Kako možeš prepoznati sotonske kušnje?

Kako izgledaju sotonske kušnje i kako ih možete prepoznati u svakodnevnom životu? Donosimo nekoliko stvari koje trebate znati!

Martin Luther je jednom usporedio kršćanina s pijanim čovjekom koji pokušava jahati. To je smiješna, ali i dobra usporedba.

Takav čovjek se jedva popne na konja s jedne strane i odmah padne sa suprotne strane. Pa se onda penje s te strane i odmah padne s druge. Luther je htio reći da smo kao kršćani skloni krajnostima. Kada ne skrećemo predaleko u jednom smjeru, predaleko se zanesemo u drugom smjeru.

Jedno od područja u kojem smo skloni odlaziti u krajnosti područje je Sotone i njegovih demona, i njihovog djelovanja na ovom svijetu. Neki kršćani su toliko opsjednuti sotonskim aktivnostima da im je teško govoriti o bilo čemu drugom.

Ostali kršćani su toga toliko nesvjesni da radije o tome uopće ne bi ni govorili. Ipak, kao što je to često slučaj, Biblija nas upućuje na mnogo bolji središnji stav pri kojem smo svjesni, ali ne i opsjednuti, pri kojem smo svjesni Sotoninih aktivnosti, ali smo i podjednako uvjereni u Kristovu pobjedu.

Sotona je poraženi neprijatelj, ali i dalje opasan protivnik

Biblija nas uvjerava da Sotona djeluje u ovom svijetu. Iako je on poraženi neprijatelj i, kako je Luther rekao, „njegova propast je sigurna“, i dalje je opasan protivnik. On je poput čegrtuše koja se, iako smrskana, i dalje kovitla u smrtnim mukama. Njen ugriz i dalje je smrtonosan i pun otrova.

Sotona mrzi Boga, a mrzi i svakoga tko je stvoren na sliku Božju. On je dugo i intenzivno proučavao čovječanstvo. Zna naše prednosti i slabosti. Zna naše tajne želje. Sotona zna skrojiti iskušenje za svakoga od nas ponaosob.

U svojoj knjizi Tempted and Tried, Russell Moore daje način razmišljanja o tome kako vas Sotona može kušati:

Zamislite da možete učiniti nešto i da se to dogodi točno onako kako želite, a da zatim možete vratiti vrijeme kao da se to nikada nije ni dogodilo – bez ikakvih posljedica za vaš život, vaš posao, vašu obitelj ili Sudnji dan. Što bi to bilo? Ono što vam padne na pamet može biti prilično dobar uvid u to na što su vaše želje usmjerene.

Sotonske kušnje su uvijek iste

Što bi to bilo? Vaš odgovor će biti drugačiji od mog odgovora. Mi smo jedinstvena bića, s jedinstvenim željama i jedinstvenim iskušenjima. Gdje god biste mogli sagriješiti bez posljedica i bez presude, gdje god biste mogli ispuniti zlu želju bez straha da vam se obije, to je upravo tip mjesta gdje će vas Sotona iskušati.

Isto kao što vas usmjerava prema grijehu, na kraju će vas uvjeriti da možete griješiti bez posljedica. Uvjerit će vas da možete proći nekažnjeno. Uostalom, to je laž koju je cijelo vrijeme govorio Adamu i Evi, da mogu griješiti nekažnjeno. I dok se vremena mijenjaju, njegove strategije manje-više ostaju iste.

Koji biste grijeh počinili kad biste bili u mogućnosti? To je vrlo vjerojatno grijeh koji ćete počiniti kada ste iskušani.

Autor: Tim Challies; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Challies.com

PROČITAJTE JOŠ: