Smiju li kršćani piti alkohol?
Foto: Unsplash

Kršćani smiju piti alkohol, jer on sam po sebi nije zlo. To je jedan od Božjih darova koji se često zloupotrebljava.

Neki kršćani smatraju da je skroz u redu piti alkohol, dok drugi smatraju da je grijeh. Koji je pogled ispravan?

Konzumiranje alkohola je teška tema, jer je povezana s radosnim i tragičnim situacijama. Ljudi odlaze na vjenčanja i posebne događaje i vide kako prisutni dižu čaše šampanjca na proslavi.

S druge strane, svi koji ovo čitaju najvjerojatnije poznaju nekoga tko je na neki način povrijeđen zbog alkohola. Možda živite s alkoholičarom ili poznajete nekoga tko ima alkoholičara u obitelji. Možda znate obitelj čiji je rođak poginuo u nesreći uzrokovanoj konzumacijom alkohola.

Što Biblija kaže o upotrebi alkohola: Smiju li kršćani piti alkohol?

Mnogi kršćani potpuno se suzdržavaju od konzumiranja bilo kakvog alkoholnog pića, jer vjeruju da Biblija to smatra grešnim. Drugi pak ukazuju na činjenicu da Isus nije samo stvorio vino kada ga je ponestalo na svadbi u Kani, već ga je i pio.

Alkohol sam po sebi nije zlo. To je jedan od Božjih dobrih darova koji se mogu često zloupotrebljavati (Psalam 104, 14–15). Brojni su biblijski stihovi u kojima se spominje alkohol i oni koji upozoravaju na njegov unos.

Jedan biblijski stih koji jasno podržava unos alkohola je poruka apostola Pavla Timoteju da pije vino iz zdravstvenih razloga:

“Ne pij više samo vode, nego uzimaj malo vina poradi želuca i čestih svojih slabosti.” (1. Timoteju 5, 23)

Isus je rekao sljedeće o ljudima koji su ga kritizirali zbog unosa alkohola:

“Doista, dođe Ivan. Nije jeo ni pio, a govori se: ‘Ðavla ima.’ Dođe Sin Čovječji koji jede i pije, a govori se: ‘Gle, izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika!’  Ali opravda se Mudrost djelima svojim.” (Matej 11, 18-19)

Evo dva biblijska stiha koji upozoravaju na pretjeranu upotrebu alkohola:

Vino je podsmjevač, žestoko piće bukač, i tko se njima odaje neće steći mudrosti. (Mudre izreke 20, 1)

… zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti. (Galaćanima 5, 21)

U Bibliji je više stihova koji upozoravaju na opasnost pretjeranog konzumiranja alkohola 

Upotreba alkohola narušava prosuđivanje, vrijeme reakcije i koordinaciju osobe. Zbog toga je kombiniranje pijenja alkohola s upotrebom bilo koje vrste strojeva, uključujući i motorna vozila, jako opasno. Prekomjerna upotreba alkohola može dovesti i do mnogih kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih problema.

Neki ističu da se u Isusovo vrijeme vino pilo zbog problema loše kvalitete vode, jer sastojci u vinu ubijaju štetne mikroorganizme prisutne u vodi. Drugo moguće objašnjenje prividne prihvatljivosti konzumacije alkohola u Bibliji je da je tada vino najvjerojatnije sadržavalo niže razine alkohola. Mnoge današnje sorte koriste moderne metode fermentacije koje proizvode višu razinu alkohola nego što se to moglo postići prije 2000 godina.

Iako vino možda nije imalo toliko alkohola u davnim vremenima kao danas, fermentirana pića su mogla ljude napiti. To je razlog zašto toliko odlomaka Biblije upozorava na pretjeranu konzumaciju vina i žestokog pića (neki biblijski stihovi koji spominju “žestoka pića” uključuju Levitski zakonik 10, 9; Izaija 5, 11; Luka 1, 15).

Kršćani imaju slobodu uživati ​​u vinu unutar granica Božjeg moralnog zakona

Vjernici koji smatraju da je sigurnije ne piti bilo kakvu vrstu alkohola mogu se suzdržati. Oni koji odluče piti alkoholna pića, moraju to uvijek činiti odgovorno – ne čineći štetu ni drugima ni sebi. Pavao također ohrabruje kršćane da se suzdrže od pijenja alkohola u situacijama kada bi to moglo dovesti do toga da se njihova braća ili sestre u Kristu spotaknu (Rimljanima 14, 21). Uvijek bismo trebali težiti da u svemu i sa svime proslavljamo Gospodina:

Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. (1. Korinćanima 10, 31)

Apostol Petar podsjeća vjernike:

Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. (1. Petrova 5, 8)

Razmotrite dakle pomno kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri! Iskupljujte vrijeme jer dani su zli! Zato ne budite nerazumni, nego shvatite što je volja Gospodnja! I ne opijajte se vinom u kojem je razuzdanost, nego – punite se Duhom! (Efežanima 5, 15-18)

Isus je naš Kralj koji vlada nad nama, brine se za nas, štiti nas od zla i odgaja nas u svetosti prisutnošću Duha Svetoga. Uživajte u vinu, pivu ili bilo kojem drugom alkoholnom piću ako tako odlučite, ali uvijek imajte na umu da ne činite ništa na štetu Spasitelju Isusu ili svome bližnjemu.

PROČITAJTE JOŠ: