6 osobina snažne žene iz Izreka 31

Snažna žena se ne klanja strahu, uvijek se nada i ustraje do kraja. Koje su osobine snažne žene iz Izreka 31?

Ona ustaje prije zore. Priprema obroke i vozi djecu u školu. Dok se vozi u prometu, obavlja telefonske pozive i dogovara sastanke. Daje sve od sebe pet minuta do devet. Skuplja djecu dok još uvijek odgovara na e-poštu.

Pomaže im u pisanju zadaće, vodi crkvenu grupu usred tjedna, te kuha uravnotežene obroke za svoju obitelj. Na kraju dana provodi vrijeme sa svojim mužem. Sve u razmaku od 24 sata.

Ona je žena. Majka. Supruga.

I to je razlog zašto se ne slažem s pogrešnom predodžbom da žene trebaju biti slabe. Slabost ugrožava naše obitelji i muževe. Svijet treba snažne, pobožne žene.

Ne govorim o snazi koja je gruba, manipulativna, pobjednička pod svaku cijenu. Naučila sam da snažna supruga dolazi po milosti. Milosti za pogreške i milosti koja ju jača u slabosti (2. Korinćanima 12,9-10).

Nisam jaka zbog svoje unutarnje sposobnosti ili silne volje. Jaka sam po Njegovoj milosti, po Njegovoj nadnaravnoj moći.

Biblijske žene nisu bile slabe. Sjetite se Estere, Debore, Jaele, Marije i Priscile. Žene koje su prkosile svim izgledima, spašavale svoj narod i mijenjale svijet. Snažne udane žene.

A onda je tu žena iz Izreka 31 – dama kojoj svi težimo. Žena iz Izreka 31 je snažna u svim pravim područjima i daje nam sliku kako živjeti snažno i časno.

Ako razbijemo Izreke 31 na dijelove, vidimo šest kvaliteta koje nas čine snažnim kršćanskim suprugama.

Snažna žena je pouzdana.

Izreke 31,11a: „Srce muža njezina pouzdalo se u nju.“

Snažna žena nikada neće prevariti svoga muža. Neće mu raditi iza leđa. Njezine oči nikada ne lutaju. Komunicira iskreno i istinoljubivo.

Snažna žena obogaćuje.

Izreke 31,11b: „Pa dobitak neće izostati.“

Slaba žena ne obogaćuje svoga muža, već će ga vuče prema dolje. Njezino raspoloženje i nepredvidivost iscrpljuje mu dragocjenu energiju. I on joj zamjera, umjesto da ima želju za njom.

Svijet guši vašeg čovjeka. Radna mjesta nisu ohrabrujuća ni motivirajuća. Vaš muž treba ženu koja će ga izgrađivati da bude pravi čovjek, ženu koja misli da je njezin muškarac nevjerojatan i ne boji se to pokazati.

Snažna žena je energična.

Izreke 31,17: „Opasuje snagom bokove svoje i snaži svoje mišice.“

Za vođenje kućanstva potrebna je snaga. Golema snaga. Zato se brinite o sebi. Jedite pravilno. Budite realni u vezi s vremenom. Možete biti kao i svi drugi – umorni – ali imam osjećaj da žena iz Izreka 31 nije kao svi drugi. Ona ima energiju.

Snažna žena pokazuje dostojanstvo.

Izreke 31,25a: „Odjeća joj snaga i dostojanstvo.“

Snaga i dostojanstvo idu zajedno. Snažna žena je tip žene koja je dostojna časti, a ne koja je slaba. Zna svoju vrijednost kao djeteta Svevišnjega Boga i djeluje prema tom otkrivenju.

Snažna žena je neustrašiva.

Izreke 31,25b: „Pa se smije danu budućemu.“

Strah je invalidnost. Paralizira srce i uništava budućnost. Snažna žena se ne klanja strahu. Snažna žena vjeruje u najbolje o svome mužu i djeci. Uvijek se nada i ustraje do kraja.

Snažna žena je vrsna.

Izreke 31,28-29: „Sinovi njezini ustaju i nazivaju je blaženom; i muž njezin, pa je hvali: ‘Mnoge su se kćeri pokazale vrsnima, ali ti ih sve nadvisuješ.’“

Snažne žene se često opisuju kao manipulativne, zavodljive i osvetoljubive. Snažna, pobožna žena nije ništa od toga. Ona je ljubazna, obzirna i ide prema naprijed. Ne oslanja se na šarm kako bi zadobila što želi. Ne treba se gurati niti hvaliti.

Čini se kao da žene koje zadobivaju svu slavu koriste ono što posjeduju u svoju korist. No ti – snažna kršćanka – ti si vrsna i sposobna. Ti si žena koja zaslužuje čast i hvalu. Tvoj muž i djeca znaju dar koji imaju u tebi. Oni su blagoslovljeni tvojom snagom.

Svijet treba snažne žene. Tvoj muž treba snažnu ženu. Tvoja djeca trebaju snažnu majku. Zato budi jedna od njih.

Autorica: Sarah Coleman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!