Soda bikarbona i limun: Evo zašto je dobra ova kombinacija

Soda bikarbona i limun postali su popularan domaći lijek. Neki tvrde da soda bikarbona i sok od limuna mogu poboljšati zdravlje kože, izliječiti žgaravicu i izbijeliti zube.

Nekoliko je znanstvenih studija zasebno ispitivalo zdravstvene koristi sode bikarbone i soka od limuna, ali nema mnogo istraživanja koja bi potvrdila učinak ove kombinacije.

Soda bikarbona se koristi za njegu tijela izvana i iznutra. A ako joj dodate vitamin C koji se nalazi u limunovom soku, dobili ste moćnu kombinaciju koja štiti cijelo tijelo.

Zašto je dobra ova kombinacija? U nastavku doznajte neka ljekovita svojstva sode bikarbone i limuna:

1. Soda bikarbona i limun su dobri za kiselinu u želucu

Višak kiseline u želucu može uzrokovati neugodne simptome, poput žgaravice, mučnine i probavnih smetnji.

Mnogi ljudi s viškom želučane kiseline uzimaju antacide bez recepta (OTC) za ublažavanje simptoma. Konzumiranje sode bikarbone i soka od limuna također može neutralizirati želučanu kiselinu na sličan način kao antacidi, piše Medical News Today.

Studija iz 2017. ispitala je antacidne učinke različitih namirnica. Autori ove studije stvorili su umjetnu želučanu kiselinu s pH 1,2. Iako sok od limuna sam po sebi nije imao gotovo nikakav učinak, soda bikarbona je uspješno neutralizirala sintetičku želučanu kiselinu.

Mnogi OTC antacidi sadrže natrij bikarbonat i limunsku kiselinu. Limun i drugi agrumi bogati su izvori prirodne kiseline.

Korištenje sode bikarbone i soka od limuna u borbi protiv viška želučane kiseline može biti dobar kućni lijek, jer učinkoviti OTC antacidi sadrže slične sastojke.

Međutim, kombinacija točnih omjera sode bikarbone i soka od limuna može biti problematična.

Konzumiranje mješavine s previše sode bikarbone može uzrokovati proljev i druge probavne probleme, dok previše soka od limuna može uzrokovati refluks ili pogoršati njegove simptome. Kupnja antacida u ljekarni često je mnogo sigurnija.

Soda bikarbona limunov sok
Foto: Pixabay

2. Za izbjeljivanje zubi

Mnogi proizvodi za njegu usne šupljine sadrže sodu bikarbonu zbog svojih antibakterijskih svojstava i sposobnosti uklanjanja plaka bez erozije zubne cakline.

Soda bikarbona također može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja na zubima, što je čini učinkovitom i pristupačnom alternativom tradicionalnom izbjeljivanju zuba. Međutim, postoji malo dokaza koji ukazuju na to da će dodavanje soka od limuna u sodu bikarbonu poboljšati funkciju sode bikarbone.

Izvješće iz 2017. u kojem je pregledana 21 studija zaključilo je da je pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu sigurno i učinkovito uklonila mrlje sa zuba. Međutim, izvješće nije uključivalo nikakve studije koje uključuju limunov sok.

Također je važno napomenuti da limunov sok sadrži visoke koncentracije limunske kiseline i askorbinske kiseline, odnosno vitamina C. Kiseli spojevi mogu nagrizati caklinu i dovesti do karijesa.

3. Alkaliziraju tijelo

Soda bikarbona i limun alkaliziraju cijelo tijelo. To nam pomaže, na primjer, u borbi protiv acidoze koja se može dogoditi kada bubrezi ne uklone dovoljno kiseline iz tijela, ili kada tijelo proizvodi previše kiseline. Ovo je također odličan lijek za bubrege, olakšava njihov rad, a pomaže i da se tijelo očisti i sagori masti.

Evo što sve liječi napitak od sode bikarbone i limuna
Foto: Pixabay

4. Čiste organizam

Kombinacija limuna i sode bikarbone pomažu pri čišćenju jetre i pružaju dovoljno vitamina C, fosfora i antioksidansa za zadovoljavanje svakodnevnih potreba. Ta kombinacija također pomaže tijelu u borbi protiv virusa.

Toksini kojima smo izloženi kroz hranu, okolinu, način života i stres mogu stvoriti kiselost organizma što potiče širenje kancerogenih stanica.

Zbog svega toga ne zaboravite svako jutro popiti limunadu u koju ste razmutili malu žličicu sode bikarbone. Na taj način ćete regulirati loš kolesterol i poboljšati rad krvožilnog sustava.

5. Limun i soda bikarbona protiv raka

Najvažnija stvar za dobro zdravlje je održavanje pH ravnoteže u tijelu. Idealna pH vrijednost krvi bi trebala biti blago lužnata, oko 7.4 pH, ali stvaranje idealne svakodnevne razine pH u tijelu može biti teško.

Toksini kojima smo izloženi kroz hranu, okoliš, način života i stres mogu stvoriti kiselost organizma što pogoduje širenju kancerogenih stanica.

Konzumiranje sode bikarbone može usporiti rast kancerogenih stanica i uravnotežiti unutrašnjost tijela tako da stanice ne mogu preživjeti. U slučaju raka, ovo znači promjena unutrašnjeg stanja iz kiselog u lužnato.

Soda bikarbona i limun – recept

Sastojci: Sok od pola limuna, 1 žličica sode bikarbone, 1 čaša vode (200ml).

Primjena: Iscijedite limun i tom soku dodajte sodu bikarbonu pa sve prelijte vodom. Popijte ovu limunadu na prazan želudac ujutro tijekom tjedan dana. Napravite pauzu 14 dana, pa ponovite postupak.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE