Gdje u Bibliji piše da je sotona nekoć bio anđeo?

Sotona se prvi puta spominje u Postanku 2, kada prilazi Adamu i Evi kao zmija, koja ih nagovara da pojedu plod koji im je bio zabranjen te na taj način uzrokuje da grijeh i slomljenost uđu u svijet. No sotonina priča počinje prije ovoga.

Mnogi od nas čuli su kako je sotona bio anđeo koji je bio izbačen iz neba, zajedno s drugim anđelima koji su ga slijedili (oni se sada zovu demoni).

Tu priču možemo čitati u proročanstvu Ezekiela, 28. poglavlje. U Ezekielu 28, 1-10, Bog koristi Ezekiela kako bi proglasio sud nad grijehom kralja Tira. Ezekiel nakon toga izražava tužaljku na poetski način u Ezekielu 28, 11-19.

VIDI OVO: PRINC ZLA: Tko je Lucifer?

Ono što je zanimljivo jest to da izgleda kao da je Ezekiel poetski opisao pad samoga sotone. Ezekiel o njemu govori kao o nekome tko je bio u Edenskom vrtu, o nekome tko je bio kerubin (posebna vrsta anđela), koji je bio bačen s nebesa.

Stoljećima biblijski učenjaci raspravljaju o značenju ovih stihova. Neki tvrde kako ovi stihovi na alegorijski način govore o đavlu, dok drugi drže stajalište kako ti stihovi govore samo o kralju Tira, gdje se na poetski način opisuje kraljev pad s pozicije časti.

VIDI OVO: Je li Sotona bio anđeo?

Usprkos tomu što je ovaj tekst teško za protumačiti, postoje dvije stvari koje možemo zasigurno reći o sotoni: on je neljudsko biće koje postoji u duhovnoj stvarnosti, protivi se Bogu i s vremenom će u potpunosti okusiti Božji, pravedan sud.