NaslovnicaDuhovnostSloboda u Kristu: Što znači biti slobodan u Njemu?

Sloboda u Kristu: Što znači biti slobodan u Njemu?

Sloboda u Kristu je Božji dar svakom vjerniku koji Ga je odlučio istinski slijediti. Što doista znači biti slobodan u Kristu? 

Istina je da nas na različite strane povlače različite vrste stvari, kojima možemo robovati. Naša nas slobodna volja često dovodi do toga da nismo poslušni Bogu i donosimo odluke koje nas odvode dalje od Njegovih blagoslova. Robujemo mnogim bezbožnim sklonostima koje su postale pravilo.

Sloboda u kojoj danas tako opušteno uživamo postala je razlog znatne malodušnosti i nevolja, koje vladaju među nama. Trebamo staviti duhovno povećalo i istražiti navike i misli kojima se bavimo. Zadržavaju li nas one dalje od Boga i sprječavaju li nas u provođenju vremena s Bogom?

  • Društveni mediji, televizija, zabavni programi, koncerti?
  • Društvena okupljanja, športske aktivnosti, zabavne aktivnosti, zabavljanje s prijateljima?
  • Poslovni život ili potraga za znanjem?
  • Hrana, pića, alkohol, druge ovisnosti?
  • Potreba za nagomilavanjem više moći i financija?

Iz različitih razloga, gore navedeni čimbenici obećavaju nam neku vrstu utjehe, sigurnosti ili slobode, no oni nad nama mogu imati samo veću kontrolu, poput ovisnosti. Pretvoreni smo u robove korupcije. Jer što god nadvlada osobu, ona tome robuje (2. Petrova 2,19). Isus u Ivanovom evanđelju 8, 34 kaže: “Zaista, zaista, kažem vam, svatko tko čini grijeh, rob je grijeha.”

Iako smo u vrijeme stvaranja stvoreni na Božju sliku, tijekom naše poslušnosti postali smo kao robovi svih vrsta nepravednosti. Kroz stoljeća smo sve više počeli tonuti u prijestupe i naša je savjest sada odvojena od Božjih mjerila svetosti.

Budući da je sada naš govor, način razmišljanja i činjenja pod utjecajem onoga što mi sami želimo, usvojili smo izopačene trendove iz svojih domova, krugova prijatelja, društvenih medija; pored vlastitih tjelesnih želja. (Rimljanima 7, 14-15)

Posljedice 

Dok neki ljudi mogu postati pretjerano popustljivi, drugi pokušavaju rjeđe udovoljiti tim navikama. U svakom slučaju, te štetne navike puštaju korijen u našim životima, što rezultira potragom za moći, prestižem, bogatstvom i posjedovanjem. Ubrzo izaziva ponos i pohlepu i često uništava domove, odnose, ugled i zdravlje.

Rijetki su skloni traženju mira, dok drugi u ovoj fazi preispituju svrhu svog života i čini se da nikakva potraga na zemlji više ne daje mir i utjehu. Jer sve što je na svijetu, želje tijela, želje očiju i ponos u posjedu, nije od Oca, nego je od svijeta (1. Ivanova 2, 16). Postoji opasnost od trajnog uvlačenja u još snažnije požude, što je način koji može dovesti do vječnog prokletstva. 

Izlaz 

Biblija kaže da nas je Isus Krist odlučio osloboditi svakog takvog ropstva (Ivan 8, 34-36). Dok se đavao veseli robovanju čovjeka nakon što mu oslabe savjest i volja, Bog pruža svoj oprost i suosjećanje onima koji čeznu za iskupljenjem. To zahtijeva istinsko pokajanje i vjeru u Krista. Rimljanima 13, 14 kaže: “No, obucite se u Gospodina Isusa Krista i ne dopuštajte tijelu zadovoljavanje njegovih želja.” To znači poslušnost Isusovim zapovijedima i težiti svetom i pravednom životu, umjesto poslušnost prema užicima i željama svijeta.

Moramo shvatiti da, iako Isus nikada nije počinio grijeh, umro je na križu kako bi pretrpio kaznu za naše grijehe. Moramo namjerno usmrtiti, odreći se, svoje stare grješne prirode (Rimljanima 6, 6-7) i čvrsto stajati, prihvaćajući slobodu koju Krist daje, a da se opet ne podvrgnemo jarmu ropstva (Galaćanima 5, 1). Treba povući jasnu granicu prema hobijima ili navikama kojima se bavimo, ako stoje na putu našeg duhovnog rasta. 

Kako možemo stajati čvrsto?

Sada kada smo dobili Božju milost, Njegov oprost nas podsjeća da trebamo živjeti život predanosti prema Bogu, jer smo otkupljeni krvlju Kristovom (1. Petrova 1, 18-19). Isus nas naziva svojim „prijateljima“ (Ivan 15, 15) i želi intimniji i osobniji odnos sa svakim od nas. On obećava svog Duha Svetoga koji će nas utješiti, ohrabriti i uputiti u Njegovu istinu. 

  • Neizbježno je da ćemo posvetiti svoje vrijeme i snagu proučavanju Biblije, pohoditi crkvu u kojoj možemo poboljšavati i nadograđivati duhovni hod i provoditi vrijeme moleći se Bogu.
  • Moramo se kloniti navika ili situacija koje će nas iskušati da se vratimo grješnim načinima (Rimljanima 6, 15-18). Uz to, trebamo izgraditi snažno zajedništvo s vjernicima koji će nas potaknuti na vođenje posvećenog života.
  • Pazite na svoje riječi, misli i temperament. Jakovljeva 1, 19-26 podsjeća nas na gledanje na Božji zakon i na samo-ispravljanje. Ako smo nekome učinili nepravdu, moramo to riješiti s tom osobom. Ako njegujemo gorčinu, trebamo je se riješiti. 
  • Nadalje, moramo se čuvati od ponosa, pohlepe, pogrešnog osjećaja samopravednosti ili loših utjecaja, koji nas mogu odvratiti od onoga kako biti istinski sljedbenici Isusa Krista. 

Istinska sloboda

Bog je svakoga od nas stvorio s dobrom svrhom te kako bismo bili su-nasljednici Njegovog Kraljevstva, koje je na nebesima. Želi da iskoristimo svoju slobodu za činjenje i razmišljanje o onome što je ispravno u Njegovim očima. Galaćanima 5,13: „Jer ste pozvani na slobodu, braćo. Samo nemojte koristiti svoju slobodu kao izgovor za tijelo, već kroz ljubav služite jedni drugima.“ Ne samo da Bog želi obnoviti naše živote oslobađajući nas potpuno od grijeha, nego želi da odbacimo sve što smeta našem duhovnom rastu te da usmjerimo pogled na Isusa, kako bi i drugi mogli prihvatiti Krista. (Hebrejima 12, 1- 2)

Dakle, ako vas vaše vreće zlata, snaga mladosti ili životne privilegije čine robom grijeha, vrijeme je na preispitivanje prioriteta i na odlučivanje prihvaćanja slobode, koju Krist nudi besplatno.

Autorica: Renjini Mary; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

PROČITAJTE JOŠ: