4 slike Boga koje nalazimo u Bibliji

Koje četiri slike Boga možemo naći u Bibliji? 

Kao što postoje različite riječi kojima opisujemo ljude, kao što su prijatelj, otac, žena ili sin, Biblija koristi različite riječi kako bi opisala Boga, dajući nam uvid u Njegovu prirodu i karakter. 

Primjer toga pronalazimo u Psalmu 91 gdje pisac predstavlja četiri slike Boga. 

Psalam započinje: „Ti što prebivaš pod zaštitom Višnjega, što počivaš u sjeni Svemogućega“ (1). Naziv „Višnji“ dolazi iz hebrejskog Elyon, a govori o Bogu kao Onome koji posjeduje sve. To nas podsjeća da Bog sve posjeduje. 

Sljedeći naziv „Svemogući“, ili Shaddai na hebrejskom, govori o tome što nam Bog daje. Predivno je znati da Bog sve posjeduje, ali je ujedno predivno znati i da On želi nama dati sve što nam treba. On nije samo živući Bog, nego i darežljivi Bog. 

VIDI OVO: 10 Božjih imena koja trebate znati

Tada dolazimo do retka 2 koji kaže: „reci Jahvi: »Zaklone moj! Utvrdo moja! Bože moj u koga se uzdam!«“ Jahve dolazi od hebrejske riječi koja se može napisati i kao „Yahweh“ ili „Jahve“ na hrvatskom. To je riječ koju Bog daje Svom narodu, Židovima, kada govori o savezu koji je sklopio s njima. 

Ujedno, u retku 2 se nalazi izraz „Bože moj“ koji potječe od riječi Elohim i znači „više od jednog.“ Ne postoje tri Boga, nego tri člana Trojstva: Otac, Sin i Duh Sveti. 

Kada sve zbrojimo možemo vidjeti da je sveznajući, svemoćni Bog koji posjeduje Nebo i Zemlju u posebnom savezu s nama i da nas želi zaštititi i dati nam sve što nam treba. Prije nego krenemo s velikim obećanjima kasnije u psalmu, psalmist nam daje veliko povjerenje u Boga. 

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Harvest.org