NaslovnicaZdravljeSok od rajčice dokazano smanjuje krvni tlak

Sok od rajčice dokazano smanjuje krvni tlak

Ako pijete neslani sok od rajčice, i to samo 200 ml dnevno, smanjit ćete krvni tlak i kolesterol te tako izbjeći razvoj srčanih bolesti.

Medicinski i stomatološki fakultet Sveučilišta Tokio promatrao je 481 osobu tijekom godinu dana koji su pili koliko su htjeli.

Ispitanici su vodili dnevnik u koji su upisivali koliko su točno soka od rajčice popili tijekom dana, kao i svaku dobru promjenu u zdravlju koju bi primijetili.

Većina sudionika je pila oko 200 ml soka bez soli. Krvni tlak se smanjio za 3 posto kod 94 volontera kod kojih nije dijagnosticirana hipertenzija. Visokim tlakom se smatra onaj iznad 140/90 mmHg.

PROČITAJTE: 10 prirodnih načina na koje možete sniziti visoki tlak

Kod onih koji imaju povišen kolesterol 125 njih je uočilo 3,3 posto smanjenja kolesterola. Kolesterol može blokirati krvne žile i izazvati srčani i moždani udar.

Slični učinci primijećeni su i kod muškaraca i kod žena, kao i kod različitog uzrasta. Likopen, kemikalija koja rajčici daje crvenu boju, smanjuje stvaranje taloga u krvnim žilama, naročito arterijama i skida krvni tlak.

Sastojci iz rajčice smanjuju apsorpciju kolesterola u crijevima i sintezu kolesterola u jetri. Kada ima previše kolesterola u krvi, dolazi do začepljenja arterija i zadebljanja njihovih zidova što izaziva arterosklerozu.

Znanstvenici upozoravaju da ne treba piti više od 150 ml voćnog soka dnevno zbog količine šećera koju sadrži u sebi.