Soda bikarbona i voda: Evo što sve liječi ta moćna kombinacija

Soda bikarbona i voda je domaći lijek koji vam može pomoći kod niza zdravstvenih problema. Zbog čega je ta kombinacija ljekovita?

Sodu bikarbonu ima svaki dom. Domaćice je koriste za ekološko čišćenje doma, prilikom pripreme jela, dok je mnogi konzumiraju kao lijek. Najbolje je da ujutro, čim ustanete popijete mješavinu koju čini 1 žličica sode bikarbone promiješana u čaši vode.

Soda bikarbona i voda su dobri za zdravlje. Evo što sve liječi ta moćna kombinacija:

Prirodni antacid

Antacidna svojstva ovog prirodnog sastojka su možda glavni razlog njegove velike popularnosti. Voda i soda bikarbona neutraliziraju želučanu kiselinu i time pomažu u suočavanju sa refluksom ili žgaravicom.

Soda promiješana u vodi smanjuje zapaljenje i formiranje plinova, što brzo ublažava stanje, primjerice u slučaju probavnih smetnji.

VIDI OVO: Soda bikarbona i limun: Evo što sve liječi ova moćna kombinacija

Alkalizira tijelo

Naša hrana uglavnom proizvodi kiseline. A kiselo okruženje u tijelu doprinosi razvoju raznih bolesti. Kiselost tijela nosi veliki rizik od osteoporoze, artritisa, pa čak i raka. Soda idealno neutralizira kiseline u tijelu i ima alkalizirajući učinak.

Kako ne biste pretjerali u alkaliziranju tijela, sodu bikarbonu pijte u minimalnim količinama ili po 1 žličicu u čaši vode, ali samo tjedan dana uzastopnog konzumiranja.

Antiseptik

Ovaj napitak se može koristiti protiv različitih virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti. Soda bikarbona liječi upalu grla, te upalu usne duplje. Postupak je jednostavan: isperite grlo sodom bikarbonom promiješanoj u čaši vode.

Liječi urinarne infekcije

Žličica sode bikarbone u čaši vode može spriječiti i izliječiti urinarne infekcije, a sve zahvaljujući sposobnosti da smanji kiselost u urinu. U ovom slučaju liječenje se provodi što se uz ispijanje sode bikarbone, ispija i sok od brusnice.

Borba protiv gihta i bolesti

Povišena razina mokraćne kiseline u urinu i krvi, kao i u tkivima u organizmu mogu prouzrokovati različite kronične bolesti, kao što je giht ili artritis.

VIDI OVO: Soda bikarbona i med: Kombinacija koju trebate uvesti u svoju prehranu!

Voda sa sodom bikarbonomo stvara ravnotežu u krvi, smanjujući mokraćnu kiselinu i tako učinkovito pomaže protiv ovih bolesti.

Povećava fizičku izdržljivost

Mliječna kiselina koja se oslobađa u našem tijelu tijekom fizičke aktivnosti, može se akumulirati u mišićima i zglobovima, što dovodi do osjećaja umora. Ako hoćete povećati fizičku izdržljivost, popijte sodu bikarbonu svako jutro. Ona će vam dati preko potrebnu energiju, a pri tome će blagotvorno opustiti mišiće.

Soda bikarbona i voda za kolesterol

Voda sa sodom bikarbonom ima tu moć da krv očisti od lošeg kolesterola. Međutim, osobe koje pate od hipertenzije ne bi smjele pitu sodu bikarbonu zbog velike količine natrija.

Kako se pije soda bikarbona?

Ako liječite neku od gore navedenih bolesti, sodu bikarbonu pijte tri puta dnevno prije jela i to tako što ćete u čaši vode razmutiti pola žličice sode bikarbone.

Ako liječite simptome gripe, postupak je slijedeći:

Prvi dan: Pola žličice sode bikarbone promiješajte u čaši vode pa pijte svaka tri sata. Ukupno se pije 5 puta dnevno

Drugi dan: Ista doza, ali samo 3 puta dnevno.

Treći dan: Ista doza, dva puta dnevno, nakon ručka i večere.

Kako stignete do trećeg dana, simptomi gripe bi mogli potpuno nestati.

Sodu bikarbonu i vodu nikada nemojte piti duže od 7 dana uzastopno.