‘Sotonistička pjesma’ ide na Eurosong: Kršćani s Cipra šokirani izborom

Kršćani s Cipra šokirani su izborom ‘sotonističke pjesme’ koja će tu zemlju zastupati na Eurosongu. 

Muškarac je optužen za izricanje prijetnji i uznemirivanje nakon što je upao na teren ciparske javne radiotelevizije u znak protesta zbog, kako je rekao, “bogohulnog” ulaska Cipra u ovogodišnje natjecanje za pjesmu Eurosonga, objavila je policija u nedjelju.

Policija je za Associated Press rekla da je muškarac, koji nije imenovan, pušten nakon što je optužen za četiri točke, uključujući verbalno zlostavljanje.

Policija je rekla da su svjedoci subotnjeg incidenta istražiteljima rekli da je muškarac usmeno razgovarao sa zaposlenicima izvan odjela vijesti ciparske radiotelevizije.

Pjesma ”El Diablo” (Sotona) će predstavljati Cipar

Očito je bio uznemiren što je nakladnik odabrao pjesmu “El Diablo” (“Sotona”) u izvedbi grčke pjevačice Elene Tsagrinou za predstavljanje Cipra, jer je rekao da je to uvreda kršćanstvu.

Amaterska video snimka muškarca koji se sukobio s osobljem CyBC-a pokazao je kako vrišti na niz zaposlenika u dvorištu, pitajući kako mogu opravdati potporu takvoj pjesmi.

VIDI OVO: Što je sotonizam i što vjeruju sotonisti? Otkrivamo istinu o njima!

Naslov “El Diablo”, kao i njegovi tekstovi – “Dao sam srce el diablu … jer mi kaže da sam mu anđeo” – dirnuli su u živac neke ljude iz ove istočne mediteranske otočne države, koji smatrajte da je pjesma puna sotonističkih konotacija.

Zalaže se za iskazivanje ljubavi prema sotoni

Prema ciparskoj novinskoj agenciji, udruga koja zastupa teologe koji predaju u srednjim školama izrazila je svoje “gnušanje” nad pjesmom i pozvala da se ona povuče jer se “zalaže za cjeloživotnu odanost i iskazivanje ljubavi prema sotoni”.

Agencija je također izvijestila da je ciparska javna radiotelevizija primila prijeteće telefonske pozive da će “biti spaljena” zbog pjesme.

Pjesma napada vjeru na sjenovit način

Krajnje desničarska politička stranka ELAM izdala je priopćenje u kojem kaže da čak i ako su tekstovi pjesme metaforični, “napada i vrijeđa našu vjeru na sjenovit način”.

Drugi su u međuvremenu na društvenim mrežama označili “El Diablo” kao dobru pjesmu, braneći je kao pjesmicu o “užarenoj ljubavnoj vezi” i označavajući njezine kritičare kao religijske fanatike.

Najbolji plasman Cipra u ovom popularnom glazbenom natjecanju bilo je drugo mjesto 2018. godine s pjesmom “El Fuego” pjevačice Eleni Foureira.

Eurosong je omiljeni europski glazbeni show kojeg svake godine gledaju milijuni i koji često uključuje pjesme koje su kontroverzne, upitnog ukusa ili jednostavno – loše, piše Dnevno.hr.