Kako biti slobodan od tjeskobe?

Lakše je izdržati i pobijediti tjeskobu kad Boga intimno poznajemo.

Svatko tko se ikada borio sa strahom i tjeskobom razumije koliko je teško osloboditi ih se. Gideon je bio čovjek koji je iskusio veliku tjeskobu jer je živio u razdoblju kada su Izrael opsjedali Midjanci kao rezultat njihove pobune protiv Boga.

Uvjeti su postali tako očajni da je Gideon „vrhao (…) pšenicu na tijesku da bi je sačuvao od Midjanaca“. Tijekom tog dna u njegovom životu anđeo Božji mu se javio i rekao mu da oslobodi Izrael od Midjanaca. Zamislite taj stres! Gideon se nije smatrao nekim velikim ratnikom te se osjećao potpuno neprimjerenim za taj zadatak.

Gideonov je problem bila njegova perspektiva. Iako je znao da je Bog s njim, Gideon je situaciju gledao ljudskim očima te je zaključio da je Bog napustio Izrael.

VIDI OVO: 11 biblijskih citata koje trebate čitati kada osjećate tjeskobu

Tada je pogledao na sebe iz te iste perspektive te je nabrojao sve razloge zbog kojih on nije bio prava osoba za oslobađanje Izraela. No Gospodin mu je odgovorio riječima: „Ja ću biti s tobom te ćeš pobijediti Midjance kao jednoga“ (Suci 6,16).

Kao i Gideon, mi često promatramo samo svoje slabosti i nemogućnosti umjesto da se usredotočimo na ono što znamo da je istina o našem Gospodinu. Možemo smisliti tisuće stvari o kojima se treba brinuti umjesto da se prisjetimo Božje vjernosti i Njegovih obećanja.

Lakše je izdržati i pobijediti tjeskobu kad Boga intimno poznajemo, kada vjerujemo u Njegovu Riječ i kada Mu bezuvjetno vjerujemo. U procesu ćemo otkriti da našu tjeskobu nadilazi Njegov mir.

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org