10 Božjih imena koja trebate znati

Prije nekog vremena proučavala sam razna imena Boga te mi je to dalo mnogo duhovne snage. Ima nešto intimno, uzbudljivo i moćno kada zazovemo imena našeg Boga u molitvama. Postoji mnogo imena, ali ću danas podijeliti 10 imena koja će i vas duhovno obogatiti.

1. Elohim: Stvoritelj (Postanak 1,1)

Sve je započelo s našim Stvoriteljem – našim Bogom koji je stvorio svijet svojim rukama i oblikovao svaki detalj. Kada izgovorite ime Elohim u svojim molitvama, vi zazivate Onoga koji sve drži na okupu, koji unosi ljepotu u svijet i stvara sve ni iz čega. Zazivate Boga koji vas je stvorio u majčinoj utrobi. Priznavanje Njegovih stvaralačkih moći i sposobnosti da sve drži na okupu izraz je vašeg povjerenja u Njegovu beskonačnu moć.

2. Adonai: Gospodin, Gospodar (Psalam 16,2)

Važno je zapamtiti i prihvatiti svoju poziciju i Njegov autoritet; referirati se na Boga kao na vašeg Gospodara. Ne morate sve moći učiniti i sve razumjeti, bit će vremena kada ćete nešto sami pokušati učiniti, a nećete uspjeti. U tim trenutcima zazovite ime Adonai i priznajte kao svog Gospodara. Predajte se Njegovoj volji i brinite se za svoj život.

3. Jahve-Mekadeš: Bog koji posvećuje (Levitski zakonik 20,7-8)

Naš Bog je svet; On je jedinstven. Kada vjerujete u Njega i kada vjerujete Njemu, On vas posvećuje i čini vas svetima. Ova preobrazba mijenja vaš život i treba ju slaviti spominjanjem imena Jahve. Zamolite Boga da vam pomogne živjeti u toj novoj transformaciji i zahvalite Mu za taj nevjerojatni poklon.

4. Jahve Roi: Gospodin je pastir moj (Psalam 23, 1-3)

Pastir je netko tko pazi na stado, štoviše, on pazi na sve prisutne. Vi ste privilegirani biti pod zaštitom Jahve koji je žrtvovao sebe kako bi vi živjeli. Pastiri bi često spavali pred vratima prostorije gdje je njihovo stado kako bi ga zaštitili. Bog pazi na vas, štiti vas, i vodi vas do izvora vode. Molite se da vas uvijek vodi i da vi uvijek budete spremni slijediti Ga.

5. El Roi: Bog koji vidi (Postanak 16,13-14)

Ovo je moje najdraže ime; zazivanje tog imena tješi me u teškim danima i trenutcima samoće. Kada je Hagara pobjegla, a Bog ju je zazvao u divljini, nazvala ga je El Roi – taj mi je trenutak vrlo poznat. Kada se osjećate usamljeno, zaboravljeno, povrijeđeno ili uplašeno, zazovite Boga koji vas vidi bez obzira gdje ste ili što ste učinili.

6. Jahve Tsuri: Gospodin – moja stijena (Psalam 144,1)

Kada se čini da se sve oko vas ruši, vi ne morate biti potreseni jer imate čvrst temelj. Zazovite ime Jahve Tsuri jer tako zazivate Njegovu vjernost, snagu i stabilnost. Kada su vremena nesigurna, zavapite Gospodinu koji je vaša stijena i čvrsto tlo.

7. Jahve Nisi: Gospodin – moj stijeg (Izlazak 17,15-16)

Ovo ime želite zazivati tijekom vaših duhovnih bitki. Stijeg se nosio u bitku kako bi svi znali kome vi pripadate i kako bi se vojska potaknula. Kada prolazite kroz iskušenja, možete biti sigurni da Jahve Nisi pazi na vas. On je snažan i moćan – nepobijeđen – Bog je na vašoj strani kada se suočavate s poteškoćama.

8. Jahve Jira: Bog koji skrbi (Postanak 22,13-14)

Kada je Abraham bio spreman žrtvovati svog sina, anđeo Božji se pojavio i dao mu ovna za žrtvovanje. Bog sve zna i vidi širu sliku – On zna što trebate prije nego vi na to pomislite. Možete imati povjerenja da će Jahve Jira skrbiti za vas i dati vam sve što trebate. Ako nešto trebate, zavapite mu i On će vam to dati.

9. Jahve Rafa: Bog koji liječi (Izlazak 15,22-27)

Kada je riječ o liječenju – fizičkom, emocionalnom ili duhovnom – ne vrijedi se pouzdavati ni u koga osim u Jahvu Rafa. On je izvor svakog lijeka, a kada vam treba bilo kakav lijek, trebate se obratiti Bogu. Ako se borite sa fizičkom bolesti ili emocionalnim ožiljkom, zavapite Bogu koji liječi.

10. Abba: Otac (Luka 15,20)

Dijete koje je pod okriljem svog oca je sigurno dijete; ono zna da ima neograničenu ljubav i sigurnost. Budući da ste dijete Božje, vi možete biti sigurni u vašu vezu s Njim i u ljubav koju osjeća prema vama. Kada se razmetni sin vratio kući otac ga je ugledao i potrčao mu u susret. Kada izgovarate ime Abba, molite se Ocu kojem je neopisivo stalo do vas i koji bi za vas sve učinio. Već danas otpočinite u toj vezi i ljubavi.

Autorica: Brittany Rust; Prijevod: Ida U.; Izvor: Biblestudytools.com