Je li u redu smjestiti bližnju osobu (majku, oca) u starački dom?

Je li u redu ili je pogrešno smjestiti bližnju osobu (majku, oca, baku ili djeda) u starački dom? Na koji način bismo trebali postupiti?

Kako se životna dob povećava, obitelji se sve više suočavaju s problemima njihovih najmilijih koji stare. Iako mnoge obitelji vole same brinuti o svojim starijim bližnjima, skrb može postati otežavajuća, pa su prisiljeni razmotriti neke druge mogućnosti.

Mnogi su zabrinuti u vezi ispravnosti smještaja u starački dom

Jedna od mogućnosti u zapadnoj kulturi je starački dom. Domovi za starije i nemoćne postoje kako bi se brinuli za odrasle koji se ne mogu brinuti za sebe. Neki su ljudi ozbiljno zabrinuti u vezi toga je li ispravno staviti nekoga koga vole u dom.

Starački domovi uvelike razlikuju po kvaliteti, svrsi i cijeni. Svi vidimo vijesti o zlostavljanju i lošim uvjetima u nekim domovima, stoga strahujemo samo na pomisao da netko koga volimo bude podvrgnut lošem postupanju.

Međutim, zlostavljački ili nemarni domovi za starije i nemoćne osobe su manjina, a dostupne su i razne dobre opcije za one kojima je potrebna skrb, uključujući i umirovljeničke domove koji konkuriraju sveobuhvatnim sadržajima.

Neke crkvene denominacije imaju svoje domove za starije službenike, misionare i njihove supružnike. Stoga se po pitanju skrbi kod kuće mora uzeti u obzir nivo potrebne njege, želje voljene osobe i kvalitetu domova.

VIDI OVO: Smrt roditelja: 10 stvari koje su me zauvijek promijenile

Božji standard za obitelj

Jedan od čimbenika koji se mora uzeti u obzir prilikom traženja staračkih domova jest Božji standard za obitelj. Prva Timoteju 5,8 kaže da „ako li se tko za svoje, a poglavito za ukućane, ne stara, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika.“ Prvo moramo razmotriti odgovarajuću odredbu za one koji imaju vlastita domaćinstva.

Kućanstva se sastoje od svih ljudskih bića preko kojih nam je Bog dao obiteljsku odgovornost. Djeca i supružnici su prva grana te ljestvice. Roditelji su druga, a potom proširena obitelj, poput braće, sestara, djedova i baka.

Filipljanima 2,3 nas upućuje da „nikakva suparništva ili isprazne slave, nego u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe.“ Da bismo cijenili druge, moramo biti spremni ukloniti vlastite želje u najboljem interesu onoga koga je Bog stavio u naše živote.

pogrešno starački dom
Foto: Pixabay

Potrebna je samopožrtvovnost u slučaju ne izabiranja staračkog doma

Ako se obitelj odabere brinuti za bolesnog člana obitelji kod kuće, umjesto staviti ga u starački dom, onda moraju druge stvari uzeti u obzir. Potrebna je samopožrtvovnost da se preuzme svakodnevna fizička skrb o nekom nesposobnom članu obitelji, a njegovatelj neće biti jedini koji se žrtvuje. Potrebna je žrtva i ostalih članova obitelji. Obitelji se razlikuju, a neka su kućanstva bolje opremljena za punu skrb voljene osobe od drugih.

Potreba za takvom skrbi nije samo zbog starosti, već može nastati kroz bolest, ozljedu mozga, demenciju, Alzheimerovu bolest, komu, teški autizam i mnoge druge čimbenike.

Obitelji koje se bave teško hendikepiranom djecom, roditeljima ili braćom i sestrama možda neće moći pružiti odgovarajuću skrb, ili je trošak za cijelu obitelj jednostavno prevelik. Kada kvaliteta života za cijelu obitelj postane ozbiljno narušena zbog prevelikog zadatka skrbi nad osobom s invaliditetom, možda je vrijeme da kroz molitvu razmotrite druge mogućnosti.

Naravno, domovi za starije i nemoćne, naselja za umirovljenike i skrb u kući koštaju. Zdravstveno osiguranje može se pobrinuti za neke troškove, ali često financijska sredstva imaju veliku ulogu u odluci pronalaska staračkog doma.

VIDI OVO: POŠTUJ OCA I MAJKU: Koje blagoslove u naš život donosi poštivanje roditelja?

Starački dom može biti način na kojoj bližnjoj osobi pokazujemo ljubav

U Marku 7,9-13, Isus je ukorio farizeje da koriste novčane darove za Boga kao izgovor za napuštanje brige svojih roditelja. U ovom ukoru smatrao je da pobožna djeca trebaju brinuti za svoje roditelje koji su sve stariji, uključujući i pružanje financijske podrške kada je to potrebno.

Iz ovoga možemo zaključiti da nije pametno davati sve naše resurse vanjskim dobrotvornim organizacijama, a da nam potom ništa ne ostane za podršku onih koji ovise o nama. Požrtvovno davanje uvijek treba biti uravnoteženo s mudrošću i odgovornošću za one u našoj skrbi.

Drugi čimbenik jest odluka o tome je li briga o kućnoj njezi prava odluka s obzirom na prirodu odnosa s voljenom osobom o kojoj je riječ. Ljubljena baka koja daje svoje najbolje godine da se brine za obitelj može dobiti bolju skrb u obiteljskom domu nego što bi dobio čangrizavi, nasilni otac čija gorčina utječe na svaki dom u kojem živi.

Naša odgovornost da poštujemo oca i majku ostaje ista, ali poštovanje može imati mnogo oblika (Matej 15,4). U idealnom slučaju, odrasli članovi obitelji rado će preuzeti ulogu skrbnika kada se osoba ne može brinuti o sebi. Međutim, to možda nije uvijek moguće ili čak mudro. Iako možda nije prvi izbor obitelji, dom za starije osobe i dalje može biti način da se poštuje onesposobljena voljena osoba kada je davanje odgovarajuće skrbi kod kuće nemoguće.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.