Slana hrana: 7 negativnih utjecaja na naše zdravlje

Slana hrana, koliko god bila ukusna, ima negativan utjecaj na naše zdravlje. Mnogi koji uživaju u čipsu, pomfritu, šunki, štapićima i drugim grickalicama nisu svjesni posljedica koje takva hrana može uzrokovati.

Prekomjeran unos soli je opasan, a odrasla osoba ne bi trebala unijeti više od 2.300 miligrama natrija dnevno, savjetuje The American Heart Association.

Kako slana hrana utječe na naše zdravlje? Portal Eat This, Not That je objavio popis problema koje može uzrokovati u našem tijelu.

Slana hrana će stvoriti manju potrebu za vodom

Slana hrana će stvoriti manju žeđ, odnosno manju potrebu za vodom. Kako je to moguće? Zar nije suprotno? Dugoročno, ako jedete previše slane hrane, možda ćete na kraju piti manje vode. Kako se to događa?

Prema studiji ravnoteže natrija iz The Journal of Clinical Investigation gdje su muškarci promatrani između 2009. i 2011. godine, što su više soli konzumirali, manje vode su pili.

To je zato što su njihova tijela čuvala i proizvodila više vode. A da bi vaše tijelo to učinilo, trebate više energije i goriva koje dobivate hranom, pa bi to moglo dovesti do prejedanja.

Slana hrana deblja

Slana hrana deblja
Foto: Pixabay

Ako uživate jesti slanu hranu, možda ćete početi skupljati kilograme. Istraživači sa sveučilišta Deakin otkrili su da vas konzumacija viška soli može odvesti do žudnje da ćete na kraju i jesti više masne hrane.

Stvorit će nadutost

Slana hrana će dovesti do nadutosti jer vaše tijelo zadržava vodu. Studija objavljena u časopisu The American Journal of Gastroenterology otkrila je da je nadutost češća kod onih koji su prakticirali prehranu s visokim udjelom natrija u usporedbi s onima koji su konzumirali prehranu s niskim udjelom natrija.

Mogu vam prsti nateći

Prekomjerni unos slane hrane može uzrokovati oticanje prstiju. Kad u našem krvotoku ima previše soli, naše tijelo može na kraju početi zadržavati tekućinu. Tada se događa oticanje prstiju.

Slana hrana uzrokuje promjene na koži

Postoji mnogo dokaza koji podupiru ideju da su prehrana i pojava akni usko povezani, a jedna je studija pokazala da je većina sudionika koji su imali problema s aknama redovito konzumirala upravo slanu hranu.

Može biti kriva za glavobolje

Glavobolja od slane hrane
Foto: Pixabay

Prema istraživanju objavljenom u časopisu BMJ, od 400 sudionika, oni koji su jeli hranu s visokim udjelom natrija imali su za trećinu više glavobolja od onih koji su jeli hranu s niskim udjelom natrija. Druga studija također je podržala ovu tvrdnju, utvrdivši da smanjeni unos natrija također smanjuje glavobolje kod sudionika.

Slana hrana povećava krvni tlak

Postoji mnoštvo dokaza da je visok unos natrija povezan s većim rizikom od visokog krvnog tlaka. Iako ovo nije neposredna nuspojava jedenja vrećice čipsa, ako je vaša prehrana ispunjena s puno slane hrane koju jedete svakodnevno, s vremenom se može razviti hipertenzija. Ni to nije sve.

Moždani udar, zatajenje srca, rak želuca i bubrežne bolesti povezani su i s prekomjernim unosom natrija.

Slana hrana je ukusna, no u isto vrijeme je krivac za mnoge bolesti. Ako vas ovo natjera da barem malo promislite o njoj i manje solite vaša jela, ovaj članak je ispunio svoju misiju. Pamet u glavu!

PROČITAJTE JOŠ: