuju iste mišićne skupine i iste aktivnosti pri različitim intenzitetima’, objasnio je Paul Williams, voditelj studije. Njegov je tim analizirao više od 33.000 trkača i 15.000 šetača. Kad se koristila jednaka ukupna energija za hodanje umjerenog intenziteta kao i trčanje žustrog tempa, rezultat je bilo podjednako smanjenje rizika od hipertenzije, povišenog kolesterola, dijabetesa te koronarne bolesti srca.

Stručnjaci su se koncentrirali na prijeđenu udaljenost, a ne na vrijeme provedeno u vježbanju. ‘Što su trkači više trčali, a šetači šetali, to su imali više zdravstvenih dobrobiti.

VIDI OVO: Ako imate visok krvni tlak, evo što trebate konzumirati

Ako je količina potrošene energije bila jednaka u obje skupine, tada su i zdravstvene dobrobiti bile slične’, zaključio je Williams, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Američke udruge za srce Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Aerobna aktivnost je najbolja za srce

Trkači su uspjeli smanjiti rizik od hipertenzije za 4,2 posto, od povišenog kolesterola za 4,3 posto, šećerne bolesti za 12,1 posto te za 4,5 posto od koronarne bolesti srca. Šetači su smanjili rizik od povišenog tlaka za 7,2 posto, povišenog kolesterola za sedam posto, dijabetesa za 12,3 posto te koronarne bolesti srca za 9,3 posto.

VIDI OVO: 30 kardio vježbi za one koji ne vole trčati

‘Znamo da je najbolja aktivnost za srce aerobna aktivnost umjerenog intenziteta, a to uključuje hodanje – sve dok osjećate da ste topliji, teže dišete i dok vaše srce kuca brže nego inače.

Neovisno o tome radi li se o hodanju, džogiranju ili trčanju, tjelesna aktivnost pomoći će vam održati težinu pod kontrolom, smanjiti krvni tlak i kolesterol te poboljšati mentalno zdravlje’, savjetovala je Dorieann Maddock iz Britanske zaklade za srce, piše Ordinacija.hr.