Je li grijeh piti alkohol
Foto: Pixabay

Što Biblija kaže o pijenju alkohola? Je li grijeh za kršćanina da pije alkohol?

Nekoliko stihova ohrabruje ljude da se drže podalje od alkohola (Levitski zakonik 10,9; Brojevi 6,3; Ponovljeni zakon 29,5; Suci 13,4,7,14; 1. Samuelova 1,15; Izreke 20,1; 31,4,6; Izaija 5,11.22; 24,9; 28,7; 29,9; 56,12; Mihej 2,11; Luka 1,15).

Biblija ne zabranjuje konzumiranje alkoholnih pića

Međutim, Pismo ne zabranjuje obavezno kršćanima da piju pivo, vino, ili bilo koje drugo piće koje sadrži alkohol. Kršćanima je zapovjeđeno da izbjegavaju pijanstvo (Efežanima 5,18). Biblija ne odobrava pijanstvo i njegov utjecaj (Izreke 23,29-35). Kršćanima je također zapovjeđeno da ne dopuste svojim tijelima da “robuju” bilo čemu (1.Korinćanima 6,12; 2. Petrova 2,19).

VIDI OVO: Što se događa vašem tijelu kada ne pijete alkohol 28 dana?

Pismo zabranjuje i sve ono što bi moglo uvrijediti druge kršćane ili ih ohrabriti da griješe protiv svoje savjesti (1. Korinćanima 8,9-13). U svjetlu ovih principa, bilo bi izuzetno teško za bilo kog kršćanina da kaže da pije alkohol na slavu Božiju (1.Korinćanima 10,31).

Isus je promijenio vodu u vino. To čak izgleda kao da je Isus pio vino u nekim prilikama (Ivan 2,1-11; Matej 26,29).

U novozavjetnom vremenu, voda nije bila baš čista. Bez modernih sanitarnih uvjeta, bila je puna bakterija, virusa i svih vrsta zagađivača. To je i danas tako u većini zemalja trećeg svijeta. Iz tog razloga, ljudi su često pili vino (ili sok od grožđa), jer je bilo mnogo manje zagađeno.

Grijeh je pijanstvo i ovisnost o alkoholu

U 1. Timoteju 5,23, Pavao savjetuje Timoteju da prestane da pije samo vodu (koja je vjerovatno bila uzrok njegovih stomačnih problema), nego da uzima pomalo vina. Grčka riječ za vino u Bibliji je najosnovnija svakodnevna riječ za vino. U to vrijeme, vino je bilo fermentirano, ali ne do tog stupnja kao što je danas.

VIDI OVO: Uznemirujuće fotografije pokazuju kako mozak reagira na alkohol

Nepravilno je reći da je to bio sok od grožđa, ali je isto tako nepravilno reći da se radilo o istom vinu koje mi koristimo danas. Ponovno, Pismo ne zabranjuje obavezno kršćanima da piju pivo, vino, ili bilo koje piće koje sadržava alkohol. Alkohol nije sam po sebi okaljan grijehom.

Prije je to pijanstvo i ovisnost o alkoholu, od čega se kršćanin apsolutno treba suzdržavati (Efežanima 5,18; 1. Korinćanima 6,12). Postoje, međutim, principi u Bibliji zbog kojih je izuzetno teško dokazati da kršćanin koji pije alkohol, u bilo kojoj mjeri, udovoljava Bogu.

Izvor: Gotquestions.org