Je li „spavanje duše“ biblijski koncept?

„Spavanje duše“ vjerovanje je da će duše kršćana koji umru „spavati“ u inertnom stanju do Kristovog budućeg povratka.

Spavanje duše se ujedno naziva kršćanski mortalizam ili psihopanihizam. Ideja spavanja duše počiva u raznim religijskim skupinama uključujući Adventiste sedmog dana, Kristadelfijance i Jehovine svjedoke (uz varijacije za posebnu skupinu od 144 000 ljudi). 

Biblija daje jasan pogled na to što se događa duši u trenutku smrti. Apostol Pavao naučavao je da, kada život kršćana završi na ovoj zemlji, on ili ona su odmah u Božjoj prisutnost.

Spavanje duše
Foto: Pexels

Biblijski citati koji pobijaju ”spavanje duše”

2. Korinćanima 5,8 kaže: „Da, puni smo pouzdanja i najradije bismo se iselili iz tijela i naselili kod Gospodina.“ Pavao je kasnije napomenuo u  Filipljanima 1,23 da je njegova želja „otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje.“ 

Drugi važan biblijski citat koji pobija spavanje duše može se pronaći u Luki 16,19-31. Isus naučava da su preminuli bogati čovjek, ali i siromašni čovjek imenom Lazar. Bogati čovjek je odmah primio vječnu kaznu, a Lazar je odmah primio vječni život. Kontekst tog odlomka ukazuje na to da je Lazar bio svjesno na Abrahamovoj strani (23). 

Treći primjer može se pronaći u svjedočanstvu lopova na križu. U Luki 23,43 Isus je obećao da će taj muškarac danas biti s Isusom u raju. Kako bi se drugačije moglo shvatiti riječ „danas“ nego da će to biti isti dan kada je Isus razgovarao s tim čovjekom? 

Zagovornici ”spavanja duše” se referiraju na Otkrivenje

Kontrastivno, oni koji zagovaraju spavanje duše se često referiraju na Otkrivenje 6,9 kao potkrepljenje svojih stavova. Piše: „Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu.“

Taj se odlomak odnosi na duše onih ubijenih tijekom Velikog Suda koje su sada u Gospodinovom prisustvu. Oni još nisu primili svoja uskrsla tijela (spomenuta kasnije u Otkrivenju), no bili su aktivni, u razgovoru, i u Božjoj prisutnosti, nakon smrti. 

Iako postoje neka područja za raspravu u vezi onoga što se događa s dušom kršćana nakon smrti, biblijska jasna učenja o stanju vjernika otkrivaju da je biti odvojen od tijela zapravo biti s Gospodinom. Zbog toga, ideja spavanja duše, koja podrazumijeva duže vrijeme u kojem duša vjernika nakon smrti nije s Gospodinom, je jasno u suprotnosti s Pismom. 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ: